StoryEditorOCM
4 kantunaSASTANAK U ŽUPANIJI

Longin: "Prioriteti za jesen su nam azil, županijski prostorni plan i centar za otpad u Biljanima Donjim. O smanjenju broja općina nije bilo riječi.."

Piše AVŠ
30. srpnja 2020. - 13:34

Lokalni projekti, pogotovo oni kojima je potrebna pomoć u financiranju od strane države ili županije, bili su glavna tema redovitog sastanka koji je u četvrtak župan Božidar Longin održao s čelnicima jedinica lokalne samouprave, gradonačelnika i načelnika općina Zadarske županije.

- Vezano uz investicije koje moramo dovršili, uskoro očekujemo razgovor s novim ministrom državne imovine oko nekih neriješenih pitanja koja su nam potrebna radi realizacije pokrenutih projekata. U izradi je i novi županijski prostorni plan, ali zbog situacije s Covid-om nismo bili u mogućnosti održati javni uvid pa je i taj posao pred nama. Kroz dva mjeseca, kad se završi postupak s primjedbama, to bi trebalo biti dovršeno- kazao je nakon sastanka župan Login, dodajući je županijski proračun zbog korona krize za 15 milijuna manji od očekivnog, ali kako je svaka lipa usmjerena u očuvanje radnih mjesta.

- Slika koju sada imamo bolja je od onoga što smo očekivali prije mjesec dana. Turistička sezona iznad je naših očekivanja. Zadnja izvješća koja imamo od jučer govore kako smo trenutno na 60 posto lanjskog turističkog prometa u županiji, u pojedinim općinama i do 80 posto. Nastavljamo i s pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima jer se želimo bendirati i kao županija mediteranskih okusa s vrhunskom ekološkom proizvodnjom odakle dolazi preko 82 posto plave ribe i preko 90 posto bijele ribe. Ovo što smo do sada pokrenuli već je urodilo plodom, turizam u Ravnim kotarima se intenzivno razvija i tamo više nema slobodnog kreveta - kazao je župan dodajući kako će na jesen pojačati pritisak prema europskih fondovima, ali i riješiti neke dugogodišnje probleme poput azila za životinja.

- Dobili smo zemljište i vrijednost projekta za koji je cijena možda malo prevelika. Ali, imamo lokacijsku dozvolu, vlasništvo nad zemljištem, glavni projekt je u izradi i ja se nadam što skorijem početku izgradnje azila. I za Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje imamo dvije građevinske dozvole, dogovoren sastanak sa HEP-om i resornim ministrom iza Velike Gospe. I tu na jesen očekujem veliko gradilište jer je riječ o vitalnom projektu za nas- kazao je Župan.

Na pitanje je li na sastanku bilo riječi o smanjenju broja lokalnih dužnosnika i spajanja općina, što je nedavno najavio premijer Plenković, Longin je kratko kako se o tome nije razgovaralo.

- Privlaka je trenutno na 63 posto od lanjskog broja noćenja, što je za nas zadovoljavajući podatak jer smo početkom sezone mislili kako nećemo prijeći 30 posto. Ono što nas muči je naplata koja je trenutno na svega četvrtini od planiranih sredstava što će nam u budućnosti sigurno biti problem u funkcioniranju turističkih zajednica - kazao je nakon sastanka načelnik općine Privlaka, Gašpar Begonja.

23. travanj 2024 08:13