StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON SASTANKA U ZAGREBU

Ministar Butković dao zeleno svjetlo turskoj koncesiji za Gaženicu!

Piše IN
26. travnja 2018. - 21:12
gazenica_terminal2-020218.JPG

Ministar mora, prometa i infrastukture Oleg Butković zadovoljan je izborom turske tvrtke Zadar International Port Operations (ZIPO) za budućeg koncesionara međunarodnog prometa i zgrade terminala u Novoj luci Zadar u Gaženici.

Na sastanku održanom u utorak u Zagrebu, ministar Butković je dao zeleno svjetlo za potpisivanje ugovora s turskom kompanijom koja se jedina prijavila na javnom natječaju. Nakon detaljne analize pristigle ponude, ali i osvrta na sve ono što je u medijima zadnjih tjedana rečeno o ponudi ZIPO-a za Gaženici, poglavito iz redova zadarske oporbe, ministar Butković je izrazio svoje uvjerenje da su Zadar i Hrvatska dobili lučkog operatera visokih poslovnih referenci s povoljnim poslovnim uvjetima za upravljanje ovom lukom od međunarodnog značaja.

Sastanku u zgradi ministarstva prisustvovali su ravnatelj lučke uprave Zadar Robert Škifić, njegov zamjenik Đoni Štambuk, predsjednik upravnog vijeća LUZ-a i zadarski župan Božidar Longin, predstavnici Pomorskog fakulteta iz Rijeke koji su radili studiju gospodarske opravdanosti za koncesiju međunarodnog prometa i terminala u Gaženici, državni tajnici Ministarstva prometa i Ministarstva financija koji su bili u povjerenstvu za odlučivanje o izboru koncesionara te predstavnici francuske konzultantske kuće EGIS koja je, na zahtijev banaka kreditora, zadnjih deset godina angažirana na projektu izgradnje Nove luke Zadar u Gaženici.

- Na sastanku je posebeno bilo riječi o studiji tvrtke EGIS koja se nedavno pojavila u javnosti. Ministar Butković je uvidio da je riječ o dokumentu iz 2012. godine koji nema nikakve veze s današnjom zgradom terminala u Gaženici jer se radi o potpuno drukčijem poslovnom modelu, veličini i funkciji zgrade, koja se ni po čemu ne može usporediti s ovom sadašnjom. Osim toga, to nije bila gospodarska studija, nego prijedlog poslovnih modela za upravljanje terminalom. U toj studiji, koju je kao nemjerodavnu odbacio još ministar Siniša Hajdaš Dončić, ponuđeno je 12 različitih modela upravljanja, ali oni se, ponavljam, ni po čemu ne mogu usporediti s modelom kojeg smo dobili na natječaju. Koji je, što je i sam ministar potvrdio, više nego povoljan za LUZ jer, među ostalim, dobivamo 12 posto bruto od putničkog prometa i 6 posto bruto od ostalih gospodarskih djelatnosti koncesionara – kazao nam je župan Božidar Longin dodajući kako će i ministar Butković i ravnatelj Škifić idućih dana u medijima podrobno objasniti zašto su suglasni da Zadar za koncesionara svog najvećeg razvojnog projekta u idućih 20 godina izabere ZIPO.

Potpisivanja ugovora LUZ-a s predstavnicima turskog koncesionara očekuje se u narednih tjedan dana.

18. travanj 2024 09:17