StoryEditorOCM
4 kantunaZADRANI SE NADAJU

Mali iznajmljivači: "Pred nama je jako obećavajuća sezona, zasada je sve odlično, samo jedna stvar može preko noći poremetiti naša očekivanja"

Piše P.O.
9. svibnja 2022. - 20:02

Ako je suditi po turističkim brojkama iz prva tri mjeseca ove godine, pred nama je jako obećavajuća sezona jer je zabilježeno više rezervacija nego prethodne godine. Zasada sve ide odlično, pa nam samo preostaje nadati se da rat u Ukrajini neće preko noći poremetiti naša očekivanja, kaže Klaudio Grdović, predsjednik Udruge iznajmljivača pri HGK i član Turističkog vijeća Turističke zajednice Grada Zadra.

-Iza nas su dvije pandemijske godine u kojima smo odradili dobar posao, najviše zbog činjenice kako smo ponudu apartmana podigli na nivo prepoznatljivosti kvalitete. U tom su razdoblju ljudi dodatno shvatili kako moraju koristiti sve marketinške i druge mogućnosti koje bitno unaprjeđuju poslovanje. Rezervacije dolaze s uobičajenog tržišta, iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Češke, pa na temelju toga imamo razlog za optimizam. Nadamo se uspješnijoj sezoni od prošlogodišnje, kaže Grdović posebno podvlačeći kako svemu tome ipak doprinosi i edukacija i učestala predavanja o dokumentima i knjigama koje treba voditi iznajmljivač, potom sve relevantno o izdavanju računa, prijavi i odjavi gostiju, razlici iznajmljivača kao fizičkoj i pravnoj osobi i dolasku inspektora u objekt.

S druge strane, upravo je obimna papirologija jedan od razloga nezadovoljstva malih iznajmljivača i vlasnika apartmana zatrpanih raznim i sve brojnijim uvjetima koje je potrebno ispuniti radi iznajmljivanja apartmana.

-Da, to je istina, ponekad se čini kao da moraš završiti neku višu školu za biti iznajmljivač! Odlazili smo i u Ministarstvo turizma, razgovarali s ljudima iz Porezne uprave i inspekcija, ali još nema dovoljno sluha za pojednostavljenje procedure. Potrošili smo tri sastanka samo da bismo uspjeli ishoditi da nam inspektori ne odrežu kazne koje moramo platiti odmah, nego da nam daju rok od 15 dana. Naše se primjedbe sporo uvažavaju, objašnjava Grdović i navodi zaista bizarne kazne s kojima su mali iznajmljivači suočeni:

-Učestalo se mijenjaju uvjeti koje iznajmljivači moraju ispuniti, prebrzo. Pa kutiju prve pomoći moraš imati u apartmanu, pa u svakoj sobi, pa moraš imati protupožarni put... A inspektori znaju naplatiti kazne ljudima koji u apartmanu nemaju pet istih, kako je propisano, nego šest različitih – vješalica!? Pretjeruje se, smatra Grdović.

Jedna od primjedbi vlasnika apartmana je i to što nemaju pravo na povrat PDV-a na ulaganja u svoje objekte.

-To jest problem, ali mislim da ga neće biti moguće riješiti jer iznajmljivači jednostavno ne plaćaju mirovinsko i zdravstveno osiguranje, procjenjuje Grdović.

Ovih se dana u Zadru potpisuje peticija „za promjene u turizmu”, a Grdović smatra da u svemu ipak treba biti realan.

-Znam da je teško postići obostrano zadovoljavajući suživot između turista i domaćih ljudi, pogotovo na Poluotoku. Udruga malih iznajmljivača je otvorena za sve vrste prijedloga, ali najprije treba shvatiti da ljudi na Poluotoku apartmane iznajmljuju jer im se to isplati. I u tim zahtjevima treba biti realan. Teško je očekivati da netko osigura parkirno mjesto za apartman, ako problema s parkiralištem imaju svi građani i svi stanovnici Poluotoka.

-Je li točna procjena da mali iznajmljivači uvelike ovise o broju letova Ryanaira i niskobudžetnih avio kompanija?

-Nije to tako jednostavno, kako se često govori. Jer, ako promatrate samo iznajmljivače na Poluotoku i možda u jednom dijelu Zadarske županije, onda bi se to moglo reći. A to je i logično, ta vrsta gostiju želi na Poluotok jer je to stara jezgra i centar grada, što svuda u svijetu privlači goste. Ali, ako uzmete podatke sa zadarskih otoka i ostatka Zadarske županije, tamo se jednostavno ne vidi povezanost između broja letova i dolazaka gostiju jer je riječ uglavnom o starim gostima koji nam se iz godine u godinu vraćaju i ostaju duže nego „avio gosti”, zaključuje Klaudio Grdović.

24. travanj 2024 19:55