StoryEditorOCM
4 kantunaĆIRILICA U VRSIMA

Mještani Poljica: "Ovdje nikad nije bilo sukoba katolika i pravoslavaca. Držali smo lekciju političarima, a sad netko muti vodu..."

Piše P. O.
12. listopada 2023. - 17:54

Na mjesnom groblju u Poljicima samo je jedan nadgrobni spomenik ispisan ćirilicom, ali direktor komunalnog poduzeća Zdenko Kojić u tome je vidio provokaciju i od obitelji je zatražio da se čirilični natpis ukloni. Vođen svojim „osebujnim” interpretacijama Ustava i Zakona o pravima nacionalnih manjina, što je daleko iznad njegovih komunalnih ovlasti, Kojić je nekim medijima na koncu izjavio da „ćirilica vrijeđa osjećaje hrvatskih branitelja koji su se borili protiv ljudi koji su pod tim slovima pucali i rušili”.

Milorad Pupovac i saborski zastupnici SDSS-a su Kojiću zamjerili „manjak znanja” i „višak loših uvjerenja, osjećaja i namjera”.

-Pozivajući se na neke od zakonskih akata i ustavnih odredbi, pa ih pogrešno tumačeći, direktor komunalnog poduzeća usmjerio se na kršenje zakona na koje se poziva i potencijalno ugrožava mir pokojnika. Istovremeno kreće zakonskim stranputicama govora mržnje, jer ćirilicu proglašava neprijateljskim pismom, iako joj je zajamčena ravnopravnost, rekao je Pupovac i dodao da bi zbog kršenja zakona mogao biti sankcioniran.

Nakon nekoliko dana medijske šutnje, Zadarskom listu se javio i načelnik Luka Perinić i stao iza odluke svog općinskog direktora:

-Na starom groblju, a ni na novom, do ovog slučaja nije zabilježeno ni jedno drugo pismo osim latinice. Zato smo ovaj potez, u zajedništvu s mještanima protumačili kao čistu provokaciju, a tim više što obitelj pokojnika, ali i on sam, nikad nisu živjeli na području općine Vrsi. Smatram kako je potpuno nepotrebno i krajnje besramno raditi podjele gdje ih nema i govoriti o netrpeljivosti, jer sviđalo se to nekom ili ne – stanovništvo Poljica je oduvijek jedno i nikakva ploča to zajedništvo neće prekinuti. Napominjem kako je Općina Vrsi u više navrata financijski podržavala obnovu Srpske pravoslavne crkve Male Gospojine, a isto ćemo činiti i u budućnosti, za sve stanovnike, neovisno o njihovoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, izjavio je načelnik Perinić.

-Ako nam je išta trebalo, onda to nije pisanje regionalnih medija o jednom nadgrobnom spomeniku. Nepotrebno se digla tolika prašina, a prava je nepravda što se Poljica spominju na ovakav način. Stotinama godina ovdje katolici i pravoslavci žive jedni s drugima i nikada nismo imali nekakve međunacionalne nesporazume ili sukobe. Mi smo i rođaci, mnogo je „mješovitih brakova”, susjedi smo, prijatelji i kumovi jedni drugima, zajednički smo prošli i kroz 1990-te godine i rat, a družimo se i danas. Nitko od ovoga neće imati koristi, kaže nam jedan od mještana Poljica.

-Baš me briga koje će pismo netko koristiti na svojoj grobnici! Pa to je njegovo vlasništvo i njegovo pravo. Što bi bilo da nam se doseli neki Kinez, bi li i njegov natpis uklanjali?! Ma ovo je glupost, direktor nije trebao reagirati i nikome se ništa ne bi dogodilo, uvjeren je jedan od mlađih stanovnika Poljica.

-Mislim da smo načinom života desetljećima držali lekciju i političarima koji su od nas mogli učiti. Rekao bih da živimo u idiličnim odnosima u koje sada netko želi unijeti pomutnju. Pa ta žena niti ne živi ovdje niti plaća svoje obveze! Da se razumijemo, ne smeta mi ćirilica, ali nije bilo potrebno da se, nakon silnog truda i napora koje smo ulagali u zajednički, miran i tolerantan život, sada pojavi netko tko kao da želi raspirivati vatru, izjavio nam je Boško Vučković.

Episkop Nikodim Kosović: Želim vjerovati da se ovdje radi o netipičnom slučaju koji ne doprinosi suživotu

Izražavajući najdublju rezignaciju i osudu zbog bizarnih događaja u Općini Vrsi, reagirao je i episkop Eparhije dalmatinske Nikodim Kosović.

-Nejasno je na koji način i kako je poštovani direktor došao do zaključka da je natpis na nekom nadgrobnom spomeniku isto što i službena upotreba jezika. Najviše me interesira između koga se, u ovako slobodnom tumačenju zakonskih akata, vrši službena prepiska. A još više me interesira iz kog razloga poštovanom direktoru smetaju mrtvi Srbi. Možda mu smetaju živi, pa preko mrtvih pokušava da se obračuna i sa njima, „misleći da Bogu službu prinosi“ (Jn 16, 2), ali ipak ne razumijem zašto mu smetaju natpisi na ćirilici koji vjekovima ukrašavaju srpska pravoslavna groblja u Dalmaciji i je li u sljedećoj fazi planirao uklanjanje ćiriličnih natpisa sa grobova iz, recimo, 1891. godine. Koliko je meni poznato, ovo je prvi slučaj da se neka zvanična, javna, dakle državna institucija, obraća sa zahtjevom za uklanjanje ćiriličnog natpisa s nadgrobnog spomenika, stoji u priopćenju episkopa Nikodima koji je dodao da je „skrnavljenje grobova i spomena na umrle – a i ćirilični natpis je dio tog spomena – u Hrvatskoj kazneno djelo za koje se propisuje kazna zatvora do jedne godine”.

-Skrivati se u tom pokušaju iza Zakona o pravima nacionalnih manjina i upotrebi ćirilice u javnom prostoru, jednako je kao pozivati se na Zakon o sportu prilikom uvođenja eura. Utoliko ovaj slučaj nazivam bizarnim, što je najblaži izraz kojim pokušavam da izrazim svoju osudu, svoje čuđenje i svoju tugu. U vremenima globalne svjetske krize, krvavih ratova i razaranja gradova i ljudskih života, ovaj nevješti pokušaj istjerivanja individualne volje pokazuje svu besmislenost takvih namjera. Strašno je da ni upokojene duše ni njihovo mjesto počivanja nisu izuzeti od ovakvih loših namjera i skrnavljenja. U tom smislu podižem svoj glas u namjeri da se pod hitno stane na put takvim namjerama, svjesno izbjegavajući riječ provokacijama, jer želim vjerovati da se ovdje radi o netipičnom slučaju koji ne doprinosi suživotu, zajedništvu i boljem uspostavljanju, kako susjedskih, tako i međudržavnih odnosa, smatra Srpski pravoslavni episkop dalmatinski Nikodim Kosović.

28. travanj 2024 14:29