StoryEditorOCM
4 kantunaLJETNA PATROLA U ZADRU

Marex se ne može nazvati kupalištem!

Piše Iva Ivanac
4. srpnja 2017. - 13:01
plaza2-300617

Kada je davne 1895. godine poduzetnik Frane Jakelić ispred vile Tripalo na zadarskoj Brodarici otvorio mjesto za kupanje i uživanje, ni u snovima nije zamišljao da će tadašnja Spiaggia, a poslije kupalište Jadran, danas ovako izgledati.Sada se na tom mjestu nalazi kupalište poznatije kao Marex.
Prošlog tjedna smo u našoj ljetnoj patroli, gdje kao pravi turisti obilazimo sva poznatija kupališta i plaže u Zadru, ocijenili plažu Kolovare. Po našem samostalno osmišljenom sustavu ocjenjivanja, Kolovare su dobile dosta visoku ocjenu, ali u ovom slučaju Marex se neće tako lako proslaviti.
Ovaj put nismo koristili automobil jer smo znali da je pronaći parking na tom mjestu prava lutrija. Noge nas nikad nisu izdale pa smo se pješice zaputili na staro kupalište Jadran. Hodajući od Đige prema "plaži" uočili smo dosta otpada u moru, potopljene, od vremena nagrižene brodice, stare ruzinave karocete za prijevoz kaića, staklo i plastične vrećice, a dolaskom na kupalište ne možemo reći da nam je izgledalo imalo primamljivo.
Naviknuti na lijepu i prostranu plažu i žalo koje smo zatekli na Kolovarima, na Marexu je potpuno drugačija slika. Par plažica koje, ako je plima, budu potopljene te betonirana riva na koju možete staviti vaše ručnike. Žalo na kojem je ugodno ležati u ovom slučaju nećete zateći, već sitni pijesak koji će vam se zavući u svaku poru ili pak drugu krajnost - velika kamenja.
Pronašli smo mjesto blizu improviziranih puteva napravljenih u moru, izgleda kao najbolji mogući izbor u ovom slučaju. Iako plićak krije ogromna kamenja, stalni kupači Marexa pobrinuli su se za što lakši ulazak u more te na taj način napravili puteljke koji vode u dubinu.

Čistoća nije na nivou

Čistoća kupališta i nije zavidna - od prošlotjedne nevere ostalo je dosta lišća, pa i jedna velika grana bora koja slomljena leži na dječjem parku. Uz ostatke nevere, nalazimo dosta opušaka, starih stolica koje su razbacane po malom parkingu, lijevo od kafića, na koji stane samo 20-ak auta.
Zabavnih sadržaja na Marexu baš i nema, tamo nećete naići na pedaline ili aqua parkove, jedino na dječji park koji ima nekoliko ljuljački, klackalicu i dva konjića za jahanje.
Na Marexu se nalazi i istoimeni kafić u koji možete pobjeći malo se rashladiti, jer hlada na bivšoj "Spiaggi" baš i nema.
Na ovom kupalištu nećete zateći spasilačku službu, tako da ste, u slučaju bilo kakve nezgode, prepušteni sami sebi i eventualnim hrabrim kupačima, ako su vam spremni pomoći.
Nigdje na plaži ne postoji ulaz prilagođen osobama s invaliditetom, nema ni rampe, a još manje lifta. Kućni ljubimci, kao ni na drugim plažama u Zadru, nisu dopušteni. Pri ulasku na kupalište stavljen je znak koji je slabo uočljiv jer se nalazi pokraj malog zida na samo 30-ak centimetara od poda, tako da turistima s četveronožnim mezimcima ta "stavka" može vrlo lako promaknuti.
Iako je kupalište duljine 200-tinjak metara, na plaži smo zatekli samo jednu kantu za smeće koja je stavljena na samom početku, skrivenu iza zidića. Možda postoji još koja kanta, koju zbog "igre skrivača" nismo vidjeli.
Znamo da je Marex nekim ljudima omiljeno kupalište i da im je zgodno tu doći jer većina kupača koju smo tamo zatekli živi u blizini, no mi ovaj put nismo doživjeli savršen dan proveden na plaži, stoga će sukladno tome i ocjene biti takve kakve jesu.



UREĐENOST PLAŽE 3
ZABAVNI SADRŽAJI 2,5
UGOSTITELJSKI SADRŽAJI 4
ČISTOĆA PLAŽE 3
PRISTUP MORU 4,5
PARKING 3
SIGURNOST 0
PRILAGOĐENOST INVALIDNIM OSOBAMA 0
KUĆNI LJUBIMCI 0
09. svibanj 2024 21:50