StoryEditorOCM
4 kantunaTKO JE AGRESIVAC?

Male laži zadarskog HDZ-a o događaju u Maloj vijećnici ili kako bi htjeli biti bolji nego što jesu koristeći metode svojih političkih protivnika...

Piše IN
13. rujna 2022. - 11:02

Međustranačka podbadanja na društvenim mrežama davno su postala uobičajena praksa i prostor za razračunavanje s političkim neistomišljenicima, a njihove objave nerijetko završe u medijima kao nastavak političke borbe drugim sredstvima.

Zadarski.hr prenosi takve objave jer se radi o službenim stranicama stranaka s javnim istupima njihovih tijela ili članova, bez našeg posebnog komentara. Ovaj put radimo izuzetak i interveniramo zbog jedne objave na stranicama HDZ Zadar.

Riječ je o objavi od subote 10. rujna, dan nakon prekinute sjednice Gradskog vijeća, a tema je verbalni te umalo fizički sukob između Davora Karlovića (HDZ) i Ante Rubeše (Akcija mladih).

image

Bliski susret u maloj vijećnici Davora Karlovića i Ante Rubeše

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Objavljena je pod naslovom „ZAŠTO JE ANTE RUBEŠA POBJESNIO NA OVU FOTOGRAFIJU DAVORA KARLOVIĆA I TRAŽIO OBRAČUN PO HODNICIMA GRADSKE UPRAVE?”, a u prvom pasusu teksta se navodi: „Ovo su fotografije koje je Davor Karlović pokazao Rubeši nakon čega je nastupio potpuni “blackout” i agresivni ispad Rubeše koji je, uz prethodna događanja na Gradskom vijeću rezultirao prekidom sjednice”.

Problem je što objava HDZ-a Zadar falsificira činjenice i događaj interpretira na način na koji se nije dogodio, s ciljem da se Rubešu prikaže kao napadača i agresivca, a Karlovića kao žrtvu koja se tobože bori za interese Zadra.

Kao prvo, Rubeša nije tražio obračun po hodnicima gradske uprave. Ako se aludira na incident u Maloj vijećnici nastao nakon prekida sjednice, njega je inicirao Karlović koji je iznebuha upao u Malu vijećnicu uz najavu kako će ”diliti triske”. Na takav njegov kaubojski upad, reagirao je Rubeša koji je prišao Karloviću - ”štaš ti meni...” - a Karlović ga je odgurnuo. Kad se potaknut takvom reakcijom Rubeša isprsio prema Karloviću – „ajde, udri me...” - ovaj se povlači, mijenja retoriku i držanje tijela. Drugim riječima, junačenje s kojim je upao u Malu vijećnicu naglo ga je prošlo te je ubrzo napustio prostoriju.

Dakle, Rubeša nije imao nikakav ”agresivni ispad”, kako pišu anonimni autori na stranici HDZ Zadar, nego Davor Karlović.

image

Bliski susret u maloj vijećnici Davora Karlovića i Ante Rubeše

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

To je uostalom jasno svima koji su tog trenutka bili u Maloj vijećnici, a u njoj sigurno nije bilo nikoga od onih koji su sastavili objavu na stranici HDZ Zadar. Jer da im je uistinu bilo stalo do istine, mogli su sinopsis događanja provjeriti kod svog pouzdanog koalicijskog svjedoka, Mate Lukića, ili kod Karlovićevog stranačkog kolege Mate Marića.

Konačno, novinarka Zadarskog.hr Iva Ivanac koja je bila prisutna, jedina je uspjela snimiti incident. Na snimci je ostalo zabilježeno naguravanje i verbalni okršaj Karlovića i Rubeše, kao i pokušaj Roka Tadina da ih razdvoji. Nije snimljen početka incidenta, kada Karlović ulazi u Malu vijećnicu i prijeti vijećnicima te njegovo odgurivanje Rubeše. Kad su sudionici događaja shvatili da ih se snima, naglo su se ohladili.

Ovakvo lažno interpretiranje događaja služi da se HDZ-ovce prikaže kao fine i odgojene borce za interese Zadra, a njihove političke protivnike kao nepristojne divljake sklone nasilju koji Zadru rade samo loše. Ovakvim objavama zadarski HDZ ne samo da gubi na vjerodostojnosti, nego potpuno preuzima praksu njima mrskih političkih protivnika od kojih bi se tako rado htio razlikovati.

Kad se stereotipi i etikete koristite za dehumanizaciju političkih neistomišljenika, svjesno ulazite na opasan teren nepredvidivih društvenih reakcija. U zadarskoj političkoj areni, nabijenoj negativnim emocijama, nekome to može biti dovoljan poticaj da s riječi prijeđe na djela i da simboličko pretvori u fizičko nasilje. Tko će tada biti odgovoran?

Smanjite doživljaj.

18. travanj 2024 04:32