StoryEditorOCM
4 kantunaIMAO IMUNITET

Marko Pupić Bakrač oslobođen optužbe za klevetu bivšeg šefa zadarskog krima: kao gradski vijećnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost

Piše B. S.
5. srpnja 2024. - 22:05

Vijećnik Akcije mladih, Marko Pupić Bakrač, oslobođen je optužbe za klevetu koju je protiv njega podnio bivši šef zadarske krim policije, Bore Mršić. Optužba je uslijedila nakon što je Pupić Bakrač tijekom Aktualnog sata Gradskog vijeća Grada Zadra 2. kolovoza 2021. izjavio: "Ovdje na Gradskom vijeću kada sam se svađao sa Sinovčićem rekao sam da je kriminalac, rekao sam da je Bore Mršić kriminalac u policiji, a evo sad kažem i da je era Zdenka Zrilića prošla, počnite mu naplaćivati dugove." Ova izjava bila je prenesena u medijima, što je potaknulo Mršića na privatnu tužbu za klevetu.

Sutkinja Općinskog suda u Zadru, Ksenija Bratković, utvrdila je, međutim, kako postoje okolnosti koje isključuju kazneni progon protiv Pupića Bakrača. Naime, prema njenom obrazloženju, Aktualni sat je dio aktivnosti Gradskog vijeća i predstavlja njegov rad. U skladu s time, vijećnici su za izgovorenu riječ na sjednicama, uključujući Aktualni sat, zaštićeni imunitetom neodgovornosti.

image

Bore Mršić

Jure Miškovic/Cropix

Imunitet neodgovornosti znači da član predstavničkog tijela, poput gradskog vijećnika, ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost za izraženo mišljenje, stav, izjavu ili glas u predstavničkom tijelu. Ovo obuhvaća i situacije gdje vijećnik, poput Pupića Bakrača, iznosi tvrdnje koje bi inače mogle biti predmet kaznenog progona, poput klevete.

Sutkinja Bratković je pojasnila kako imunitet štiti vijećnika od kaznene odgovornosti samo za djela počinjena unutar predstavničkog tijela. Ako bi, međutim, član predstavničkog tijela počinio kazneno djelo izvan okvira tog tijela, bio bi odgovoran kao i svaki drugi građanin. Imunitet neodgovornosti vrijedi apsolutno, što znači da vijećnik ostaje zaštićen i nakon isteka mandata.

 

05. rujan 2024 13:16