StoryEditorOCM
4 kantunaKINEZI DOLAZE U LUKU ZADAR

Mali dioničari pokreću spor pred Trgovačkim sudom - žele poništiti Skupštinu dioničara?

7. rujna 2017. - 14:40
luka_zadar2-310817

Veliki su izgledi da ulazak kineskog kapitala u Luku Zadar kroz dokapitalizaciju od 45 milijuna kuna, što je najavljeno i konačno potvrđeno na Skupštini dioničara održanoj 31. kolovoza, postane predmet novog sudskog spora kojega namjerava pokrenuti dio nezadovoljnih malih dioničara. U Sloveniji se već vodi spor na sudu u Mariboru oko vlsništva nad 53 posto dionica "Luke" koji su u rukama tamošnjeg taksiste Daniela Robnika, a ako dođe do novog sudskog spora, ovog puta pred Trgovačkim sudom u Zadru, u njemu će mali dioničari nastojati dokazati da je rad Skupštine bio nelegalan.

Taj dio malih dioničara tvrdi da nemaju ništa protiv ulaska kineskog kapitala u "Luku", ali žele da sve protekne u skladu sa zakonom. Pritom se pozivaju na odluku mariborske sutkinje Danile Dobčnik Šošterič od 30. kolovoza o privremenim mjerama zabrane raspolaganja "slovenskim paketom dionica".

S druge strane, uprava tvrtke i Nadzorni odbor, potpomognuti Mariom Rendulićem, predstavnikom kineskog investitora Jiangxiong Hua koji u "Luku" ulazi preko tvrtke "Luxury Real Estate" Zvonimira Zlopaše, smatraju da se u slučaju odluke slovenskog suda u stvari radi o pokušaju blokade kineskog ulaska u Zadar i to radi zaštite interesa luke u Kopru. Zamjenik predsjednika NO Tihomir Vorih podsjetio je medije na lošu situaciju u zadarskoj "Luci" otkako je 53 posto dionica prodano slovenskim fondovima u vlasništvu mariborske nadbiskupije. Od tada kompanija stagnira i tome se bliži kraj.

- Kineski investitor, kojeg predstavlja Mario Rendulić u ime poslovne asocijacije CSEBA, to može promijeniti. Nakon godinu dana intenzivnih razgovora, dubinske analize, nekoliko posjeta, zaključio je da je najveća realna vrijednost Luke Zadar u potencijalu i kadrovima. Potencijal je gradnja kontejnerskog terminala. Time bi se na Luku Zadar prebacio dio prometa i tereta kineskih partnerskih kompanija, što je vjerojatno rezultiralo opstrukcijom iz Slovenije, rekao je Vorih, koji je i doveo kineskog ulagača.

Vorih je Jutarnjem listu izjavio kako je od 160 malih dioničara otkupio dionice po cijeni od 500 kuna po dionici, što je 24 posto vlasničkog udjela, te ih po istoj cijeni prodao kineskom investitoru kako bi on mogao izvršiti dokapitalizaciju. Vorih dodaje da je kineskom ulagaču namjera i u iduće dvije do tri godine povećati broj zaposlenih sa sadašnjih 100-tinjak na 300 u Luci Zadar, rekao je Vorih najavljujući da traju pregovori s mađarskim investitorima koji bi u Zadar prebacili velik dio trgovine, uvoza i izvoza žitarica.

U "Luci" tvrde da je slovenska privremena mjera bez osnova i da je po pravničkim tumačenjima neprimjenjiva jer je donesena dan nakon što je održana glavna Skupština, a i meritorno ne odgovara činjenicama jer se u njoj spominje i odluka o isključenju prava prvenstva svih dioničara, koja, na kraju, nije ni bila na dnevnom redu Skupštine. Međutim, dio i dalje nezadovoljnih malih dioničara dokazuje da je slovenski sud odluku donio dan prije Skupštine, te da je to dioničarima na Skupštini održanoj 31. kolovoza već bilo poznato i predočeno. Nakon Skupštine Mario Rendulić je objasnio da je po pravnicima riječ o nepravomoćnoj odluci slovenskog, a ne hrvatskog suda, pa je ona u Hrvatskoj potpuno neobvezujuća, s čime se mali dioničari također ne slažu smatrajući da od ulaska u EU u Hrvatskoj važi i odluka slovenskog suda.

Nezadovoljnici među malim dioničarima su zadovoljni promjenom odluke po kojoj i oni, a ne samo "Luxury Real Estate", kako je prvotno bilo zamišljeno, mogu sudjelovati u dokapitalizaciji, ali tvrde da je dnevni red Skupštine mijenjan na samoj sjednici, što drže nestatutarnim. Pritom Tihomiru Vorihu zamjeraju i to što je od malih dioničara uopće kupovao dionice jer je kao podpredsjednik NO raspolagao povlaštenim informacijama.

Hoće li doći do otvaranja novog spora, pred Trgovačkim sudom u Zadru, znat će se početkom sljedećeg tjedna.

08. svibanj 2024 21:37