StoryEditorOCM
4 kantunaSVETA RENČI

Malo je lakše: skinuta su dva plakata ‘paukova i škorpiona‘ s Lože, ali ostala su još četiri. Evo koliko će Narodni muzej od toga zaraditi...

Piše Ivica Nevešćanin
13. lipnja 2022. - 12:24

Ziggy Stardust and the Spiders from Mars!

E moj dragi Ziggy, kamo sreće da je tako. Ali ne da tako nije, nego gore ne može biti. Barem što se ovog potpisnika tiče, jer nakon prošlog teksta na temu sadržaja, usluge i komunalnog nereda na glavnom zadarskom trgu, očito treba birati riječi. Neki su se našli teško pogođeni što ne shvaćamo smisao turističke konjunkture u našem gradu, što nismo u stanju razumjeti logiku sezonske pljačke, pardon zarade, ili kako bi tu sofisticiranu filozofiju beskrupuloznog merkantilizma sazdanu na sirovoj eksploataciji javnih dobara jezgrovito sažeo naš gradonačelnik Dukić: „Pusti ljude neka zarade!”

I puštam ih, niti im mogu dati niti oduzeti pravo da na Trgu rade ono što rade, ali se zbog toga ne želim odreći prava kazati što o tome mislim. Kad se već oni tako lijepo 'paruse' na naš račun, na konto javnih površina i javnih ustanova, zašto ne bih mogao to komentirati?

A kako život ne možeš zaustaviti, nije dugo trebalo da se izneseni stavovi iskristaliziraju u novom genijalnom sadržaju na Narodnom trgu. Voljom ravnateljice Narodnog muzeja Zadar, Renate Peroš, iduća tri mjesec na Trgu ćemo imati turbo ekskluzivnu, nikad viđenu, flambojantnu izložbu - paukova i škorpiona.

- Mi imamo i Prirodoslovni odjel Narodnog muzeja – kaže nam Renata Peroš, opravdavajući izbor izložbe koja će cijelo ljeto biti u Loži uz napomenu da joj je poznat moj stav oko stanja na Narodnom trgu.

Ali to nisu izlošci iz vaše zbirke, niti je postav radio vaš odjel. To je čista komercijala stvar, kažemo.

- Da – odgovara - ali su naši stručnjaci rekli da je izložba stručna i jako dobro napravljena, a prošle godine je bila u Splitu.

Vjerojatno, ali sigurno ne na Pjaci, Prokurativama ili Trgu Gaje Bulata. A ovdje je na Trgu, čuvenom zadarskom 'the Trgu', na kojem je kava skuplja nego na Peristilu, a za pelinkovac neću više trošiti riječi.

image

Plakati izložbe na Loži

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Uglavnom, kako nas je informirala ravnateljica Peroš, pauke i štipavce gledat ćemo tri mjeseca po baš me briga kojoj cijeni, a Narodni muzej će od najma Lože uprihoditi 150.000 kuna! Bogme, nije malo, isplati se to pretvaranje glavnog zadarskog trga u seoski vašar, još samo fale dvoglava telad i bradate žene, da cirkus bude kompletan. 

Ali što ja znam, tko sam ja da se petljam u taj, kako ono, 'kulturni menadžment', taj 'know-how' zbog kojeg je Narodni muzej postao primjer financijski uspješnog modela upravljanja jednom kulturnom ustanovom. 

I još nešto. Baš kad smo u ponedjeljak prijepodne prolazili Trgom zatekli smo vlasnika izložbe kako skida dva velika užasna plakata sa staklenih otvora na Loži. Na fasadi Lože prema Trgu ostat će samo jedan poster iznad ulaznih vrata, a ona tri jednako grozna s bočne strane prema Ulici Elizabete Kotromanić, neće se micati. 

- Plakati na staklenim izlozima su bili predviđeni prema dogovoru s vlasnikom izložbe, ali nakon što su postavljeni uvidjela sam da dizajnerski nisu dobro riješeni pa sam od vlasnika tražila da skine dva plakata koja gledaju prema Trgu. Ostat će plakat iznad ulaza u Ložu i ona tri na prozorima sa strane – objasnila nam je ravnateljica Peroš.

Tako smo napokon saznali tko bdije nad našim Trgom da ovako ružno ne izgleda. Njegova nebeska zaštitnica, Sveta Renči. 

19. travanj 2024 02:49