StoryEditorOCM
4 kantunaNINČEVIĆ ODGOVARA

‘Marko Vučetić ne zna što se događa u njegovom portunu, a kamoli u kvartu. To najbolje govori o povjerenju kojeg uživa kod svojih susjeda‘

Piše I.N.
16. lipnja 2023. - 20:52

Nakon Daniela Radete, gradskog vijećnika i predsjednika zadarskog SDP-a, u ”polemiku” oko izgradnje podzemne garaže ispred hotela Amare uključio se i Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća i stanar Voštarnice. Vučetić je kao i Radeta izrazio sumnju u pogodovanje Grada Zadra poduzetniku Mladenu Ninčeviću čija je obitelj vlasnik Hotela Amare.

„Nije meni problem Mladen Ninčević kao investitor, mene više zanimaju ti predstavnici stanara koji su na sebe preuzeli ulogu glasnogovornika za svih preko 300 stanara i Grad Zadar” kazao je Vučetić u četvrtak za Zadarski.hr.

Ostao je iznenađen činjenicom da je Ninčević još prije dvije godine razgovarao s Gradom oko parkinga uz hotel.

„Zanima me s kim je razgovarao, je li mu i što na tom sastanku obećano i proizlazi li ova hitnost u rješavanju problema s jednim parkiralištem baš s tog sastanka. Bi li Ninčević pokrenuo investiciju da je znao da neće dobiti parking? Da se razumijemo, da su mu iz Grada rekli „OK, dobit ćeš 20 parkirnih mjesta, a ostalo ostaje u javnoj funkciji”, to bi bilo u redu. Ali, mi ne znamo tko je s njim razgovarao i što je rečeno” kazao je Vučetić koji smatra da Voštarnica nije prioritetna za rješavanje problema parkinga, nego Bili brig, a na Voštarnici problem imaju samo stanari zgrada uz hotel.

„Gorući problem s parkingom trenutno na Voštarnici ima samo Ninčevićev hotel, ali to je odmah postala tema na nivou cijelog grada oko koje su se angažirali i mediji, iako nikakva hitnost nije postojala dok se nije pojavio hotel”, dodao je Vučetić.

„Neka ova garaža kod hotela bude druga izgrađena garaža nakon Bilog briga! Zbog čega bi trebalo najprije graditi na ovoj lokaciji?! Bi li Ninčević i stanari pristali da garaža ispod trga kod hotela bude druga? Ili posljednja? Ako bi, sve je super”, kazao je.

Mladen Ninčević je odlučio odgovoriti na Vučetićeve prozivke, kao i na Radetine.

image

Mladen Ninčević

Jure Miskovic/Cropix

- Unatoč nekim godinama i životnom iskustvu koje imam uvijek se iznenadim kad pročitam ovakve izjave političara. Ne zato što mislim da oni to ne smiju reći, iznenadim se njihovim potpunim nepoznavanjem situacije, ne samo na Voštarnici, nego u cijelom gradu. Vučetić tu nažalost nije iznimka, naprotiv, s obzirom na političku funkciju koju ima za očekivati je da bude natprosječno informiran o stvarima koje muče građane Zadra. Ali on ne da nije informiran o osnovnim stvarima, nego ne zna ni što se događa u njegovom portunu, a kamoli kvartu. To najbolje govori o povjerenju njegovih susjeda u Vučetića da im može pomoći u rješenju nekog zajedničkog problema, o njegovim političkim namjerama i o njegovoj političkoj suvišnosti.

Štoviše, sada, koliko čujem, pokušava nametnuti svoju volju nad više od 700 stanara Voštarnice koji svoj problem žele riješiti u dogovoru s Gradom i nama. Nisam još čuo njegovo rješenje. Spominje Bili brig kao prioritet, ali jedno ne isključuje drugo. Ako ima sredstava možete graditi i pet garaža odjednom. S obzirom da smo se mi ponudili da financiramo javnu garažu na Voštarnici u slučaju potrebe, to jest ako Grad Zadar nema sredstava, ili ako ih usmjeri po želji gospodina Vučetića na Bili Brig, ne vidim gdje je problem. Predlažem gospodinu Vučetiću da on pogoduje nekom drugom investitoru pa da tako pogodujući izgradi javnu garažu na Bilom brigu s privatnim novcem.

