StoryEditorOCM
4 kantunaPAG NA NOGAMA

Mještani Gorice bune se protiv najavljene izgradnje pretovarne stanice otpada u svom dvorištu – smeće će nam uništiti paški sir i turizam!

Piše M. Kalajžić
4. rujna 2018. - 16:00
pag1-030918

Veljko Pernar, vijećnik Gradskog vijeća Paga i mještani Josip Škoda i Šime Škoda, bune se zbog najavljene izgradnje pretovarne stanice otpada na području naselja Gorica. Mještani su, kažu, na nogama, a sve to zbog projekta izgradnje pretovarne stanice kao sastavnog dijela cjelovitog projekta rješavanja otpada u Zadarskoj županiji Biljane Donje.

Pretovarnu stanicu Pag namjeravaju smjestiti u "dvorište" naselja Gorica. Izdana je valjana građevinska dozvola u kojoj nećete naći nikakvih promašaja, osim što je u tijeku donošenja izmjena i dopuna plana Grada Paga i županije ignorirano naše jadno selo koje nije zastupljeno nigdje jer nema vijećnika i nitko nas ništa nije pitao. Pretovarna stanica znači da će se sav otpad otoka Paga, uključujući i Novalju kao dio Ličko-senjske županije, dovoziti tamo. Za nas je to deponij, pogotovo jer su Biljane Donje tri-četiri godine od konačne izvedbe. Tu je bila sprega Grada Paga i Zadarske županije koji na ovaj način riješavaju pitanje otpada na našu štetu. Lokacija je udaljena 400 metara od mora, radi se o državnom zemljištu kojega je ministar državne imovine Goran Marić šakom i kapom dodijelio bez naknade. Oko te lokacije ima nekoliko legaliziranih privatnih objekata, malo niže su plaže s kupačima, ljudi se bave stočarstvom i imaju OPG-ovi... Radi se mjestu koje ni na koji slučaj ne bi smjelo biti odlagalište otpada. Blizu je ceste, struja tu prolazi, voda je blizu, a briga njih što za nas tamo života neće biti – kaže Josip Škoda dodajući kako se gradske vlasti pravdaju da se radi o odluci iz prošlog saziva, što njih mještane ne zadovoljava.

Pobunili su se i ići će, kažu, do toga da fizički svojim tijelima zapriječe radove na uređenju dođe li do toga, jer se boje da će dovoženjem nesortiranog komunalnog otpada čitav taj prostor biti nepovratno uništen, a radi se o stotinama tona smeća dnevno u ljetnim mjesecima.

Vjerojatno ćemo morati ići na iskazivanje građanskog neposluha pa da nas specijalci fizički odnose sa tog zemljišta kad krenu radovi. U srijedu je sjednica Gradskog vijeća Paga gdje nije previđena rasprava o tome, ali mi ćemo pokušati preko nekih vijećnika inicirati to pitanje, pa da pokušamo ići na promjenu planma mada će to biti teško jer moramo dobiti podršku i grada Paga i Zadarske županije. Mi nismo protiv plana zbrinjavanja otpada, ali ne na našoj lokaciji jer se radi o točki između nas i mora gdje je ucrtano pomorsko dobro. Lokacija se nalazi na mjestu gdje su udari bure jaki, pa će to smeće i letjeti posvuda – kaže Josip Škoda.

Šime Škoda nedaleko od te lokacije ima OPG gdje drži 140 ovaca. Sin mu je dao otkaz kako bi s njim došao uzgajati ovce i raditi sir. Izgradnja pretovarne stanice sada za njih znači kraj svega.

Jedino ako će naše ovce sada jesti plastične bočice i najlone. Tu imamo zaštićenu pašku janjetinu i paški sir, a sad ćemo imati i smeće uz koje više nećemo moći raditi sir niti uzgajati ovce, a niti se baviti turizmom – kaže Šime Škoda.

Najveće nade polažu u peticiju protiv izgradnje i u gradskog vijećnika Veljka Pernara koji je kao nezavisan doduše dio vladajuće koalicije (Modes, Čačićevi reformisti i nezavisni), ali se ne slaže s njima oko izgradnje pretovarne stanice.

Imamo osam vijećnika koji potpisuju protiv tog projekta. Nisu nam htjeli uvrstiti tu točku dnevnog reda, a tražimo da se o tome raspravlja i da se uvaže primjedbe ljudi. Oni govore da se kvalitetno 8,5 kilometara od grada Paga riješava pitanje zbrinjavanja otpada, a nitko ne spominje ime Gorice u čijem se dvorištu to radi – kaže Pernar.

Reagirali bi, kažu naši sugovornici, i ranije, ali nisu znali što se sprema dok nije došlo do postavljanja table o izgradnji stanice.

Spremni smo leći pod bagere i zaustaviti radove, ali nećemo se predavati jer kad se jednom to tamo dovede, gotovo je za idućih 100 godina. Oni koji su to planirali nisu stavili na vagu koliko koštaju djeca koja tu žive i naši životi, već su vagali je li to milijun, dva ili tri milijuna kuna zbog lokacije i blizine ceste. A to je katastrofa – kaže Josip Škoda.

Nama je jedina nada i mogućnost da apeliranjem na razum vijećnika sadašnjeg saziva dođemo do rasprave i da se nađe kritična masa koja će progurati točku izmjene oprostornog plana i gurati je prema Županiji – kažu mještani čekajući sa zebnjom početak radova u Gorici.

 

Gradonačelnik Paga
Situacija je slijedeća: to je pretovarna stanica, 2015. godine je donijelo Gradsko vijeće odluku kojoj je prethodila javna rasprava i usuglašavanje i nitko se nije bunio na to da to bude tamo. Niti jedan jedini prigovor u 30 dana nije došao na to. Nositelj programa je Zadarska županija i to kao jednog od segmenata projekta Biljanje Donje. Dobili smo lokacijsku i građevinsku dozvolu, a ja je nisam niti ucrtavao niti određivao već sam naslijedio takvu odluku – kazao nam je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić Njekulin.
On ističe kako stanica neće ugroziti život i djelatnosti mještana jer se sve radi po najvišim europskim standardima. Osim toga ističe još jednu važnu činjenicu:
- Smeće će se i dalje odvoziti u grad Pag, iz Gorice i svih ostalih mjesta, kao što se već i radi zadnjih 30 – 40 godina. To je samo pretovarna stranica, a ne deponija, sve ostalo su dezinformacije. Mene zbilja čudi da se, dok je trajalo javno izlaganje, niti jedan čovjek nije javio pa prigovorio. Nešto tu nije u redu. Sad je projekt gotov i ja tu sigurno više ništa ne mogu napraviti, niti ja niti Gradsko vijeće – kazao je Fabijanić.
19. travanj 2024 16:03