StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKA SRAMOTA

Medijski mulj Ivice Marijačića: ‘Govor mržnje Hrvatskog tjednika slučaj je za tijela kaznenog progona. To je huškanje na nasilje!‘

Piše Jutarnji.hr
24. travnja 2023. - 15:42

Hrvatsko novinarsko društvo izdalo je priopćenje u kojem oštro osuđuje huškačke tekstove i poticanje na mržnju prema kolegicama i kolegama koji rade u tjedniku Novosti i na Vidi TV, koje je Hrvatski tjednik objavio u zadnjem broju, piše Jutarnji.hr.

U tekstu koji potpisuje Ivica Marijačić doslovce se navodi kako "Hrvatska plaća gotovo 80 huškača u dvama Pupovčevim medijskim gnijezdima za specijalni rat protiv Hrvatske". Tom tekstu prethodi i naslovnica koja glasi "Plenković ovo plaća 600 000 eura! 80 Pupovčevih medijskih četnika iz dvaju gnijezda Novosti i Vida TV plaća Plenković našim novcem za specijalni rat protiv Hrvatske"..

HND u priopćenju dodaje kako je etiketiranje pojedinih novinara i medijskih redakcija, kojima je izdavač Srpsko narodno vijeće, kao "četničkih gnijezda", "ultravelikosrpskih šovinista", "mrzitelja Hrvatske i hrvatskog naroda" i "državnih neprijatelja" primjer govora mržnje kojim bi se u svakoj demokratskoj zemlji pozabavila i tijela kaznenog progona jer je osnovano smatrati da je riječ o huškačkom govoru kojim se potiče mržnja prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj te novinarima koji u navedenim medijima rade.

Iz HND-a poručuju kako u tom kontekstu posebno spornim smatraju objavljivanje imena urednika, novinara i suradnika tjednika i portala Novosti i Vide TV, što se ne može tumačiti drukčije nego huškanje na nasilje protiv tih ljudi na diskriminatornoj osnovi.

- Pisanje Hrvatskog tjednika iz broja u broj, koje je opsjednuto tobožnjom ugroženosti većinskog naroda, nije novinarstvo i tu se ne može govoriti o slobodi govora. Ovdje je riječ o najgorem medijskom mulju koji služi za poticanje na mržnju prema svim manjinskim skupinama u društvu, prema novinarima i političarima s kojima se ne slažu. Jednom riječju, prema svima koji drugačije razmišljaju. Isti taj tjednik provodi povijesni revizionizam, a Antu Pavelića naziva "velikim rodoljubom".

Inače, glavni urednik ovog opskurnog i huškačkog tjednika Ivica Marijačić prošle je godine, kako su prenijeli mediji, osuđen na zatvorsku kaznu od godine dana s rokom kušnje jer je otkrio identitet i objavio fotografije maloljetne žrtve silovanja. Nepravomoćnom presudom suda u Zadru proglašen je krivim za kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece – povredom privatnosti djeteta.

Vrijedi spomenuti kako su – prema presudi iz afere "Fimi medija" – vlasniku Hrvatskog tjednika Ivici Marijačiću proslijeđena tri milijuna kuna otuđenih iz javnih poduzeća da ne bi pisao protiv Hrvatske demokratske zajednice, dodaje se u priopćenju HND-a koje potpisuju predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, potpredsjednica Chiara Bilić i potpredsjednik Dragutin Hedl.

19. travanj 2024 05:58