Nisam doduše nikada čuo od Vučetića kako bi on bilo koji problem riješio, tako da i ovu njegovu reakciju doživljavam kao oblik njemu svojstvene samopromocije kada prečesto nastupa o stvarima o kojima ništa ne zna i isključivo pametuje drugim, a on sam nikada nije ništa predložio niti učinio, a pogotovo nikad ništa kao političar nije riješio. Po takvom načinu rada Vučetić nikad ne griješi, zato što već godinama u politici ništa ne radi, nego drugima soli pamet što bi trebali raditi. Ne znam komu takvim političari služe i zašto su uopće u politici, osim zadovoljenja nekih svojih sebičnih razloga – govori Ninčević i podsjeća na neke činjenice.

image

Trg ispred hotela Amare u ulici bana Josipa Jelacica ispod kojeg ce se navodno graditi podzemna garaza
 

Jure Miskovic/Cropix

- Strašna je činjenica da predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra ne zna da smo mi kao investitori prije dvije godine razgovarali s Gradom Zadrom o mogućnostima rješenja parkinga na Voštarnici. Naši razgovori nisu vođeni u tajnosti niti se na njima nekome nešto obećavalo ili dogovaralo ispod stola, kako se sada, bez ikakvih dokaza ili indicija, želi prikazati. Što se mene tiče, na svim takvim razgovorima s predstavnicima gradske uprave koja je jedina legitimna da vodi takve razgovore, mogu doći ne samo Marko Vučetić i gradski vijećnici, nego bilo koji građanin koji to želi. Moja obitelj je u obnovu hotela, koji je nažalost desetljećima bio okupljalište štakora na Voštarnici, uložila preko sto milijuna kuna. Od kad je napravljen prije 50 i više godina, taj hotel je imao i svoja parkirna mjesta. Ona su, zbog njegovog dugogodišnjeg nefunkcioniranja, danas pretvorena u javna parkirna mjesta. Mi ta parkirna mjesta kod obnove hotela, ponavljam, nismo tražili od Grada, kako ne bi stvarali dodatni pritisak na već napetu situaciju, nego smo predložili druga rješenja. Ta rješenja su uključivala i mogućnost izgradnje podzemne garaže s javnom upotrebom. Ta jedna garaža, naravno, neće riješiti cjelokupni problem nedostatka parkirnih mjesta na Voštarnici, ali je dobar početak. Zbog toga je Grad Zadar i izradio studiju koja predviđa još nekoliko lokacija za gradnju garaža na tom dijelu grada. Mimo toga, osobno sam predložio da se na prostoru bivšeg doma za maloljetnike, dakle na državnom zemljištu, osigura dodanih parking jer tamo prostora ima. Moja je ideja, koliko sam informiran, uzeta u ozbiljno razmatranje, kaže Ninčević i nastavlja:

- Nije mi jasno zašto gospodinu Vučetiću smeta naša investicija u hotel. Kako on to zamišlja obnovu postojećeg hotela, a da hotel nema parking? Što smo mi trebali, uložiti novac i odustati od naših prava da imamo parking za goste? Mi nikome nismo ništa uzeli niti zauzeli, sve što smo napravili i što radimo, radimo javno i legitimno uz komunikaciju i suglasnost većine stanara i gradske uprave. Dok Grad Zadar ne osigura rješenje koje će za sve biti zadovoljavajuće, smatramo da je potrebno dozvoliti privremeno rješenje za prijelazno razdoblje koje neće za sve biti idealno, ali koje neće stvarati nove konflikte, nego će koliko-toliko omogućiti stanarima na Voštarnici normalno funkcioniranje.

image

Parking iza hotela Amare

Jure Miskovic/Cropix

Vučetić i njemu slični kao da ne žele prihvatiti da smo i mi poduzetnici građani ovoga grada, da imamo svoje legitimne interese i da želimo stvari pomicati na bolje. Vučetić ne shvaća bitnu tržišnu činjenicu a to je da jedina javna garaža koja bi bila poslovno interesantna investitorima bila bi ona koja bi se gradila na Poluotoku, a sve druge ne donose dobit i samo su teret investitoru. U nijednom svojem projektu kojeg sam radio u Zadru nikad nisam radio na štetu javnog interesa. Mislim da je javni interes bio i obnova bivšeg hotela Iž, kao što je javni interes osigurati dovoljno mjesta za parkiranje, ne samo na Voštarnici. Mi smo aktivni na predjelu Voštarnice i nikome ne branimo da djeluje na još pet ili više drugih lokacija.

Kad smo o svom trošku zbrinjavali zadnje stanovnike bivšeg hotela Iž, kada smo nebrojeno puta ulagali u javnu imovinu, tada nas nitko nije prozivao za pogodovanje. Proziva nas se sada kada tražimo zajedničko rješenje na dobrobit svih. Kad Vučetić pronađe bolje rješenje, neka nam se javi. Dotad može dolaziti na sastanke stanara, no bojim se da oni njegove beskorisne, samodopadne tirade o svemu i ničemu jednostavno ne žele slušati – poručuje Mladen Ninčević.

06. svibanj 2024 23:47