StoryEditorOCM
RegionalBITAN SASTANAK

Ministrica EU fondova Tramišak sa sedam jadranskih županija usvojila važan dokument: udruženi kreću prema "osvajanju" izdašne europske omotnice

Piše MGM
30. studenog 2021. - 18:14

Domu Zadarske županije danas se održala 2. sjednica Koordinacijskog vijeća za Jadransku Hrvatsku na kojojem je, uz predstavnike sedam jadranskih županija, nazočilo izaslanstvo Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predvođeno ministricom Natašom Tramišak i državnim tajnikom Šimom Erlićem.

- Volimo istaknuti podatak kako je Zadarska županija bila prilično uspješna u povlačenju sredstava iz EU fondova jer je do sada ukupno ugovoreno 3,7 milijardi kuna vrijednih projekata, no da bi u tom smjeru nastavili dalje okupili smo se danas kako bi usvojili Plan za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske. Radi se o novom dokumentu i novom alatu u regionalnom razvoju, ali vjerujemo da će nam on omogućiti da se dalje svi skupa razvijamo u smjeru u kojem smo to zacrtali, naravno uz pomoć sredstava EU. Govorimo o izdašnoj omotinici o 25 milijardi eura koji nam se smiješe - rekao je u uvodnom govoru župan Božidar Longin te nastavio:

- Ponosni smo i na pozitivne gospodarske pokazatelje u Zadarskoj županiji, pa tako prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, posljednjeg dana rujna u Zadarskoj županiji smo imali gotovo 60 tisuća zaposlenih (59.553) odnosno 2.965 (čak 5,2 posto) više zaposlenih nego na isti dan prošle godine kada ih je bilo 56.588. Porast je zabilježen i u odnosu na dosad rekordnu, pretpandemijsku 2019. godinu - istaknuo jr župan Longin.

image
Županija

Također, naglasio je kako je, zahvaljujući mjerama Vlade kao i onim županijskim, osjetan oporavak od korona krize.

- U tome će nam sigurno pomoći i EU sredstva. U suradnji s našim regionalnim koordinatorom Agencijom ZADRA NOVA, te drugim razvojnim agencijama, gradovima i općinama, Zadarska županija spremna dočekuje prilika za financiranje iz novog razdoblja koje je pred nama. Naš cilj je i treba biti da za deset godina postignemo makar prosjek Europske unije. Odgovornost u tome nije samo na središnjoj razini vlasti, nego i na regionalnoj i lokalnoj. Vjerujem da Plan za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske, koji nam je prezentirala ministrica Tramišak, predstavlja uspješnu osnovu da nastavimo u tom smjeru - zaključio je Longin.

- Usvojili smo danas važan dokument, Plan industrijske tranzicije Jadranke Hrvatske. Svi mi okupljeni ovdje itekako znamo koliko je to važno, ponajviše zbog približavane samog programiranja fondova Europske unije i načina korištenja europskih fondova u razdoblju koje je pred nama, od 2021. do 2027. godine. Po prvi puta smo se, osim na nacionalnoj razini, približili regionalnim strategijama pametne specijalizacije - rekla je ministrica Tramišak te nastavila:

- Svaka od tri regije, Panonska, Sjeverna i Jadranska Hrvatska imaj svoj plan industrijske tranzicije, no svima je zajedničko kako povećati zaposlenost tako i jačati samu regiju u cijelosti pa tako stvarati nove regionalne brendove. Znamo da je turizam najznačajnija grana ove, Jadranske regije, no jednako tako i cijele zemlje. Međutim, sama nas je pandemija osvijestila kako je ona jako krhka i kako moramo ojačati i druge gospodarske grane, prvenstveno u proizvodnji hrane, zdrave i kvalitetne hrane. Prepoznali smo u Jadranskoj regiji sektor plavog i zelenog rasta, odnosno akvakulturu i ribarstvo. Prepoznali smo i sektor zdravstvene i farmaceutske industrije, ali isto tako i zdravstvenog i wellness turizma, ali i ICT industrije, odnosno ICT sektora i kulturnih i kreativnih industrija - istaknula je ministrica te dodala kako ovih sedam županija može stvarati strateška partnerstva u onom sektoru u kojem se prepoznaju i zajednički konkurirati za javne pozive koje će Ministrarstvo raspisivati već od sljedeće godine.

- Cilj je, uz stvaranje partnerstva i apliciranje na razne velike EU projekte, kreirati nova radna mjesta - zaključila je. 

image
Županija
17. travanj 2024 22:22