StoryEditorOCM
4 kantunaDRŽAVNI TAJNIK

Mile Horvat: "Pomoći ćemo Zadru s Diklom, vjerojatno će se graditi dodatna ploha na deponiju kod Obrovca". Polača: "Nemamo mjesta za otpad iz Zadra!"

Piše Predrag Opačić
11. studenog 2020. - 21:41

Još uvijek nema nikakvog konkretnog odgovora na pitanje gdje će do puštanja u rad Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim biti odlagan otpad s područja Zadarske županije. Dok CGO bude u funkciji proći će oko dvije godine, a najveći županijski deponij, onaj u Diklu pokraj Zadra, već ima inspekcijski nalog o zatvaranju s rokom koji istječe krajem ove godine.

Taj rok za zatvaranje Dikjla će sigurno biti probijen, jer po dinamici zatvaranja odlagališta u Hrvatskoj, zacrtano je da će u Zadarskoj županiji posljednji biti zatvoren upravo deponij kod Dikla. Kako radovi na izgradnji CGO-a kasne, potpuno je jasno da će Diklo primati otpad i nakon roka iz inspekcijskog rješenja, ali će dio otpada završiti i na nekim drugim, alternativnim deponijima. Gradonačelnik Zadra Branko Dukić je izjavio da je moguće kako će biti riječ i o nekim deponijima izvan Zadarske županije.

Mada lokalni političari ne govore o konkretnim deponijima, jedan od njih će po svemu sudeći biti Kljakovača, obrovački deponij na području Bilišana. Ali, oko toga se još vode razgovori s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja.

-U Ministarstvu smo održali sastanak na kojemu su bili gradonačelnici Zadra i Obrovca, Branko Dukić i Ante Župan, te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Spremni smo i želimo pomoći Gradu Zadru oko deponija kod Dikla, neki su prijedlozi stavljeni na stol, a konačno rješenje bi trebao dati Fond, izjavio nam je Mile Horvat, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Po neslužbenim informacijama, gradonačelnik Branko Dukić je državnom tajniku Horvatu koncem listopada uputio pismo u kojemu se predlaže širenje kapaciteta deponija Kljakovača kod Obrovca gdje se predlaže izgradnja još jedne plohe za deponiranje otpada.

-Na deponiju kod Obrovca će vjerojatno biti izgrađena još jedna ploha za odlaganje otpada, ali moramo vidjeti sve tehničke uvjete i mogućnosti za takvo što. U ovom trenutku ne bih ništa prejudicirao, jer je još rano govoriti o konačnom rješenju, kaže Mile Horvat.

-Postoji li još neki manji deponij u Zadarskoj županiji koji bi mogao primiti otpad sa šireg područja?

-Po podacima kojima raspolažemo u Ministarstvu, slobodnih kapaciteta imaju deponiji u Obrovcu i Polači, zaključuje državni tajnik Mile Horvat.

Za novu "kazetu" - nova ekološka studija!

Aktivisti iz Obrovca su se već usprotivili odlaganju otpada na obrovački deponij jer je „udaljen svega 1.88 km od vodocrpilišta Dolac – Muškovci, odnosno 2.87 km od vodocrpilišta Berberov buk odakle se vodom napaja Zadarska županija, ovisno o potrebama”. Nemojmo zaboraviti da se radi o kraškom terenu koji je izrazito porozan, upozoravali su iz Obrovca.

-Ako budemo išli na izgradnju još jedne plohe na obrovačkom deponiju, bit će izrađena studija utjecaja na okoliš i sva za takav projekt predviđena dokumentacija, poručuje im državni tajnik Mile Horvat.

Načelnik Polače: Bez proširenja deponija, ne možemo primiti otpad iz Zadra i županije

-Na našem deponiju trenutno nema mjesta za dodatno deponiranje otpada. Za mjesec dana očekujemo građevinsku dozvolu za proširenje deponija, ali ni u tom slučaju ne bismo mogli primiti otpad iz Zadra ili s područja cijele županije. U proširenje smo išli zbog dogovora s Biogradom i primorskim općinama o deponiranju otpada s tog područja na našem deponiju, a s Benkovcem smo takav ugovor već imali od ranije. Dakle, tek ako dođe do ulaganja i proširenja kapaciteta našeg deponija, moglo bi se o tome razmišljati, ali sigurno ne na način da umjesto na Diklo otpad iz Zadra ili cijele županije završi u Polači. Zato nema nikakvih mogućnosti, izjavio nam je Tomislav Prtenjača, načelnik Polače, dodajući da na tu temu nitko s njim nije kontaktirao.

20. travanj 2024 17:29