StoryEditorOCM
4 kantunaNEPOTIZAM U OPĆINI JASENICE

Luka Baričević dobio koncesiju za ugostiteljski objekt na plaži u Maslenici, a na čelu Vijeća za koncesije je njegov otac načelnik Martin Baričević!

16. travnja 2019. - 23:01

Od početka travnja, HDZ je umjesto Marijana Kustića u saborske klupe poslao Martina Baričevića, dugogodišnjeg načelnika Općine Jasenice i prvog čovjeka udruge hrvatskih općina. Kao općinski načelnik, novopečeni zastupnik je i predsjednik Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja koje je jedno od koncesijskih odobrenja za rad na pomorskom dobru dodijelilo i obrtu "Bonaca" u vlasništvu Baričevićevog sina Luke.

- Općina Jasenice nikada i nikome nije odbila dati koncesijsko odobrenje, izjavio nam je općinski pročelnik Leonardo Rončević koji nas je za detaljnije informacije uputio na Franu Baričevića, općinskog komunalnog redara i člana Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja.

Osim njega, predstavnici Općine Jasenice u Vijeću su još načelnik Martin Baričević i Šime Maruna, te Nediljko Sjauš iz Lučke kapetanije i Ljiljana Peričin iz Zadarske županije.

- Općina je ukupno izdala 25 odobrenja, od čega je više od njih dvadeset izdano za područje Maslenice, a ostalo je na području Rovanjske. U Maslenici se u tri slučaja radi o kioscima za ugostiteljstvo s terasom, a dva se odobrenja odnose na terase bez kioska. Koncesijske naknade su određene državnom odlukom i mi tu imamo vrlo malo prostora, a ovisno o atraktivnosti lokacije, cijene se kreću od devet do 10 tisuća kuna, kaže Frane Baričević dodajući da na pomorskom dobru ima i koncesija za iznajmljivanje brodica, ležaljki, skutera, prodaju suvenira...

- Da, dodijelili smo koncesijsko odobrenje i Ugostiteljskom obrtu "Bonaca" u vlasništvu Luke Baričevića koji će koristiti 50 četvornih metara terase i kiosk od 12 kvadrata. Ovo je prvi put da je dobio koncesijsko odobrenje za ugostiteljsku djelatnost, dosada je imao štand za prodaju kokica. Inače, ranije smo za tu lokaciju, na predjelu Nove plaže ili Tunjarice, dobili pet-šest zahtjeva, ali im nismo mogli udovoljiti jer tada na tom području nije bilo riješeno snabdijevanje vodom i strujom, objašnjava Frane Baričević.

Ni njemu nije čudno što je koncesijsko odobrenje dobio načelnikov sin:

- Svaki od tih zahtjeva dođe k meni, a sa zahtjevom njegovog sina iz veljače ove godine, upoznao sam načelnika Baričevića koji je odmah napisao izjavu kojom se izuzima iz svih postupaka u rješavanju tog zahtjeva i dodjeli koncesijskog odobrenja, zaključuje Frane Baričević dodajući da bi načelnikov sin objekt na plaži trebao otvoriti početkom turističke sezone, te da je trenutno tek u pripremi terena i drvene podloge ugostiteljskog objekta.

Za to mu, objašnjava komunalni redar, niti ne treba građevinska dozvola jer "po Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima, općine bez građevinske dozvole i glavnog projekta, ali uz koncesijsko odobrenje i tipski projekt, mogu na javnoj površini dopustiti postavljanje kioska veličine do 15 četvornih metara s jednostavnom terasom". Do zaključenja ovog teksta, nismo uspjeli dobiti izjavu Luke Baričevića koji nije odgovarao ni na pozive ni na SMS poruke. 

 

MARTIN BARIČEVIĆ: Nisam sudjelovao u proceduri dodjele odobrenja!

- Ne znam što bih mogao komentirati osim da s ničim nisam sudjelovao u cijeloj proceduri, što mogu potvrditi i članovi koncesijskog vijeća. Oni mogu potvrditi i je li u slučaju te koncesije bilo ikakvih razlika u odnosu na sve druge slučajeve ili, ne daj Bože, namještanja, odgovorio nam je načelnik Martin Baričević kratkom SMS porukom.

19. travanj 2024 20:50