StoryEditorOCM
4 kantunaUZBUNA U POSEDARJU

Mještani: Načelnik prodaje 170.000 kvadrata u prvom redu do mora za bagatelu, po 41 euro! Klanac: Sve je po zakonu. To je dobro za Općinu!

Piše Ivica Nevešćanin
17. prosinca 2023. - 11:15

Posedarje je na nogama: 22. prosinca, točno u 12 sati, načelnik Ivica Klanac donijet će odluku o kupcu najvrjednijeg što općina ima, o prodaji čak 170 tisuća kvadratnih metara građevinskog zemljišta u turističkoj zoni Posedarje - Svrdlac Ivandići. Riječ je o atraktivnom zemljištu u T2 zoni u prvom redu do mora, na samom ulazu u Novsko ždrilo, gdje je moguća izgradnja kapaciteta od 1800 kreveta. Manji kreveta predviđen je za hotelu od minimalno 200 ležajeva, a ostatak, gotovo 1600 ležajava, namijenjen je turističkim vilama. Natječaj je raspisan 23. studenoga i traje mjesec dana, a 170.051 kvadratnih metara jedinog preostalog neizgrađenog dijela posedarske obale, prodaje se po početnoj cijeni od 6.999.000 eura, odnosno za 41,15 eura po četvornom metru. 

image

Područje Svrdlac Ivandići koje se prodaje

Geoportal/

Što se bliži rok isteka natječaja, u Posedarju sve više kuha. Skupina mještana na čelu s poznatim poduzetnikom Rokom Bralom, odlučna je spriječiti prodaju. Smatraju da je suludo za jedan hotel od 200 kreveta u kategoriji četiri zvjezdice, koji se može izgraditi na parceli od par tisuća kvadrata, prodavati 170 tisuća četvornih metara najvrednijeg zemljišta kojeg općina još ima. Ne slažu se ni sa određenom cijenom od 41 eura za četvorni metar, smatraju da je bagatelna, jer su na tom dijelu neki njihovi sumještani nedavno prodavali građevinske parcele po cijeni od 150 i 200 eura po kvadratu. Sporno im je i što se natječajem prodaje i dio pomorskog dobra, granica naime na tom dijelu obale nije određena, niti je unesena u katastar i zemljišne knjige, kao ni u natječajnu dokumentaciju. Zbog svega toga su uputili predstavku Županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO) u Zadru, te se obratili na druge instance od koji traže da zaustave ovakvu rasprodaju najvrednije posedarske imovine.

image

Poduzetnik Roko Brala

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix
image

Predstavka grupe mještana Posedarja upućena ŽDO-u

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Predstavka grupe mještana Posedarja upućena ŽDO-u

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Predstavka grupe mještana Posedarja upućena ŽDO-u

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

- Iz ŽDO su nam odgovorili da će tražiti ništetnost ugovora o prodaji jer je iz teksta javnog natječaja evidentno da se prodaje i dio pomorskog dobra, tj. morska obala, kao sastavni dio nekretnina koje su stavljene na prodaju. Nismo mi protiv prodaje zemljišta za izgradnju hotela, ali mislimo da se ne treba prodavati 17 puta veća površina da bi se izgradio jedan hotel. Osim toga, u natječaju se navodi da je na tih 170.051 kvadrata moguća izgradnja kapaciteta za 1800 ležajeva. Ako hotel ima minimalno 200, to znači da će ostalih 1600 kvadrata biti u vilama. Koje će se sigurno prodavati. Načelnik nekome želi za male novce prodati nešto što će preko noći postati zlatna koka na kojoj će se masno zaraditi. A naše mjesto uništiti, jer tolike kapacitete mi ne trebamo. I ja sam vlasnik hotela i smatram da Posedarje treba imati jedan veliki hotel, ali za ovakvu rasprodaju najvrednijeg dijela obale nisam, niti ću ikada biti – kaže Brala i vraća nas na početak priče.

image

Odgovor ŽDO-a na predstavku grupe mještana Posedarja

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Odgovor ŽDO-a na predstavku grupe mještana Posedarja

