StoryEditorOCM
4 kantunaGRADSKA UTVRDA NAKON NEPUNIH GODINU DANA OD OBNOVE - PROPADA!

Mali Arsenal napala vlaga, prhuta se žbuka, posjetiteljima treba Head&Shoulders

Piše I.Ivanac
28. ožujka 2018. - 22:41
mali_arsenal10-280318

Velike smeđe fleke duž stropa, nekoliko metara široke mrlje oko prozora, napuhana žbuka na podnožju zida, ostaci otpale boje prhutaju po prostoriji... Zamišljen kao multimedijalno čudo, Mali Arsenal je nakon obnove posjetiteljima oduzimao dah. Nepunih godinu dana kasnije od njegove revitalizacije, koja je ovih dana okrunjena nagradom Udruženja hrvatskih arhitekata Bernardo Bernardi, zidovi nekadašnje oružarnice podignute za vrijeme mletačke vlasti u 15. stoljeću izgledaju oronulo i propalo.

Mrlje od vlage s lijeve i desne strane zidova koja je izvana prodrla u objekt prekrile su unutrašnjost prostorije. U trenutku našeg posjeta, nije bilo posjetitelja, a osim na zidovima miris vlaga se osjećao u zraku. Oronula boja sa stropa konstantno pada tako da oni rijetki posjetitelji kada izađu izgledaju kao da im treba Head&Shoulders!

Što se dogodilo? Kako je u tako kratkom vremenu od obnove Mali Arsenal ponovno postao trošan i vlažan? Uza svu pomnu obnovu pod nadzorom konzervatora, sudjelovanje arhitekata i nadzornih inženjera, zašto je zgrada danas ispunjena vlagom? Tko je pogriješio? 

U vrijeme obnove Malog Arsenala Lovro Jurišić je bio glavni čovjek projekta HERA, a danas je pročelnika županijskog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove.

- Vlažne mrlje oko kamenih otvora nastale su 11. rujna prošle godine, za vrijeme velike poplave u Zadru. S navedenim problemom nas je Narodni muzej Zadar upoznao dopisom od 15. veljače 2018. godine. Narodni muzej Zadar je o istom problemu također obavijestio i Konzervatorski odjel u Zadru te smo svi zajedno nedugo potom izašli na teren i dogovorili se o načinu sanacije.

Je li po Vašem mišljenju u Malom Arsenalu počinjena građevinska šteta?

- Ne smatramo da je počinjena građevinska šteta jer su svi radovi izvedeni po projektima i pravilima struke te nema nikakvih oštećenja konstrukcije već se radi o normalnom procesu isušivanja vlage zarobljene u zidovima i posljedičnom aktiviranju prisutnih soli – kazao je Jurišić.

Zanimalo nas je, je li na izvedene radove postoji jamstveni rok, odnosno tko će snositi predstojeće radove na sanaciji objekta, ako ih bude?

- Jamstveni rok na izvedene radove je trajao 365 dana, a završio je 27. siječnja 2018. godine. Zadarska županija će snositi troškove sanacije nakon preciznog dogovora s Narodnim muzejom Zadar i Konzervatorskim odjelom u Zadru o terminu i opsegu potrebnih popravaka.

Obnova Malog Arsenala bila je vrijedna 385.200 eura, a odrađena je u potpunosti pod nadzorom zadarskih konzervatora. Pročelnika Igora Miletića upitali smo otkud vlaga na zidovima Malog Arsenala.

- Konzervatorski odjel je obaviješten o pojavi otpadanja završnog sloja fine žbuke prije mjesec dana od strane Narodnog muzeja, a djelatnici odjela su obišli građevinu sa predstavnicima Muzeja. Predloženo je da se očisti odignuti sloj završne fine žbuke kako bi se moglo pratiti stanje. Pretpostavka konzervatora je da se radi o zaostaloj vlazi u nasipu nad svodom te da je prosušivanje izazvalo listanje završnog sloja fine žbuke kazao je Miletić i dodao da su svi izvedeni radovi pod garancijom, a o preciznim zaključcima treba kontaktirati nadzornog inženjera iz tvrtke D&Z nakon provedenog monitoringa.

Ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš, koja sada vodi brigu o Malom Arsenalu, kazala nam je kako zna zbog čega je zovemo jer su je kontaktirali Jurišić i Miletić, ali zbog „lošeg iskustva s novinarima“ zamolila nas je da joj pismenim putem uputimo pitanja. Ravnateljicu Narodnog muzeja upitali smo tko je po njenom mišljenju odgovoran što je došlo do oštećenja unutrašnjih zidova Malog Arsenala te što planira poduzeti kako bi se zaustavio prodor vlage u objekt.

- Narodni muzej Zadar kao upravitelj Malog Arsenala obavijestio je nadležne službe, Zavod za zaštitu spomenika i Zadarsku županiju o opadanju boje i završnog sloja žbuke sa stropa te su odgovorne osobe predstavnici zavoda, županije i muzeja izašli na lice mjesta i dogovorili o daljnjem postupanju, stoji u pisanom odgovoru, bez informacije kada je prvi put uočen problem vlaženja zidova.

Hoće li se fina žbuka i boja i dalje trusiti po glavama posjetitelja, hoće li sanacija biti obavljena prije ljetne navale turista, nismo uspjeli doznati. No postavlja se pitanje zašto Narodni muzej nije obavijestio nadležne službe o problemima u Malom Arsenalu prije isteka jamstvenoga roka na izvedene radove (27. siječnja 2018.) ako se prvi problem, prema riječima Lovre Jurišića, pojavio još 9. rujna prošle godine, već se čekalo 15. veljače da se o tome obavijeste nadležne službe? I zašto pročelnik Konzervator kaže da je garancija na rdove još važeća, ako nam Jurišić tvrdi da je istekla krajem siječnja?

Tko je što radio u malom Arsenalu
Radove je na Malom Arsenalu nadzirali su inženjer iz tvrtke D&Z iz Zadra, radove je izveo graditeljski obrt CREDOing iz Zadra prema projektima tvrtki Vektra d.o.o. iz Varaždina (Projekt obnove „Malog Arsenala“ i Konzervatorsko-restauratorski elaborat s prijedlogom radova na kamenim reljefima s južnog pročelja „Malog Arsenala“) i arhitektonski ured AB Forum iz Zadra (Ugovor za usluge izrade cjelokupnog projekta unutrašnjeg uređenja i izrade multimedijalnog rješenja centra za posjetitelje u Malom Arsenalu).
02. svibanj 2024 22:58