StoryEditorOCM
4 kantuna"KRIVA PERCEPCIJA"

Mario Paleka nije više direktor, ali ne odlazi iz TZ-a! Hoće li postati savjetnik? Znamo tko će ga zamijeniti...

Piše M. Kalajžić
6. studenog 2023. - 16:08

Mario Paleka više nije direktor Turističke zajednice Grada Zadra. Potvrdio nam je to i u razgovoru nakon sjednice Turističkog vijeća TZ Zadra na kojoj je prihvaćena njegova odluka o ostavci nakon afere New York.

- Prihvaćena je moja ostavka i sad počinje teći otkazni rok, na moj radni status se primjenjuju opći propisi Zakon o radu. Vođenje Turističke zajednice preuzima Jasna Ćurković, članica Vijeća. Nju je predložio predsjednik Turističkog vijeća Branko Dukić, što je Turističko vijeće i prihvatilo. Turističko vijeće raspisat će natječaj za izbor novog direktora ili direktorice TZ Grada Zadra – kazao je Paleka.

Ponovio je kako je manifestacija u New Yorku bila fantastično organizirana, ali je nažalost zasjenjena incidentom pojedinca, čime su vrednote manifestacije pale u drugi plan.

- Prvi put se takva manifestacija dogodila na tom nivou, s takvim uzvanicima, s takvom prezentacijom grada i svoje države na američkom tlu, a za što imamo opravdanje u povećanju broja američkih gostiju, kojima se želimo etablirati kao kvalitetnija destinacija u turizmu – kaže Paleka kojega smo pitali je li onda bio opravdan razlog za davanje ostavke?

- Moram preuzeti odgovornost obzirom da sam bio organizator cjelokupnog događaja, odnosno manifestacije i putovanja, što se dogodilo popratno... Moglo je proći i bez tog incidenta, u tom trenutku sigurno je da bi imali kojekud drugačiju percepciju javnosti. Ali s obzirom da se to dogodilo, prihvaćam odgovornost kao organizator te prezentacije te sam iz profesionalnih razloga podnio ostavku – ističe Paleka.

Za iznesene troškove od 68 tisuća eura kaže kako bi po njegovom mišljenju, da se radila prezentacija u Njemačkoj, Skandinaviji, Francuskoj ili drugim zemljama, došlo skoro jednako. Organizacija jednog koncerta u sredini sezone sa svim popratnim sadržajima manje-više u tim je gabaritima, tvrdi.

- To su osnovne zadaće turističke zajednice utvrđene planom i programom rada. Stoga ja taj iznos ne bih nazvao pretjeranim, možda na prvi pogled to tako izgleda, ali svaka aktivnost tog tipa iziskuje određene troškove. Pogotovo ako očekujete američke goste. U troškovima su i avionske karte za 12 osoba, smještaj delegacije, najam i usluge restorana, transport namirnica iz Hrvatske što je vrlo komplicirano, transferi koje smo imali... niti jedan cent nije utrošen mimo toga. Odgovorno tvrdim da se nije niti bančilo niti pijančilo, već je sve bilo potrošeno isključivo u svrhu prezentacije i to za vrijeme prezentacije, a pozitivne odjeke imamo s američkog tržišta gdje nam kažu kako do sada nitko nije imao takvu prezentaciju u Americi – kaže Paleka.

Nakon ostavke fokusirat će se na obitelj i sebe, a kasnije će vidjeti što i kako dalje. Na pitanje hoće li ostati savjetnik u TZ Grada Zadra, kaže kako ne bi spekulirao već će Turističko vijeće donijeti odluku o njegovom statusu u budućnosti. Do tada će ići na posao kao i do sada, ali više nema ovlasti donositi i potpisivati odluke TZ Grada Zadra.

Privremena voditeljica TZ Jasna Ćurković

- Turističko vijeće je jednoglasno prihvatilo razrješenje direktora na njegov osobni zahtjev i samim tim kako nalažu propisi o turističkim zajednicama njegova funkcija obnašanja s danom izglasavanja na sjednici je prestala, sad ćemo objaviti i organizirati sve potrebno za novi natječaj i izbor novoga direktora TZ u što ranijem roku., nadamo se u tom smislu da će nam se javiti što više kandidata jer će nam biti lakše u što kraćem roku osigurati kontinuitet. Direktor koji je dao ostavku će sukladno zakonima i propisima biti u TZ kroz otkazni rok. Sva prava i obveze direktora obnaša predsjednik TZ, tako da se nadamo da ćemo do izbora novoga direktora imati što kraći period – kazala je Ćurković koja radi u menadžmentu Falkensteinera za jugoistočni dio Europe. I ne namjerava se kandidirati za direktoricu TZ Zadra, kako nam je rekla.

Natječaj za izbor direktora bit će proveden u periodu od narednih 30 dana, izbor direktora mogao bi se dogoditi minimalno za 60 dana.

25. travanj 2024 07:38