StoryEditorOCM
4 kantunaSLOBODAN LET

Ryanairu se sudilo u Splitu zbog švercanja migranata avionima na granični prijelaz u Zračnu luku Zadar! Epilog je još bizarniji

Piše Mario Matana/SD
8. srpnja 2024. - 09:41

Neslavno je propao postupak, zapravo čak dva, koja je protiv "okrivljenika ‘Ryanair LTD‘, sa sjedištem u Dublinu, Swords, ulica Airside Business Park 114510" pokrenula Policijska uprava zadarska.

Pred Općinskim prekršajnim sudom u Splitu je niskotarifna zrakoplovna kompanija sa sjedištem u Irskoj uredno oslobođena optužbe da bi krijumčarili u Hrvatsku osobe iz trećih zemalja. A za to nedjelo je prema zakonu, za pravne osobe, predviđena kazna u iznosu od 50 tisuća kuna (dakle oko 7000 eura) po osobi, po prevezenom državljaninu trećih zemalja za kojeg se utvrdi da je prošvercan bez odgovarajuće dokumentacije u Hrvatsku.

Dva su bila optužna prijedloga Postaje pomorske i aerodromske policije koja djeluje u sklopu PU zadarske, protiv aviokompanije: prva datira od 5. listopada 2021. godine, prema kojem je "Ryanair" u 0.52 sati u Zemuniku Donjem dovezao iz Italije u Hrvatsku, odnosno na granični prijelaz u Zračnu luku Zadar, državljanina treće zemlje bez valjane putne isprave ili druge isprave koja služi za prelazak državne granice, valjane vize ako mu je potrebna ili odobrenja boravka...

Drugi prekršajni nalog se odnosi na incident od 27. listopada 2021. godine kada je u 16.34 sati, u Zemuniku Donjem, "Ryanair" dovezao iz Francuske u Hrvatsku, na granični prijelaz u Zračnu luku Zadar, državljanina treće zemlje bez valjane putne isprave...

image
Jure Miskovic/Cropix

Oba optužna prijedloga zadarske policije su neslavno propala jer, stav je splitskog suda, jednostavno nisu naveli konkretne elemente prekršaja. Samo su citirali zakonske odredbe, a to nije dovoljno.

Pa ih je tako sutkinja u obrazloženju oslobađajuće presude "oprala":

- Okrivljenik se tereti da bi počinio prekršaj iz članka 52. stavka 1. Zakona o strancima, međutim nije konkretizirana osoba državljanina treće zemlje. Da bi se moglo zaključiti da se radi o prekršaju, djelo prekršaja mora biti točno određeno na način da se jasno konkretiziraju radnje, odnosno propusti okrivljenika.

Ovakav činjenični opis, u kojem nije opisana konkretna radnja odnosno propust okrivljenika, nego se samo prepisuje zakonska odredba, nije prekršaj jer djelo nije određeno. - stoji između ostalog u obrazloženju oslobađajuće presude.

Nije ni zastupnicima inozemne kompanije bilo svejedno, sto tisuća kuna (odnosno oko 13 tisuća eura) potencijalne kazne za avioprijevoznika koji pazi na svaku kunu, tj. euro, ne bi dobro "leglo".

10. srpanj 2024 09:43