StoryEditorOCM
4 kantunaDRŽAVNA IMOVINA U GRADSKIM RUKAMA

Ministar Marić stigao u Zadar kao Djed Mraz

14. prosinca 2017. - 15:29
maric5-141217

S razlogom je zadarski gradonačelnik Branko Dukić ministra državne imovine Gorana Marića u četvrtak dočekao kao Djeda Mraza!

Ministar i gradonačelnik su potpisali dokumente kojima se Gradu Zadru dodjeljuje na korištenje objekt u bivšoj vojarni "Stjepana Radića" i zgrada bivšeg zapovjedništva talijanskog koncentracijskog logora na Molatu, dok je za 33 hektara 12 milijuna kuna vrijednog zemljišta u Crnom, gdje će se graditi novo Gradsko groblje, potpisan ugovor o darovanju. 

-Između gradske uprave i države od 2006. godine su izmijenjena 33 različita dopisa oko gradnje Centra za mlade u prostoru bivše vojarne. Izrađeni su idejni i glavni projekt, a postoji i lokacijska dozvola na što je Grad već utrošio 1,1 milijun kuna. Kao vizija i projekt pred realizacijom, Centar za mlade govori o kontinuiranom i strateškom upravljanju gradom, a ovaj će projekt biti ogledan po revitalizaciji napuštene državne imovine, korištenju sredstava i korektnom odnosu lokalne samouprave i države, rekao je gradonačelnik Dukić.

Pročelnik Šime Erlić je kazao da cijeli projekt Centra za mlade vrijedi pet milijuna eura, te da će Grad Zadar konačno dobiti priliku urediti okoliš i okolne javne površine. Erlić procjenjuje da će polovinom sljedeće godine stići i sredstva putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kroz instrument Integriranog teritorijalnog ulaganja, nakon čega će biti raspisan natječaj za izbor izvođača radova, a očekuje se da bi izgradnja mogla biti okončana do 2020. godine.

Osim Centra za mlade, dio sada dobivenog prostora će koristiti zadarska Gradska knjižnica.

-Ovime svjedočimo o odgovornosti prema mladima, jer prostor koji je godinama izazivao nelagodu i strah i "gutao mladost", sada će postati mjesto afirmacije mladih. To je znak da i Vlada i Grad znaju reagirati na pravi način, rekao je ministar Marić koji je obradovao domaćine i najavom kako će po novom Zakonu o državnoj imovini vlasništvo nad zemljištem za vrtiće, groblja, igrališta i slične javne objekte prijeći na gradove i općine.

U Crnom će Grad na 33 hektara u sedam etapa graditi novo Gradsko groblje s 30.000 grobnih mjesta, do kraja godine će se raditi glavni i izvedbeni projekt, a sada je otvoren i put da se na istom području riješi i infrastruktura za buduću Gospodarsku zonu Crno. 

 

Novi Zakon donosi rješenje za Hotel Iž

 

Pri potpisivanju ugovora o predaji državnih nekretnina Gradu Zadru nije bio spomenut objekt bivšeg Hotela Iž. Ali, ministar Marić je najavio da očekuje kako će novi Zakon o državnoj imovini stupiti na snagu u veljači iduće godine čime bi se konačno završila desetljeća nebrige i propadanja državne imovine zbog čega je državni proračun ostao uskraćen za nekoliko mlijardi kuna. U Ministarstvu državne imovine očekuju da će stupanjem na snagu novog Zakona o državnoj imovini biti riješen i problem Hotela Iž raspisivanjem natječaja te da će novi vlasnik riješiti sadašnje probleme.

06. svibanj 2024 14:15