StoryEditorOCM
4 kantunaCRTAJ, BRIŠI, CRTAJ, BRIŠI...

Mijenja li se plan Smiljevca zbog parkinga uz školu ili privatnih investitora?

Piše P.O.
18. listopada 2018. - 19:50
smiljevac2-080515

Gradsko je vijeće odobrilo i treće izmjene i dopune Provedbenog urbanističkog plana stambene zone Smiljevac. Grad Zadar je od Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu naručio izradu projektne dokumentacije za izgradnju vrtića na Smiljevcu i to prema energetskom standardu pasivne zgrade. Za postizanje maksimalne energetske iskoristivosti, potrebno je predvidjeti određene prostorne i oblikovne preduvjete u pogledu oblika i orijentacije zgrade, što je jedan od razloga za izmjene plana.

Osim toga, i Osnovna škola Smiljevac je podneskom od 28. ožujka 2018. godine također zatražila izmjenu plana. 

Zamjenik pročelnika za graditeljstvo Matko Segarić je najavio da će izmjene i dopune zone Smiljevac donijeti više javnih prostora i zelenih površina, a doći će i do minimalnog pomaka granica obuhvata plana kojima će vlasnicima okolnih privatnih kuća biti omogućena legalizacija njihovih nekretnina.

- Nema tu nikakvog javnog interesa, odjednom se, nakon 20 godina i ravnatelj sjetio da OŠ nema prilazni put, a među zainteresiranima se pojavljuje i neka firma o čemu smo razgovarali i prije tri godine kada se spominjao Zvonimir Nižić. Izgleda da bolje zvuči ako zahtjev podnese ravnatelj škole nego poduzetnik koji je u sporu s Gradom Zadrom. Hoće li vlasnik samostalno graditi svoj stambeno-poslovni objekt, pitao je Antun Novoselović.

- Škola već ima i put i putić, ali se ovdje radi o parkirnom prostoru za vozila 120 zaposlenika škola, pokušao je pojasniti Rade Šimičević, svojedobno zaposlen u OŠ Smiljevac.

- Građevinski i interesni lobiji svuda ostvaruju svoj interes, pa i u Zadru. Događa nam se betonizacija, zgrade će se graditi i na Smiljevcu, ali treba nam što više javnih površina, zelenila i igrališta za djecu. Imam osjećaj da se igrate s nama, ravnatelj je napokon smogao hrabrosti, pa se žali zbog puta, a ja se pitam zašto to već dosada nije uradio, rekao je Kristijan Kovačević.

I njemu je replicirao Rade Šimičević:

- Ako ste prolazili pokraj škole, znate da je to jedna od najuređenijih škola, ali ovdje se ne radi o prostoru škole ili školskom igralištu. Ovo je za ljude koji automobilom dolaze na posao, rekao je Šimičević.

- Spominju se interesni lobiji. Školu treba urediti i bolje iskoristiti prostor POS-ovih stanova, a vrtić je planiran i ima određene potrebe za pozicioniranjem u prostoru. Bilo je sporova Grada i vlasnika i njihova je želja da se izmijeni plan i njihov prostor stavi u funkciju, zaključio je pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap

25. travanj 2024 22:54