StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO TO?

Medić: Na području Zadarske županije došlo je do lokalne transmisije, ali ne i u Biogradu s kojim je povezano 29 od 37 slučajeva zaraze u županiji! 

Piše Ivica Nevešćanin
1. travnja 2020. - 12:02

Sve četiri novo zaražene osobe na području Zadarske županije imaju veze s epicentrom zaraze, biogradskom Ortopedskom bolnicom. Tri osobe su izravni kontakti zaraženih osoba u bolnici, a četvrta, 22-godišnja djevojka, ne živi u Biogradu, ali je zarazu dobila kao treća odnosno četvrtka karika u lancu.

Epidemiolog Alan Medić na konferenciji za novinare nije htio otkriti iz kojeg je mjesta mlada djevojka, ali je istaknuo da ona nema izravne veze s biogradskom bolnicom. Međutim, naknadnom provjerom informacije u županijskom Stožeru ipak su nam rekli da je i četvrta osoba pozitivna preko kontakata iz biogradske bolnice. Ne dakle izravnih kontakata sa zaraženima u bolnici, nego iz „treće, četvrte ruke”.

Logično se postavlja pitanje: ako je djevojka zaražena kao jedna u nizu, a primarni izvor je biogradske bolnica, iako ona ne živi u Biogradu, nije li došlo do lokalne transmisije virusa?

Podsjetimo, lokalna transmisija je bila ključni kriteriji kod razmatranja uvođenja karantene u Biogradu nakon incidenta u biogradskoj bolnici. Od karantene se odustalo, kako je tada naglasio Medić, jer lokalna transmisije nije bila utvrđena, a u tome je tada dobio i podršku Nacionalnog stožera, točnije ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka. Je li se ona sada dogodila?

Preko glasnogovornice Zadarske županije Vlatke Vučić Marasović Medić nam je objasnio da 22-godišnja djevojka ne živi u Biogradu i da se tamo nije zarazila. Broj zaraženih u Biogradu nije kritičan da bi se moglo govori o lokalnoj transmisiji i uvjetima za karantenu, ali je očito došlo do lokalne transmisije na području cijele Zadarske županije!

Jednako kontradiktorno zvučala je i Medićeva izjava od prije nekoliko dana kada je naglasio da u Biogradu nema lokalne transmisije, ali je ima na cijelom području Hrvatske. Iz toga se može zaključiti da karantenom nije više moguće zauzdati širenje zaraze na nekom području jer je virus "prešao sve granice”.

Nakon incidenta u biogradskoj bolnici s kojom je izravno i neizravno povezano čak 29 od 37 slučajeva zaraze na području Zadarske županije, i na tom se broju, nažalost, sigurno neće zaustaviti, očito je kasno za bilo kakvo razmišljanje o uvođenju karantene u Biogradu. Ali će u zraku ipak ostati pitanje: da je karantena uvedena odmah nakon izbijanja zaraze, kao što je bila namjera županijskog Stožera, bi li danas diljem županije imali manje zaraženih osoba koje su bile u kontaktu s kontaktima zaraženih iz biogradske bolnice?

05. svibanj 2024 09:55