StoryEditorOCM
4 kantunaPOTPISANI UGOVORI

Ministar Oleg Butković donio 12 milijuna kuna za obnovu luka u Zadarskoj županiji. Evo gdje se sve gradi i obnavlja...

Piše Ana Vučetić Škrbić
25. veljače 2020. - 14:01

Preko 12 milijuna kuna vrijedne ugovore donio je u utorak ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Zadarsku županiju i na svečanom potpisivanju okupio načelnike šest općina, župana Božidara Longina te čelne ljude Županijske lučke uprave i Lučke kapetanije.

Riječ je o sufinanciranju izgradnje, sanacije i rekonstrukcije ukupno deset objekata u lukama kojima upravlja Županijska lučka uprava te pomorskog dobra u općoj upotrebi koje je na Silbi u nadležnosti Grada Zadra. Spomenih 12 milijuna kuna dio je velikog projekta “Renesansa na jadranskoj obali", u sklopu kojega resorno ministarstvo svake godine osigurava proračunska i europska sredstva namijenjena za sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture.

- Ministar Butković rado je viđen gost u ovom Domu županije, a ovo je dobar primjer kako tri razine- državna, županijska i općinska- zajednički mogu puno napraviti. Zahvaljujući renesansi lučke infastrukture u zadnjih nekoliko godina, cijelo priobalje je jedno veliko gradilište, a među njima su i dva kapitalna objekta, ribarske luke Lamjana i Gaženica. Veliki je to infrastrukturni iskorak- kazao je zadarski župan Božidar Longin na potpisivanju ugovora između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Županijske lučke uprave i jedinica lokalne samouprave. Najviše novca, točno po tri i pol milijuna kuna otišlo je na uređenje obalnog pojasa luke Drage-Dugovača“ te sanaciju luke Silba-Žalić. Luka Vinjerac sanirat će se sa dva milijuna kuna, a luka Mandre sa ukupno milijun.

Ministarstvo također dodjeljuje sredstava namijenjena za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi. Iz tog proračuna Općina Novigrad je za izgradnju potpornog zida i invalidskog pristupa u more na glavnoj plaži dobila 400 tisuća kuna, jednako kao i Općina Starigrad za uređenje i sanacija pomorskog dobra u općoj upotrebi na području te općine. Isti iznos dodijeljen je i Općini Kali za sanaciju obalnog pojasa i rta Artina, Općini Pašman za sanaciju pomorskog dobra Ždrelac – Gladuša te Općini Sveti Filip i Jakov za sanaciju lučice Konteov mul. Općina Kolan je za uređenje šetnice uz more Gajac – Mandre dobila 70 tisuća kuna.

- Zadarska županija jedna je od najrazvijenijih u Hrvatskoj, perjanica u turizmu i gospodarstvu. Sve pohvale Županijskoj lučkoj upravi koja je pripremila ovoliki broj projekata, jer to je bio preduvijet da Vlada osigura novce ili projekte usmjeri prema europskih fondovima. Baš u Zadarskoj županiji imamo dva velika europska projketa, Tkon i Sali, vrijedne sto milijuna kuna. Mi koji živimo uz more i od mora, znamo koliko je važno obnoviti luke i lukobrane, to je lice svakog primorskog mjesta. Zato na tome puno radimo I na to sam posebno ponosan- kazao je ministar Oleg Butković koji je komentirao i aktualnu situaciju oko koronavirusa, pogotovo onaj dio koji se tiče dolaska kruzera iz Venecije, gdje je trenutno jedno od žarišta.

- Već su dane preporuke vozačima kamiona koji prometuju prema Italiji, za sada je sve pod kontrolom. Što se tiče kruzerskih luka, još nema posebnih uputa, ali će im biti upućene. Kada prvi brod dođe u Gaženicu, lučke uprave dobit će određene mjere koje će provoditi, kazao je Butković.
Što se tiče Pelješkog mosta, jučer je pristao brod iz Kine koji je nakon pregleda Granične policije i sanitarnih službi dobio dozvolu za slobodan promet.

- Došlo je 29 čeličnih konstrukcija, a brod neće imati doticaj s obalom već će ih iskrcavati na poziciji postavljanja. Druga isporuka trebala bi krenuti 5. ožujka, no hoće li tada krenuti još ćemo vidjeti jer imamo informaciju da je u toj tvornici obustavljena proizvodnja. Izvođač do sada još uvijek nije zatražio nekakvo pomicanje rokova, rekao je ministar Butković.

16. travanj 2024 08:46