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

U vrijeme kada je na području Svrdlac Ivandići prije petnaest godina trebao biti realiziran projekt Posedarje Rivijera. Tadašnji načelnik Ivica Juričević (HDZ) naumio je prodati preko 430 tisuća kvadratnih metara na istoj lokaciji zagrebačkoj INGRA-i koja je tu htjela izgraditi velebni turistički resort. I tada se, kao i sada, toj inicijativi suprotstavio Roko Brala i s nekoliko tužbi i prijava uspio zakočiti prodaju, nakon čega je cijeli projekt pao u zaborav. Sada se našao, kaže, u istoj ulozi, a osim njega, potpise na predstavku stavili su mještani: Dražen Dežmalj, Ivan Klanac, Josip Šimurina, Dragan Šimurina, Marko Brala, Mladen Modrić, Gordana Klanac, Marin Bolić i Martina Brala

Njihov angažman, ističe Brala, već je utjecao na načelnika da poništi prvi natječaj, koji je sadržavao još labavije obveze za kupca. Kad su ga suočili sa svojim prigovorima, načelnik je prvi natječaj za prodaju, raspisan 20. rujna ove godine, poništio, da bi za dva mjeseca raspisao novi.

image

Područje Svdrlac Ivandići nalazi se na ulazu u Novsko ždrilo

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

- Načelnik je očito našao kupca i jako mu se žuri prodati zemljište. Općina se, kao što je poznato, nalazi u jako lošem stanju, opterećuju je izgubljeni sudski sporovi i mora plaćati velike naknade za štetu. Ja to razumijem, ali nije ovo način da se izađe iz problema. Nije prodaja 17 hektara našeg najvrjednijeg zemljišta rješenje jer će to trajno odrediti budućnost našeg mjesta. Ja bih se usudio reći da će je uništiti, jer taj dio Posedarja nema nikakvu infrastrukturu, a planira se gradnja masovnih turističkih sadržaja – tvrdi Brala.

U prvom poništenom natječaju prodavala se površina od 172.833 kvadrata, po istoj početnoj cijeni od sedam milijuna eura. Međutim, u natječaju nije bila istaknuta obveza kupca u kojem roku treba izgraditi „barem jedan objekt iz kategorije hoteli, minimalno kapaciteta 200 ležajeva i kategorizacije 4 zvjezdice”, osim da se ponuditelj obvezuje da će popratne, ugostiteljske i rekreacijske usluge turističke zone biti otvorenog tipa, odnosno dostupne pod tržišnim uvjetima i turistima i mještanima koji ne ostvaruju noćenja unutar turističke zone.

U drugom natječaju površina koja se prodaje umanjena je za 2800 kvadrata, a stavljena je i klauzula o obvezi dobivanja uporabne dozvole za hotel u roku pet godina od potpisivanja kupoprodajnog ugovora, u protivnom ugovor može biti raskinut. Ostali uvjeti su manje više ostali isti. 

Predviđena katnost za hotel je osam etaža, odnosno podrum, suteren, prizemlje, četiri kata i potkrovlje. Ostale građevine, a tu se misli prije svega na turističke vile, mogu imati šest etaža, tj. podrum, suteren, prizemlje, dva kata i potkrovlje. 

Hotel s minimalno 200 ležajeva može biti hotel sa 100 soba, a ostalih 1600 ležajeva može se rasporediti u turističke vile. Na hotelski smještaj će tako otpasti samo nešto više od deset posto ukupnih kapaciteta.

