StoryEditorOCM
4 kantunaKOME PRIPADA?

Lukoranka tužila Općinu Preko zbog vlasništva nad maslinikom potomka talijanske plemićke obitelji Salghetti-Drioli, slavne po Maraschinu

Piše B.S.
8. studenog 2023. - 20:09

Maslinik potomka talijanske plemićke obitelji Salghetti-Drioli u mjestu Lukoran na otoku Ugljanu našao se u sudskom sporu nakon što je tužbu protiv Općine Preko podnijela mještanka Lukorana.

Lukoranka, čiji je djed kao kmet obrađivao maslinik, te je 31. srpnja 1939. godine podnio prijavu za razriješenje kmetskog odnosa pred Sreskim sudom u Preku, prošle godine je tužila općinu navodeći kako je stekla valjani pravni osnov za stjecanje prava vlasništva temeljem Ugovora o darovanju nekretnina.

Taj je ugovor, kako je navela u tužbi, kao daroprimateljica zaključila sa svojim ocem prošle godine, a on je pravo vlasništva stekao dosjelošću, nesmetanim i kontinuiranim posjedovanjem nekretnine. Njezin je djed u samostalni posjed maslinika stupio još 1939. godine.

Potomak obitelji koja je 1759. godine utemeljila prvu tvornicu za proizvodnju likera Maraschino, Giovanni-Lodovico Detto Zanetto Salghetti-Drioli, još je 1939. godine u zemljišnoj knjizi bio upisan kao vlasnik tog 1119 četvornih metara velikog maslinika, a 29 godina, od 1993. do 2022. godine, nije pokrenut ostavinski postupak, odnosno u Državnom arhivu u Zadru nema evidencije o vođenju ostavinske rasprave.

Lukoranka je navela kako je očito da se radi o osobi koja je odavno umrla te kako nije nikad provedena ostavinska rasprava nu konkretnom slučaju radi se o ostavini bez nasljednika, koja se, prema Zakonu o nasljeđivanju, smatra ošasnom imovinom koja prelazi na jedinicu lokalne samouprave.

U donesenoj prvostupanjskoj presudi Općinski sud u Zadru joj je, međutim, odbacio tužbu kao neosnovanu navodeći kako u postupku nije uspjela dokazati da je Salghetti - Drioli preminuo bez nasljednika, slijedom čega bi vlasništvo prešlo na jedinicu lokalne samouprave, a iz čega bi u ovoj pravnoj stvari proizašla pasivna legitimacija Općine Preko.

- Iz prije navedenih isprava, kao i iz ostalih provedenih dokaza, na niti jedan način ne proizlazi da u trenutku smrti Salghetti-Drioli Giovanni-Lodovico Detto Zanetto nije imao nasljednike prvog nasljednog reda (vlastite djece ili bračnog druga, sukladno čl. 9. ZN), drugog nasljednog reda (živih roditelja, odnosno žive braće i sestara i njihovih potomaka ukoliko je jedan ostaviteljev roditelj umro prije ostavitelja, sukladno čl. 11. i 12. ZN), trećeg nasljednog reda (živih djedova i baka, odnosno njihovih djece, unuka i daljnjih potomaka ukoliko je neki od tih predaka umro prije ostavitelja, sukladno čl. 14. i 15. ZN), četvrtog nasljednog reda (živih pradjedova i prabaka, sukladno čl. 17. ZN) niti nasljednika iz ostalih nasljednih redova (radi se o situaciji iz čl. 19. ZN kada iza pradjedova i prabaka ostavitelja nasljeđuju daljnji preci) - navodi se u obrazloženju presude suca Ivice Marinovića, te se obrazlaže kako je u katastarskom operatu kao posjednik nekretnine evidentiran Melada Drago pok. Ivana o kojem tužiteljica niti njezini prednici, kao ni drugi mještani Lukorana, nemaju nikakvih saznanja, niti znaju o kojoj se osobi radi.

Obrazlaže se kako tužiteljica u povijesnici tužbe tvrdi da je njen otac pravo vlasništva stekao dosjelošću, dakle nesmetanim i kontinuiranim posjedovanjem kroz određeni vremenski period, no po već ustaljenoj sudskoj praksi tzv. agrar isključuje dosjelost kao pravni osnov stjecanja vlasništva na predmetnoj nekretnini, što je još jedan razlog koji je doprinio tome da sud tužbu ocijeni neosnovanom.

27. travanj 2024 23:15