StoryEditorOCM
4 kantunaKUTLEŠA I PAPA

Maštruko o odlasku Bozanića: Ipak ostaje u nadzoru vatikanske banke te u izbornom kolegiju kardinala za novog papu

Piše Hina
15. travnja 2023. - 16:13

Sociolog religije Ivica Maštruko ocijenio je da je inzistiranje kardinala Josipa Bozanića na umirovljenju doprinijelo da se promjena na čelu Zagrebačke nadbiskupije dogodi prije očekivanja, dok od novog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše očekuje čvršće provođenje politike pape Franje.

Maštruko je rekao Hini kako je on osobno očekivao da će se na jesen dogoditi smjena, a ne samo dva mjeseca nakon što je Dražena Kutlešu papa Franjo imenovao nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije.

Bozanić je na tome od ranije inzistirao kad je govorio da je narušena zdravlja zbog čega je tražio od pape da ga čim prije razriješi dužnosti, napomenuo je Maštruko, ocijenivši da je to pridonijelo da se smjena obavi prije očekivanja.

Maštruko kaže da je Bozanić od danas zagrebački nadbiskup u miru, ali neće sasvim mirovati jer, koliko je zasad poznato, kao kardinal ostaje na važnim funkcijama.

Bozanić u svojstvu kardinala ostaje u Povjerenstvu za nadzor vatikanske banke te član Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Također, u slučaju smrti sadašnjeg pape, do 80. godine života ostaje u izbornom kolegiju kardinala za novog papu.

Kardinal Bozanić u ožujku 2024. napunit će 75 godina, što je po uobičajenoj praksi vrijeme kad se papi šalje zahtjev za odreknućem od službe, što papa može, ali i ne mora prihvatiti.

Bozanić je to učinio godinu ranije, a papa je još u veljači imenovao dotadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa i predsjednika HBK-a Dražena Kutlešu nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije.

Maštruko kaže da se od novog zagrebačkog nadbiskupa ne mogu na početku očekivati neki radikalni potezi.

"On će polako ići na prilagođavanje, na eventualne kadrovske promjene i ono što smatra svojim osobnim programom, što je teško predvidjeti", rekao je Maštruko.

Ocjenjuje, međutim kako se od novog zagrebačkog nadbiskupa u svakom slučaju može očekivati čvršće i dosljednije provođenje naputaka i politike pape Franje.

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj izvijestila je u nedjelju da je Sveti Otac prihvatio odreknuće nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića od pastoralnoga upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom i da će naslijedit Mons. Dražen Kutleša.

23. travanj 2024 06:15