image

Posedarje

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

- Nakon našeg dolaska, načelnik je ipak u drugom natječaju promijenio neke uvjete, ali to nije dovoljno, jer i dalje smatramo da se puno toga događa nezakonito. Na primjer, zemljište unutar zone je u katastru upisano kao pašnjak, odnosno poljoprivredno zemljište, a u natječaju se navodi da je građevinsku. Tu prenamjenu općina nije provela, a za tu prenamjenu je potrebno dobiti dozvolu Ministarstva poljoprivrede. Također, na temelju Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, prodaja takvih površina mora biti planirana u proračunu Općine, a u proračunu Općine za 2023. prihod od prodaje ove imovine nije planiran. Putem ovakvog natječaja kupac će jeftino doći do izrazito atraktivnog zemljišta uz more i nakon toga će ga rasprodati kao skupe parcele za individualnu gradnju. Tako će se za sebe ostvariti veliku materijalnu korist, a nikakvu korist za Općinu i mještane. Zato i predlažemo da općina ne prodaje zemljište, nego da se proda, odnosno ustupi pravo građenja na određeni rok, pod točno definiranim uvjetima – kaže Roko Brala koji nam je predočio i drugu procjenu zemljišta napravljenu od ovlaštene tvrtke Supervision iz Splita. Oni su zemljište procijenili na 50,21 euro po kvadratu, gotovo dva i pol puta više od inženjera Josipa Babellija iz Zadra, ukupno na 8,7 milijuna eura, odnosno 1,7 milijuna eura više nego što je natječajem postavljena početna cijena.

Sve te primjedbe, međutim, nisu puno utjecale na odluku načelnika Ivice Klanaca. Štoviše, ustrajan je u namjeri da zemljište proda, ako se pojavi najbolji kupac. Tko će on biti, službeno se ne zna, ali neslužbeno se u Posedarju spominju samo jedno ime – Zijad Mahmutović.

Prema sudskom registru, gospodin Mahmutović je osnivač i član uprave tvrtke za poslovanje nekretninama, W&M Developments, registrirane na Obali kneza Branimira u Zadru. Mahmutovićeva adresa je u Njemačkoj (Düsseldorf), a njegovog partnera, Pleun van den Wulpa, u Nizozemskoj (s-Granvendeel). 

image

Ivica Klanac, načelnik Općine Posedarje
 

Jure Miskovic/cropix/Cropix

Načelnik Klanac: „Sve radimo po zakonu. Napadaju me oni koji su općini nanijeli višemilijunsku štetu” 

- Normalno da ništa nije onako kako ta grupa ”zabrinutih mještana” tvrdi, kaže na početku našeg razgovora Ivica Klanac, nezavisni načelnik Općine Posedarje. Klanac je po struci inženjer građevine i od kada je došao na vlast prije šest godina neprestano ga zaskaču ”kosturi iz ormara” u vidu brojnih štetnih ugovora koje su njegovi prethodnici potpisivali. Iznos se popeo na nekoliko milijuna eura zbog čega Općini prijeti bankrot, a odgovornost za dobar dio tih izgubljenih sudskih sporova Klanac prebacuje na neke od protivnika prodaje turističke zone Svrdlac-Ivandići.

Gospodine Klanac, dio mještana tvrdi da nije potrebno prodavati 17 hektara općinskog zemljišta za hotel od 200 ležajeva koji se, s pratećim objektima, može izgraditi na daleko manjoj površini. Ističu da se natječajem prodaje i pomorsko dobro, jer njegova granica nije utvrđena i upisana u zemljišne knjige, smatraju da je cijena od 40 eura preniska jer se prvi red na more plaća 150 do 200 eura... Osim toga, prvi natječaj ste poništili te ubrzo raspisali novi, s gotovo isti uvjetima. Kako to komentirate, što se događa?

- Ništa se ne događa, sve je jako jednostavno. Prodaje se zemljište u turističkoj zoni T2 s namjenom gradnje hotela. Sigurno se sjećate projekta Posedarje Rivijera u koji je bila upetljana INGR-a? Oni su tada trebali kupiti preko 430 tisuća kvadrata, na istoj lokaciji, dakle 43 hektara. Mi smo to sada sveli na 170 tisuća. Granica pomorskog dobra na tom dijelu obale je utvrđena 2008. godine, ovjerena je od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i po ničemu nije sporna.

Drugo, sudski vještak Josip Babelli, jedan od najpoznatijih u Hrvatskoj, napravio je procjenu zemljišta na 22 eura po kvadratu. Ta procjena je potvrđena, odnosno ovjerena, u Zadarskoj županiji. Mi smo međutim stavili cijenu od 41 eura, dakle procijenjeni iznos smo skoro poduplali. I to je to, sve je čisto k‘o suza.

