StoryEditorOCM
4 kantunaMALA PETRA ZRILIĆ ZAPOČELA LIJEČENJE U ŠPANJOLSKOJ

Mama Ljubica: "Hvala svim dobrim ljudima. Imamo dovoljno novca za svih pet ciklusa"

Piše Iva Ivanac
27. rujna 2017. - 21:35
Petra-Zrilic

Mlada Zadranka Petra Zrilić (11) započela je svoje liječenje neuroblastoma nadbubrežne žlijezde u Španjolskoj. Početkom rujna zajedno s roditeljima otputovala je u Barcelonu na prvi od pet ciklusa liječenja ovog izuzetno teškog tumora. 

- U Španjolsku smo trebali ići tek početkom listopada, ali su nas ranije pozvali iz bolnice tako da smo već u rujnu prošli prvi ciklus. Otišli smo ranije jer u posljednje vrijeme nismo bili na terapijama u Hrvatskoj. Nakon što smo to objasnili doktorima u Španjolskoj, Petra je u vrlo kratkom roku pozvana na liječenje – rekla nam je Petrina mama Ljubica Zrilić dodajući kako je prva imunoterapija prošla u redu.

- Petra je dobro podnijela prvi ciklus imunoterapije. Imala je neke male nuspojave koje su uobičajne za takvu vrstu liječenja, ali sve su uspješno otklonjene. Nisu se pojavili nikakvi dodatni problemi ili neke druge komplikacije.

Za Petrino liječenje u Španjolskoj bilo je potrebno prikupiti 100 tisuća eura jer ovakva vrsta imunoterapije nije financirana od strane HZZ-a. Prijašnji načini liječenja Petrine su roditelje u potpunosti financijski iscrpili i upravo je to bio razlog zbog kojeg su molili javnost da im pomogne. Zadrani su se spremno odazvali brojnim humanitarnim akcijama i potrebna svota za zadravlje male Petre prikupljena je u svega nekoliko mjeseci.

- Cijelokupni iznos prikupljen je isključivo od donacija dobrih ljudi. Izuzetno sam sretna i zahvalna svima, i malima i velikima. Ne bi htjela nikoga odvajati jer je svatko pomogao i dao onoliko koliko je mogao, svaka kuna nam je bila važna – priznaje mama Ljubice ističući kako će im prikupljena sredstva biti dostatna za svih pet ciklusa terapije uključujući i troškove putovanja i smještaja u Španjolskoj.

Petra je jedno od osmero djece u Hrvatskoj koje boluju od rijetkog tumora nadbubrežne žljezde. Iako je krajem lipnja Ministarstvo zdravstva formiralo povjerensto za odlučivanje o tome koje će dijete preko HZZO dobiti imunoterapiju jedinim odobrenim lijekom za takvu vrstu bolesti u Europi, Petra se nažalost nije našla među njima. Povjerenstvo sastavljeno od onkologa razmatralo je opravdanost primjene lijeka za svako oboljelo dijete, ali je na koncu samo dvoje njih dobilo lijek, dok su za ostalu djecu zatražene dodatne kozultacije iz europskih ekspertnih centara.

Sljedeći ciklus imunoterapije u Španjolskoj Petru očekuje u listopadu.

- Svaki ciklus imunoterapije traje dva tjedna. Pred nama su još četiri ciklusa. Ako sve prođe u redu, a nadamo se da hoće, Petra će biti dodatno liječena u Španjolskoj. Nadamo se najboljem – kaže Petrina mama.

 

 

 

20. travanj 2024 00:35