StoryEditorOCM
4 kantunaIMAMO HIT!

Mihov Vuković, mrtav ozbiljan, opet kajla pročelnika Koronu: duboko je zabrinut za poslovanje Nasada i turističku ponudu Zadra bez "Ledane"!

Piše Zadarski.hr
2. svibnja 2023. - 09:53

Miho Vuković, prokurist i suvlasnik tvrtke Riva Liburna, u čijem je vlasništvu ”Ledana”, uputio nam je reagiranje na naš tekst. Prenosimo ga u cijelosti:

Sukladno čl. 56. Zakona o medijima, a u cilju istinitog/cjelovitog informiranja javnosti, želim iznijeti odgovor na članak koji je pod naslovom "Devet mjeseci od pada mladog Irca: ‘Ledana‘ ne radi, Nasadi gube prihode, traje suđenje, a zaštitne ograde nema. Zašto?" objavljen 27.04.2023. godine na portalu Zadarski.hr, te sukladno Zakonu, objavu odgovara.

Ugostiteljski objekt ”Ledana" radi, odnosno obavlja ugostiteljsku djelatnost u poslovnom prostoru temeljem ugovora o zakupu poslovnog prostora koji traje do 25. kolovoza 2026. godine. Riva Liburna d.o.o. posjeduje Rješenja za minimalne tehničke uvjete za rad ugostiteljskog objekta ”Ledana". Prema tome nije istinita tvrdnja gosp. Korone „kako ne postoje minimalni tehnički uvjeti bez kojih ugovor jednostavno nije moguće potpisati."

Ističem i kako smo o svom trošku postavili zaštitnu ogradu izvan obuhvata zakupa Riva Liburne d.o.o. koja onemogućuje pristup neograđenim dijelovima bedema. Ogradu smo postavili na zahtjev Nasada d.o.o. i ona još uvijek stoji na istom mjestu, već 9 mjeseci.

Što se tiče izjave pročelnika, odnosno predsjednika nadzornog odbora Nasadi d.o.o. gosp. Korone u kojoj govori o nekakvoj „instalaciji u prostoru perivoja" pa onda spominje „veću javnu površinu od one koja je bila upisana u Ugovor o zakupu" očito je da nije upoznat s predmetom o kojem govori te je također i ova izjava netočna. Riva Liburna d.o.o. nema nikakvog duga prema Nasadima d.o.o., kojeg spominje gosp. Korona, ni po osnovi zakupa javne površine, ni po osnovi zakupa poslovnog objekta ”Ledana", a što potvrđuje i prvostupanjska Odluka suda od 30. 12. 2022. godine, kojom se odbija tužba Nasada d.o.o. između ostalog i za plaćanjem dodatne površine poslovnog prostora po geodetskoj izmjeri koju su napravili Nasadi d.o.o.

Glede izjava gosp. Korone „da mirenje i arbitraža nisu uspjele, odnosno, kako je došlo je do prekida razgovora kad je trebalo isplatiti dug" također je netočna jer, kao što sam prije spomenuo, Riva Liburna d.o.o. nema dugovanja prema Nasadima d.o.o. te iako smo pokušavali spor riješiti mirnim putem i inicirali pregovore, nažalost, pregovore je jednostrano prekinulo društvo Nasadi d.o.o. jer se nisu očitovali na niti jedan od naših prijedloga - niti pismeno niti usmeno. Prijedlozi su bili inicirani u cilju mogućeg mirnog rješenja nastale situacije i izbjegavanja sudskih postupaka i troškova koji tako nastaju.

Ovakvo postupanje kakvom je izloženo društvo Riva Liburna d.o.o. od strane Nasada d.o.o. jednostavno nije u skladu s načelima kojima se treba rukovoditi dobar gospodarstvenik, a posebno jer se radi o društvu koje je u javnom vlasništvu. Najmanje što možemo tražiti jest da zakon i propisi vrijede jednako za sve.

Ono što je sigurno jest da na ovaj način gube svi - počevši od Nasada d.o.o. koji osim što ne ostvaruju dodatne prihode temeljem ugovora zakupa stvaraju dodatne troškove plaćajući sudske i odvjetničke troškove. Rivi Liburni d.o.o. se nanosi teško nadoknadiva materijalna i reputacijska šteta, a time se oštećuje i proračun Grada, Županije i Države po pitanju poreza na potrošnju, doprinosa na plaće, poreza na dobit kao i poreza na dodanu vrijednost. Tome treba dodati vrlo važnu činjenicu, naime morali smo značajno smanjiti broj zaposlenika u vrijeme kad su javne politike usmjerene na nastojanje da naši ljudi ostanu u svojoj državi smanjivanje iseljavanja domaćih radnika u druge države. Istovremeno je osiromašena i turistička ponuda grada jer je ”Ledana" brend prepoznat od domaćih i stranih gostiju o čemu svjedoči i podatak kako je međunarodna turistička agencija TripAdvisor ”Ledanu” uvrstila među destinacije koje treba posjetiti u Zadru.

Budući da nema utemeljenog racionalnog niti zakonskog razloga za ovakvo postupanje od strane Nasada d.o.o. postavlja se pitanje – zašto?

Riva Liburna d.o.o.

Miho Vuković, prokurist

04. svibanj 2024 02:52