StoryEditorOCM
4 kantunaPOSAO ZA DORH?

Marijo Košta: "Država prodaje zemljište u Lukoranu ispod stvarne tržišne cijene, kao što Brazil prodaje indijansku zemlju!"

Piše Predrag Opačić
28. svibnja 2021. - 12:05

Vlada je prošlog četvrtka odlučila prodati zemljište u državnom vlasništvu na jugoistočnom dijelu otoka Ugljana, blizu Lukorana. Za nekretninu ukupne površine od 307.316 kvadratnih metara, određena je početna cijena od 79,8 milijuna kuna, a za provođenje odluke o prodaji zaduženo je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Agencijska vijest o prodaji državnog zemljišta nigdje i ni kod koga nije izazvala bilo kakvo uzbuđenje, osim opozicije u Općinskom vijeću Preka. Svoj stav opozicija je svela na jednu rečenicu:

- Kada je prije nekoliko godina Grčka upala u dužničku krizu, Nijemci su željeli dugove prebijati preko grčkih otoka, ali su ih Grci u startu odbili, a ovo što radi hrvatska Vlada podsjeća na način na koji Brazil prodaje indijansko zemljište: kao da smo domoroci bez ikakvih prava, kaže Marijo Košta.

image
Marijo Košta, opozicijski vijećnik
Cropix

Svoje mišljenje Košta i njegove kolege baziraju na dvije prethodne prodaje zemljišta na području Lukorana namijenjenog izgradnji turističkih sadržaja i uvjereni su da se radi o preniskoj cijeni, unaprijed poznatom kupcu i velikoj šteti za općinski i državni proračun.

Općina Preko je prošle godine sklopila ugovor o prodaji svojih 77.085 kvadrata atraktivnog građevinskog zemljišta u turističkoj zoni u Lukoranu slovačkoj tvrtki „SITNO Holding Real Estate”. Natječajem je određena početna cijena od 33,38 eura, a Slovaci su kao jedini ponuđači dali 34,88 eura za kvadrat.

Lokalna opozicija nije vjerovala da je cijena tako niska zbog činjenice da zemljište nema nikakvu infrastrukturu i skrenuli su pažnju na privatno zemljište 1,5 kilometar od općinskog koje je 2019. godine prodano za 76 eura po kvadratu, a kupac je bio isti - „SITNO Holding Real Estate“! Pritom su iz opozicije upozoravali na „namještanje natječaja” jer se tražio investitor registriran u RH najmanje 5 godina, a ugovor je tako koncipiran da će Općina veći dio novca od prodaje potrošiti na izgradnju infrastrukture. Zaključili su da je riječ o „sarma projektu” u kojemu „mi dobijemo kupus, a investitori meso”. 

image
Slobodna Dalmacija

- Iz Registra Trgovačkog suda vidljivo je da se na tu zemlju kasnije upisala nova tvrtka „LUKORAN RESORT” osnovana 11.05.2020. s upisanim temeljim kapitalom od 22,9 milijuna kuna, što je vrijednost zemljišta. Ta tvrtka je u vlasništvu „SITNO Holding Real Estate”. Što je sada s odredbama natječaja kako tvrtka mora biti registrirana najmanje 5 godina i imati temeljni kapital od najmanje 37, 5 milijuna kuna??? Gdje je to nestalo? Ako ovo nije dokaz korupcije, onda ne znamo što jest. Zanimljivo, LUKORAN RESORT d.o.o. registriran je za 30-ak djelatnosti. Prve tri su: poslovi upravljanja nekretninama, posredovanje u prometu nekretninama i poslovanje nekretninama, a daleko iza toga spominju se i turističke usluge, upozoravaju sada iz općinske opozicije.

- Ista tvrtka koja je identičan privatni teren u lipnju 2019. god. platila po 76 eura/m2, općinsko zemljište je platila po 34,88 eura/m2. Dakle, za gotovo duplo manji teren – platili su veću cijenu! Kako se radi o 77.085 m2 Općina Preko je direktno oštećena, bolje rečeno opljačkana, za 3.169.735,2 eura ili 23,8 milijuna kuna! Za usporedbu, proračun Općine Preko u 2019. god. bio je 23,74 milijuna kuna - dakle, Općina je oštećena za jedan cijeli godišnji proračun, izračunali su Marijo Košta i potpisnici pisma kojega su pred izbore uputili Lukorancima.

- Nakon što je sumnjivim javnim natječajem i prodajom zemljišta ispod realne tržišne cijene oštećena Općina Preko, sad to isto radi i država prihvaćajući istu početnu cijenu, pa će zbog takvih rabota biti oštećen i državni proračun. Državno zemljište se „naslanja” na općinsko i sve upućuje da će kupac opet biti isti. Sve je ovo više nego sumnjivo, pa ćemo o svemu obavijestiti i DORH i sve nadležne državne institucije, zaključuje Marijo Košta

NAČELNIK JURE BRIŽIĆ: Država je radila svoju procjenu zemljišta

- Naše zemljište je procijenio ovlašteni sudski vještak i to je realna cijena, a država je radila svoju procjenu, pa je njome obuhvaćeno i šire područje. Općina Preko realizacijom ove priče uz zapošljavanje ljudi dobiva svoj dio komunalnog doprinosa, kasnije i komunalnu naknadu, te svoj dio iz poreza na promet nekretninama. U konačnici, imat ćemo veliku korist od ovih investicija. Za zemljište koje je prodala Općina treba izgraditi infrastrukturu i pristupnu cestu za koju do jeseni očekujemo građevinsku dozvolu, a investitori traže uvjete javno pravnih tijela. Što se uspoređivanja cijena tiče, iznos od 76 eura je neusporediv s našom početnom cijenom, jer se radi o potpuno drugoj vrsti postupka u kojemu su u stvari otkupljena potraživanja, pa nije došlo do kupoprodaje niti smo mi mogli dobiti svoj dio od poreza na promet nekretninama, izjavio nam je načelnik Preka Jure Brižić.

image
Jure Brižić, načelnik Općine Preko
Cropix
Tko je osnovao slovačku tvrtku „SITNO HOLDING”?

Sjedište SITNO HOLDINGA je u Bratislavi, ali posluju i u Češkoj, u Hrvatskoj planiraju ulaganja u Zadru, Splitu i na otoku Šolti, a dosad su sagradili više od 2000 apartmana, stanova, kuća, poslovnih prostora i turističkih objekata u Češkoj i Slovačkoj, objavljeno je pri prodaji općinskog zemljišta Slovacima kada je ugovor potpisala Elena Segečová, članica uprave i partnerica u slovačkoj tvrtki SITNO Holding Real Estate.

Slovačka se tvrtka bavi zastupanjem i savjetovanjem investicijskih fondova iz Velike Britanije i Skandinavije te razvojem nekretninskog biznisa u Srednjoj i Istočnoj Europi, a ulažu i u farmaceutsku industriju. SITNO HOLDING osnovao je 2000. godine Ľudovít Černák, bivši slovački ministar gospodarstva u dva mandata.

17. travanj 2024 15:24