Prodajete 17 hektara, nije li to malo previše za jedan hotel s minimalno 200 kreveta u kategoriji minimalno 4 zvjezdice? U natječaju obvezujete kupca da izgradi hotel u roku pet godina od sklapanju ugovora o kupoprodaji.

- Neće se graditi samo hotel. Pa tko je spreman dati sedam ili osam milijuna eura za zemljište i na njemu izgraditi samo hotel!? Tu će se graditi i vile s bazenima, sve ono što se može graditi prema prostornom planu Općine odnosno urbanističkom planu uređenja (UPU).

U tekstu natječaja nigdje se ne navodi da je kupac dužan izraditi UPU?

- Taj je uvjet, prema zakonu, poznat. Kupac mora izraditi UPU koji mora biti u skladu s općinskom prostornim planom.

Ali površina je svejedno prevelika. Znam da je Općina u financijskoj krizi zbog dospjelih problema iz prošlosti...

- I to baš zahvaljujući toj grupi građana pod utjecajem Roka Brale koji su bili u Općinskom vijeću. I koji su digli ruku da će Općina izgraditi komunalnu infrastrukturu u gospodarskoj zoni Slivnica u roku tri godine, a to nikad nisu napravili. Taj je obveza ušla u kupoprodajne ugovore, a kako nikad nije izvršena, kad sam ja 2017. došao za načelnika, počele su stizati tužbe. Dosad smo već platili 200 tisuća eura, još 800 moramo platiti tvrtki Colas, a toga nažalost ima još. To je ostavština te iste garnitura koja je sada ”jako zabrinuta”...

Imate li podršku Općinskog vijeća za prodaju zemljišta?

- Naravno da imam, oni su glasali za prodaju. Da ne spominjem sada sve pritiske koje ta skupina radi na vijećnike. Zovu ih, ucjenjuju, mobingiraju... Jesu li vam to spomenuli? Jeste li ih zvali?

Vas sam prvog nazvao...

- Pitajte ih tko ucjenjuje vijećnike i non-stop zove i svakakve im gluposti pričaju.

Ista grupa je podnijela i predstavku Županijskom državnom odvjetništvu u kojoj upozoravaju na čitav niz navodnih nezakonitosti u svezi natječaja i prodaje. ŽDO je odgovorio da će tražiti poništenje ugovora o prodaji ako njime bude obuhvaćeno i pomorsko dobro. Jeste li razgovarali s ŽDO-om?

- Ponavljam da su granice pomorskog dobra utvrđene 2008. a garnitura koja me sada tužaka, nije provela parcelaciju i to ovjerila.

Zašto ste u drugom natječaju smanjili površinu zemljišta iz prvog natječaja za nekih 2800 kvadrata?

- Zato što smo podigli rub parcele prema moru za još tri metra, odnosno granicu obalnog pojasa smo digli na deset metara.

Jeste li prije odluke o prodaji dobili pismo namjere nekog zainteresiranog kupca ili investitora?

- Nismo dobili pismo namjere. Zainteresiranih kupaca ima, ali treba vidjeti što će od toga biti. Tko će nešto kupiti kad neki ljudi rade protiv toga?

Koliko ima zainteresiranih?

- Ne mogu vam sad sve govoriti, rekao sam već i previše. Natječaj je objavljen, ako oni misle da nije dobro, neka me prijave, pa ćemo vidjeti tko će na kraju odgovarati.

Njihovo je mišljenje da je prije natječaja trebalo provesti parcelaciju. Naime, natječajem se prodaju dijelovi postojećih parcela koje bi trebali biti formirani u nove čestice, a te nove čestice, međutim, nigdje nisu upisane?

- Sve je napravljeno u skladu sa zakonom. U prilogu natječaja je i geodetski elaborat, u njemu je sve to napravljeno.

Ako je sve napravljeno kako treba, zašto ste poništili prvi natječaj?

- Zato što je ta grupa mještana došla kod mene i tražila da u natječaju mora biti uvjet da se kupca mora vremenski ograničiti za izgradnja hotela. To sam napravio, no nakon toga, vidite što oni rade...

