StoryEditorOCM
4 kantunaOTPAD U OBROVCU

Longin o zatvaranju deponija kod Dikla: Ne mogu govoriti u ime Grada Zadra niti komentirati „neslužbene informacije”...

Piše Predrag Opačić
21. listopada 2020. - 21:27

Zatvaranje deponija kod Dikla dvije godine prije nego što će proraditi Centar za gospodarenje otpadom i neslužbene najave kako bi otpad iz cijele županije mogao završiti na deponiju Kljakovača na području Bilišana kod Obrovca, privukla je pažnju i županijskih vijećnika.

-Izgubili smo sedam godina, Diklo je trebalo zatvoriti još 2013. godine, a ako sada netko dade naputka o odlaganju otpada i bacanju smeća u razne napuštene rudnike ili vrtače, to će biti nezakonito, a rješenje nije ni odlaganje otpada na postojeća neusklađena odlagališta koja također treba zatvoriti, rekla je Marjana Botić.

-Iskoristite svoj utjecaj jer bi to bilo pogubno i za Obrovac i za cijelu Zadarsku županiju! Odlaganje otpada u stari rudnik u blizini crpilišta s kojeg vodu piju stanovnici cijele županije povećava rizik od zagađenja pitke vode. Deponij u Bilišanima treba što prije sanirati, a ne na novoizgrađenu kazetu na kojoj je 80 posto površine predviđeno za sanaciju postojećeg otpada dovoziti dodatni otpad. Uostalom, ta kazeta može primiti 40.000 tona otpada, a na Diklo je išlo oko 60.000 tona, što znači da bi za 10 mjeseci deponij Kljakovača bio pun, kazao je Ivan Matić, vijećnik s liste Mosta navcodeći kako je neslužbena informacija o tome da se Obrovac nudi kao alternativa Diklu došla od zadarskog gradonačelnika Branka Dukića.

-U ovom trenutku ne mogu govoriti u ime Grada Zadra i svih ostalih jedinica lokalne samouprave, a još manje mogu komentirati neslužbene informacije, kazao je župan Božidar Longin.

22. travanj 2024 15:27