StoryEditorOCM
4 kantunaZBRINJAVANJE OTPADA USIJALO ATMOSFERU U HDZ-U: DIKLJANCI SE BUNE, PAKOŠTANCI NEGODUJU, BIOGRAĐANI KALKULIRAJU

Ministar Ćorić u četvrtak stiže u Zadar, "rat oko smeća" postaje sve žešći, a može ga okončati srpski manjinski vijećnik iz – Polače!?

2. listopada 2019. - 23:20
komunalno_polaca-121018

Mogućnost da otpad iz Biograda i Pakoštana završi na zadarskom deponiju podigla je uzbunu u Diklu čiji se mještani tome žestoko odupiru, narasla je potom temperatura i u HDZ-u gdje bez definitivnog rješenja zbrinjavanja otpada očekuju dolazak ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića. Cijela bi "drama oko smeća" mogla biti okončana u ponedjeljak jer u HDZ-u očekuju da se rasplet dogodi na sjednici – Općinskog vijeća Polače!

Deponij u Diklu bi trebao definitivno otići u povijest 2021. godine, ali se pokazalo da su planovi jedno, a stvarnost nešto drugo: očekivano kašnjenje u izgradnji Centra za zbrinjavanje otpada dovelo je do potrebe za premošćivanje jednogodišnjeg kašnjenja u izgradnji CGO-a. Istovremeno, procijenjeno je da na deponiju u Diklu postoji još oko 250.000 kubičnih metara prostora za smještanje otpada, što neće biti dovoljno za dodatno smještanje otpada izazvano kašnjenjem izgradnje CGO-a.

A onda je iz Ćorićevog Ministarstva stigla obavijest da bi se na Diklu moglo deponirati i otpad s područja Biograda i Pakoštana.

Uz sve to, "krpanje jednogodišnje rupe" i dodatni prijem otpada iz Biograda i Pakoštana neće biti mogući bez bez izmjene idejnog projekta sanacije deponija u Diklu. Mještani Dikla, dakako, ne žele ni čuti za produžetak svojih desetljetnih muka sa smećem, a neočekivan otpor prema ideji zbrinjavanja "primorskog smeća" u Jagodnji Gornjoj stigla je i iz Općine Polača čije je Općinsko vijeće u nekoliko navrata zakazivalo, pa odgađalo donošenje odluke o tome jer se na prihvaćanje tog prijedloga nije uspjelo nagovoriti većinu vijećnika.

Gdje ovog trenutka odlazi otpad s područja Biograda i Pakoštana?

-Njihov se otpad ne deponira u Diklu, kamioni iz Biograda i Pakoštana ne dolaze na naše vage. Početkom ove godine su nam poslali pismo namjere, ali nakon toga više nije bilo ni razgovora o tome niti su njihovi kamioni stizali na deponij u Diklu, kaže direktor "Čistoće" Dragan Maračić.

Načelnik Pakoštana Milivoj Kurtov tvrdi da se radi o silnom problemu:

- U dopisu Ministarstva su se spominjali alternativni deponiji u Obrovcu i u Polači, a otvorena je i mogućnost odvoza otpada u Šibenik. Naravno, to bi bitno povećalo troškove. Na žalost, pregovori s Polačom su propali. Da su Polačani pravi i korektni susjedi, prihvatili bi nas, a ovako ispada da im ne smrdi otpad s područja Benkovca, kojeg se deponira u Polači, ali im smrdi otpad s našeg područja, kaže Kurtov dodajući da se otpad iz Pakoštana trenutno odvozi u Obrovac.

Slična je priča i gradonačelnika Biograda Ivana Kneza, ali on raspolaže i nekim "optimističnim informacijama":

-Ministarstvo je u svom mišljenju, koje je bilo neobvezujuće, navelo da to može biti i deponij u Polači. Odvoz otpada u Diklo bi bitno povećao naše troškove i natjerao nas na dizanje cijena građanima. Čak i odvoz u Polaču bi nas koštao dodatnih 200.000 kuna, a troškovi trenutnog odvoza u Obrovac su oko 700.000 kuna. Zbog toga smo od Ministarstva i zatražili da sufinancira odvoz do Obrovca, ali odgovor još nismo dobili. Dosadašnji pregovori s Polačom nisu uspjeli, ali po mojim informacijama uskoro bi trebalo i to biti riješeno, jer je oko toga konačno postignuta suglasnost opozicije i većine u Općinskom vijeću, kaže Ivan Knez.

I općinski načelnik Polače Tomislav Prtenjača se nada da će u ponedjeljak biti izglasana odluka:

- Za opoziciju ne znam, ali između vijećnika Nezavisne liste i predstavnika srpske manjine postignut je dogovor po tom pitanju. Ipak, treba sačekati sjednicu i vidjeti što će se dogoditi. Preostalo je još definirati cijenu koju bismo naplatili Biogradu, a onda je na njima hoće li na to pristati ili neće, izjavio nam je načelnik Prtenjača.

Mada Knez govori o dogovoru vlasti i opozicije u Polači, Viktor Prtenjača, bivši načelnik i prvi čovjek općinskog HDZ-a koji je sada u opoziciji, tvrdi nešto drugo. Zbog ovakvog njegovog stava, nije čudno što ga u zadarskom HDZ-u doživljavaju kao smetnju u realizaciji plana zbrinjavanja otpada iz Biograda i Pakoštana, ali iz izjave općinskog načelnika proizlazi da glasovi HDZ-ovih vijećnika neće ni biti presudni jer nezavisni s "manjincem" imaju dovoljno ruku za izglasavanje odluke.

- Na deponiju u Jagodnji Gornjoj, koji je saniran i koji je bio jedan od najuređenih deponija u Hrvatskoj, sada vlada potpuni kaos bez ikakvog nadzora i kontrole. Koliko ja znam, tamo i sada završava dio otpada iz Biograda i Pakoštana. Ne znam ni za kakav dogovor vlasti i opozicije, ali imam svoju glavu za rezoniranje o tome što nam donosi štetu, a što korist. Da bi se problem mogao riješiti, prije donošenja odluke treba ispuniti neke pretpostavke. Jesam za solidarnost i pomoć susjedima, ali mislim da se ovdje radi o dugoročnoj devastaciji prostora u Polači, ali i o nečem drugom: mafija i prostorno-planski lobi žele na prostoru Polače realizirati neke svoje sumnjive projekte. U tome je deponij samo početak, smatra Viktor Prtenjača.

Zbog svega toga će, kao rijetko kada, ishod sjednice Općinskog vijeća Polače, pažljivo pratiti i u Zadru gdje u četvrtak popodne očekuju dolazak ministra Tomislava Ćorića.


MARTINA MATEŠIĆ, PREDSJEDNICA MJESNOG ODBORA DIKLO:

Jedva čekamo dan zatvaranja deponija, protiv smo dodatnog otpada!

- Odlagalište u Diklu, treće po veličlini u Hrvatskoj, je priča od 1963. godine, pa mi jedva čekamo dan njegova zatvaranja! Zatvaranje ovisi o izgradnji CGO-a, a mi se nadamo da to kašnjenje neće biti preveliko. Mjesni odbor se protivi dovoženju dodatnog otpada na deponij u Diklu s bilo kojeg područja, kaže predsjednica MO Dikla Martina Matešić.

24. travanj 2024 22:22