StoryEditorOCM
4 kantunaNIJE PRVI PUT

Majka djeteta s poremećajem iz spektra autizma opisala užasno iskustvo koje je doživjela na parkiralištu na Foši: "Ljudi, pa imajte srca"

Piše Zadarski.hr
27. svibnja 2022. - 15:21

Potpredsjednica Udruge za autizam Zadar, Daniela Dunat Amon, na jednoj je Facebook grupi podijelila negativno iskustvo jedne majke djeteta s poremećajem iz spektra autizma koje je doživjela neki dan na parkiralištu u Foši.

- Radi se o parkiranju taxi vozila koja ne posjeduju znak pristupačnosti na mjesta namijenjena parkiranju vozila za osobe s invaliditetom. Naime, vozilo dječjeg vrtića za djecu s teškoćama u razvoju moralo se parkirati nasred prometnice da bi pokupilo dijete jer je na mjestu označenom za vozila sa znakom pristupačnosti parkirano taxi vozilo koje nema potreban znak – napisala je Dunat Amon, dodajući kako za vrijeme takve "primopredaje" djeteta, treći osobni automobil, iznerviran zastojem na cesti, "leži" na trubi!

- Istodobno, dijete s teškim invaliditetom, dijagnozom autizma, koji je vrlo senzomotorički osjetljiva dijagnoza, koje ulazi u vozilo prolazi svu tu atmosferu. Treba li situacija da se dijete izbezumi zbog svih tih podražaja, dobije tantrum i krene u bijeg? Znate li koliko takvih situacija imamo mi s djecom s tom dijagnozom – razočarano se pita Dunat Amon.

Tvrdi, ovo nažalost nije izolirani slučaj.

- Situacija kakvu opisuje ova majka nije takva jedan dan. Da je bio u pitanju samo izolirani dan, ne bi se ni žalila. Iako možda izgleda da samo kukamo, nije tako. Populacija koja živi teški invaliditet, vjerujte, jako puno šuti i tek kad stvari zbilja odu van svake kontrole, poneki hrabri pojedinac oglasi se u ime sviju. U blizini spomenute lokacije više je liječničkih ambulanti, stomatolozi i opća medicina (zgrada nasuprot Pomorske škole). Zamislite kako je kad osoba s invaliditetom dobije termin i ne stigne na isti jer na njezinom parking mjestu stoji netko bez stečenog prava na znak pristupačnosti i pritom je vozilo zaustavljeno i ugašeno, a taksist vrbuje turiste da idu baš s njim – naglašava te ističe kako je upravo to još jedan primjer kojem je svjedočila.

- Nedavno su iz jedne udruge za osobe s invaliditetom skupa s nadležnima educirali građane da ne parkiraju na takva mjesta. Molim vas, ako se prepoznajete, doista to nemojte činiti. Svi znamo da se svatko danas bori zaraditi i preživjeti inflaciju i izazove života, ali neke "leševe" nitko nema pravo stvarati. Ako nemate dovoljan broj svojih parking mjesta, vidite s onima koji su vam izdali koncesiju da se možete baviti tim poslom, da vam ga pomognu osigurati – predložila je Dunat Amon.

Predsjednik Udruge, Ante Armanini, poslao je dopis gradskom komunalnom odjelu na koji je odgovorio pročelnik Robertino Dujela.

- Kolege iz prometnog redarstva će obratiti dodatnu pozornost na lokacijama na koje ukazujete. Prosljeđujemo vaš dopis i nadležnim službama policije – kratko je odgovorio pročelnik Dujela.

26. travanj 2024 07:41