StoryEditorOCM
4 kantunaPRODAO 16-GODIŠNJAKU "TRAVU" NA PLAŽI, DOBIO GODINU UVJETNO

"Maloljetnik mi je marihuanu više puta tražio preko facebooka, a sada mi je žao što sam mu je na kraju prodao!"

Piše B.S.
14. veljače 2017. - 19:50
marihuana

- Maloljetnik mi je više puta tražio marihuanu preko facebooka. Napravio sam glupost i moram reći da mi je sada izrazito žao i da se kajem. Nikada to više ne bih učinio i kriv sam što sam tu marihuanu prodao – kazao je 24-godišnji T. K. iz Karina Gornjeg prije nego što je na Županijskom sudu u Zadru u utorak nepravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu jer je 21. svibnja prošle godine na mjesnoj plaži 16-godišnjaku za 400 kuna prodao četiri grama marihuane. Uzimajući u obzir njegovu dosadašnju neosuđivanost i priznanje kaznenog djela, sudac Boris Radman osudio je 24-godišnjaka na uvjetnu kaznu od jedne godine zatvora s rokom kušnje od tri godine. Odgovarajući na pitanja, 24-godišnjak je pojasnio kako je kazneno djelo na plaži u Karinu gornjem počinio jer je tada bio u teškoj životnoj situaciji, što je potvrdio i njegov odvjetnik John Matek.

- Nisam zaposlen, nemam primanja i imovine. U to sam vrijeme jedva preživljavao, pa sam bio primoran počiniti kazneno djelo kako bih priskrbio novac potreban za život. Živim sa majkom, dvije sestre i njihovo četvero djece. Otac mi je umro prije osam godina, majka mi je nezaposlena i život mi je bio izrazito težak. Dosad nisam nikad počinio kazneno djelo i uskoro bih trebao stupiti u stalni radni odnos- kazao je 24-godišnjak u svojoj obrani.

Osim za prodaju opojne droge djetetu, što je kvalificirani oblik kazenog djela, 24-godišnjak se optužnicom teretio i za proizvodnju droge jer mu je u obiteljskoj kući u Karinu u posudi za cvijeće pronađena stabljika konoplje visine 20 centimetara. Od te je stabljike, prema optužnici, ubrao i osušio lišće i tako dobio marihuanu u količini od oko pet grama, no tužiteljstvo je u utorak odustalo od kaznenog progona za to kazneno djelo. Kako je obrazložio zastupnik tužiteljstva Denis Sokol, prema dosadašnjoj praksi Vrhovnog suda RH, zauzet je, naime, stav da se proizvodnjom opojne droge smatra sadnja ili uzgoj četiri stabljike konoplje od čega se dobiva marihuana, pri čemu je irelevantno jeli se to uradilo za sebe ili za prodaju.

- Ovdje imamo samo jednu stabljiku konoplje zbog čega se ta inkriminacija može tretirati jedino kao posjed, pa je riječ o prekršaju a ne kaznenom djelu - kazao je Sokol.

25. travanj 2024 17:07