StoryEditorOCM
4 kantunaNEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Mirko Erstić je dobio nezakoniti otkaz u zadarskom Zavodu za hitnu medicinu. Moraju ga vratiti na posao i nadoknaditi sve plaće od 2019. godine!

Piše Božana Sviličić
4. veljače 2021. - 22:04

Bivši HDZ-ov gradonačelnik Benkovca Mirko Erstić, presudom Općinskog suda u Zadru od 28.siječnja, vraćen je na posao u Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije na radno mjesto zamjenika ravnatelja ili drugo odgovarajuće mjesto sukladno njegovoj stručnoj spremi i zvanju.

Epilog je to tužbe koju je Erstić podignuo protiv Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije koji mu je 3.lipnja 2019. otkazao ugovor o radu nakon što mu je istekao mandat na mjestu zamjenika ravnatelja te ustanove.
Presudom suca Tomislava Bage u sudskom postupku je utvrđeno da mu je otkaz uistinu i bio nezakonit zbog čega ga poslodovac sada u roku od osam dana mora vratiti na radno mjesto, te mu priznati sve plaće od 3. lipnja 2019.

- Ne želim komentirati nepravomoćnu presudu – rekao je kratko Erstić, koji od otkaza u Zavodu nije zaposlen, a nije mu priznato ni pravo na otpremninu.

Iako je 26. rujna 2019. odlukom Upravnog vijeća ravnatelju Predragu Orloviću naloženo da ga vrati na posao i rasporedi na odgovarajuće radno mjesto, najkasnije u roku od 60 dana od donošenja te odluke, takvo što se nije dogodilo.
Zavod je u cijelosti osporio tužbu navodeći kako je Erstiću ugovorom o radu od 23. ožujka 2015. određeno da radni odnos traje do izbora ravnatelja, te da mu izborom novog ravnatelja nije produžen mandat zamjenika jer je protiv njega podnesena kaznena prijava.

Dva mjeseca nakon otkaza Erstić je, naime. osumnjičen, a u veljači 2020. i optužen da tijekom 2018., kao zaposlenik ZZHM, nije polagao na račun novac koji mu je bio povjeren, niti ga predavao u blagajnu. Radi se o iznosu od gotovo 40 tisuća kuna na ime troška sanitetskog prijevoza.

Tadašnji ravnatelj Orlović na sudu je iskazao da je on potpisao odluku od 3. lipnja 2019., na prijedlog pravne službe koja ga je upozorila da istekom Erstićevog mandata istječe i mandat zamjenika ravnatelja. Pojasnio je kako je Upravno vijeće prihvatilo Erstićevu žalbu te je odlučilo da se mora pristupiti izmjeni sistematizacije i ponuditi mu drugo radno mjesto. Naveo je kako se to dogodilo, te da je oslobođeno jedno radno mjesto sukladno stručnoj spremi tužitelja, ali da nema saznanja što se nakon toga događalo.
Ni svjedokinje Tajana Buljat i Franka Krajinović iz Upravnog vijeća Zavoda nisu imale saznanja o tome da bi Erstić odbio neko ponuđeno radno mjesto, niti jeli uopće donesena odluka o otkazu.

Pravnik Zavoda Ivica Pintur izjavio je pak da je Erstiću na sjednici od 30. siječnja 2020. poslan dopis u kojem mu je načelno ponuđeno novo radno mjesto, ali da mu sam prijedlog ugovora nije poslan jer bi u tom prijedlogu ugovora trebalo napisati i točan početak rada. Predsjednik upravnog vijeća je istaknuo da je Erstiću trebalo poslati pisani ugovor s rokom u kojem se na taj ugovor treba očitovati i ako u tom roku ne prihvati ponuđeni ugovor, nakon toga ravnatelj ni upravno vijeće ne bi imali nikakvu obvezu prema njemu.
Erstić je u Zavodu u kontinuitetu bio zaposlen pet godina, tri mjeseca i dva dana. Nakon što mu je 2019. istekao mandat većinom glasova članova Upravnog vijeća za zamjenika ravnatelja Predraga Orlovića izabran je ekonomist Ivica Erlić, bivši direktor komunalne tvrtke Benković Grada Benkovca, a Erstiću je otkazan ugovor o radu.

U tužbi je Erstić naveo kako je odluka o odjavljivanju sa zdravstvenog i mirovinskog osiguranja nezakonita s obzirom da je prvi put zaposlen na temelju ugovora o radu od 17. veljače 2014., a nakon toga je sklopljen i aneks kojim je uglavljena obveza Zavoda da ga u slučaju da nakon isteka mandata ne bude ponovno imenovan, rasporedi na drugo radno mjesto odgovarajuće stručne spreme. Sud je utvrdio da mu odlukom od 3. lipnja 2019. nije otkazan ugovor o radu, niti je njegov radni odnos uopće prestao.

- Radnik koji tvrdi da je došlo do prerastanja ugovora o radu na određeno vrijeme u ugovor o radu na neodređeno vrijeme ne treba dokazivati da je od poslodavca zahtijevao sklapanje novog ugovora o radu niti podnijeti tužbu da je takav ugovor o radu sklopljen. To zato što je do transformacije postojećeg ugovora o radu u onaj na neodređeno vrijeme, ako su ispunjene zakonske pretpostavke, došlo već na osnovi samog zakona. Tijekom parničnog postupka nije, dakle, potrebno da radnik dokazuje da je od poslodavca zahtijevao sklapanje novog ugovora o radu na određeno ili neodređeno vrijeme. Nema u spisu dokaza da je tužitelj odbio ponuđeno drugo radno mjesto nakon što mu nije produžen mandat zamjenika ravnatelja. Tuženik je to tvrdio, ali nije predložio bilo koji dokaz kojim bi isto potkrijepio. Nije tuženik naveo ni koje je to drugo radno mjesto tužitelju ponuđeno, a isto ne proizlazi ni iz izvedenih dokaza - navedeno je u dijelu presude suca Tomislava Bage, kojom je utvrđeno da Erstiću nije prestao radnoi odnos u Zavodu od 3. lipnja 2019. godine.

25. travanj 2024 17:06