StoryEditorOCM
4 kantunaVEZA ZADAR - LAVOV

Marin Lerga: Jutros je kombi radnika iz Ukrajine trebao krenuti za Hrvatsku. Stanje je dramatično, vlada panika. Ukrajinci su oborili 5 ruskih aviona!

Piše Ivica Nevešćanin
24. veljače 2022. - 10:41

- Za sada nemam informacija o žrtvama, ali Ukrajina je počela uzvraćati na rusku invaziju. Oboreno je pet ruskih zrakoplova i zaustavljeni su neki tenkovi. Ukrajina se ukopala i pružit će žestoki otpor – kaže Marin Lerga, predsjednik hrvatsko-ukrajinske kulturne udruge Bila Hrvatska iz Zadra i suvlasnik tvrtke „232 consulting” koja se od 2018. godine bavi uvozom radne snage iz Ukrajine u Hrvatsku. Od početka napada Rusije na Ukrajinu Lerga je u neprestanom kontaktu s kolegama i prijateljima iz te crnomorske zemlje.

- Jutros je jedan naš kombi s radnicima trebao krenuti iz Ukrajine za Hrvatsku, ali su granice zatvorene. Dobivam pozive hrvatskih poduzetnika koji nude pomoć i iskazuju solidarnost s Ukrajincima u ovim teškim trenucima za tu zemlju. Hvala im na tome – kaže Lerga koji svoje veze s Ukrajinom duguje umjetničkoj suradnji između Zadra i Lavova započetoj prije osam godina. Suradnja je dovela do osnivanja kulturne udruge Bila Hrvatska po mjestu gdje su nekad u Ukrajini živjeli Bili Hrvati, slavensko pleme za koje se pretpostavlja da je u ranom srednjem vijeku doselilo na prostore današnje Hrvatske. Sjedište udruge je u Zadru i Lavovu, a kulturno povezivanje je preraslo u poslovno kroz uvoz ukrajinskih radnika u Hrvatsku različitih struka i profila. Lerga je tako pomogao stotinama Ukrajinaca da nađu radna mjesta u Zadru, Salima na Dugom otoku, Istri, Zagrebu...

- U neprestanom sam kontaktu s prijateljima i kolegama iz Ukrajine. Tamo je stanje najbolje opisati riječju panika. Napad je krenuo s područja Bjelorusije i usmjeren je na zapadni dio zemlje blizu granice s Poljskom i vojne ciljeve. Napada se i s teritorija Rusije i Krima gdje se kod Odese iskrcala vojska. Stanje je na žalost dramatično – kaže nam Marin Lerga.

05. listopad 2024 18:34