Postoji li mogućnost da kupac zemljišta izgradi hotel u predviđenom roku, a ostatak zemljišta rasparcelira i proda pod kudikamo većoj cijeni?

- Ne može se T2 zona prodavati! U njoj nema prodaje, nema parcelacije. Može se samo iznajmljivati.

Osim hotela, koji se još objekti planiraju izgraditi?

- Može se graditi samo na površini od 50 tisuća kvadrata, odnosno na 30 posto ukupne površine parcele. Gradnja je zabranjena sto metara od mora, u tom se pojasu ništa ne smije raditi. Dakle, tih sto metara puta 600-700 dužinskih metara, to vam je već 70 tisuća kvadrata na koje se ne može ništa graditi. Sad mi vi recite je li to velika površina ili nije? I tko će dati sedam-osam milijuna eura za kupnju zemljišta ako nešto na njemu ne namjerava raditi? I onda još uložiti cca 150-200 milijuna eura za objekte...? 

Na tom dijelu nema nikakve komunalne infrastrukture, ni struje, ni vode, ni kanalizacije... Je li izgradnja komunalne infrastrukture obveza Općine? 

- Ne. Što se tiče kanalizacije, ona će biti riješena kroz projekt Aglomeracije. Kupac ima obvezu izgradnje biopročišćivača dok ne dođe kanalizacija na koju će se priključiti. Cesta već postoji, a jedinu obveza Općine je dovesti vodu. A ni to neće biti problem, jer je u tijeku izrada projekta vodovodizacije istočnog pravca Zadarske županije.

Tvrdite da je sve u skladu sa zakonom i na dobrobit Posedarja?

- Pa što mislite da bih ja kao otac četvero djece išao nešto raditi protuzakonito? Napadaju me ljudi koji ne žele napredak općine, koji sve miniraju jer oni moraju biti glavni. To nije grupa mještana nego njih pet-šest okupljeni oko jednoga čovjeka.

Ponude se otvaraju 22. prosinaca. Prema tekstu natječaja vi sami odlučujete o najboljem kupcu. Zar to ne bi trebao biti posao nekog povjerenstva?

- Naravno da postoji povjerenstvo koje zaprima ponude. Oni će ih sve pregledati i meni na stol staviti svoje ocjene. Ponuda koja bude najpovoljnija bit će izabrana. Normalno, nećemo izabrati nižu nego veću ponudu, pod uvjetom da zadovoljava sve ostale uvjete natječaja. 

I to će biti dobro za Općinu?

- Normalno! Ne bi se radilo da neće biti dobro za općinu. Ne možemo samo vraćati dugove, tako se ne može funkcionirati. Potrebno je stvoriti novu vrijednost. Dosad smo vratili milijun eura dugova, sada nas čeka još jedna tužba, od najmanje 800 tisuća eura, a toga ima još, potencijalnih milijun i nešto eura... Sve zahvaljujući ”rukicama” tih ”zabrinutih građana”, ispadaju nam milijunski kosturi iz ormara. Ne samo što su digli ruku da će napraviti komunalnu infrastrukturu u gospodarskoj zoni u roku tri godine, čak su govorili da je 10 eura za zemljište u zoni previše i da bi ga trebalo dati besplatno. Sve to postoji u zapisniku sa sjednice! Ali o tome sada ne govore, o tim dubiozama koje su nam ostavili i zbog kojih općina ima probleme.

Je li vam poznato ime gospodina Zijada Mahmutovića?

- Je.

Je li on jedan od zainteresiranih za kupnju zemljišta?

- Ne on osobno, nego koncern za kojeg radi.

Je li to koncern domaćih ili stranih tvrtki?

- Ne mogu vam o tome ništa govoriti.

image

Drugi aktualni natječaj Općine Posedarje za prodaji vrijednog turističkog zemljišta

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Drugi aktualni natječaj Općine Posedarje za prodaju vrijednog turističkog zemljišta

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Drugi aktualni natječaj Općine Posedarje za prodaju vrijednog turističkog zemljišta

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Područje Svdrlac Ivandići nalazi se na ulazu u Novsko ždrilo

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
03. svibanj 2024 20:32