StoryEditorOCM
4 kantunaI ONI ŽIVE "U GRANICAMA GRADA ZADRA"

Mještani Premude su opet na agregatu: imaju struju od 7 do ponoći, a jedina iznimka će im biti novogodišnja noć!

Piše P.O.
29. prosinca 2019. - 23:10
zd-premuda1103-pok

Stanovnici otoka Premude Novu će godinu dočekati u prostorima nedavno obnovljenog „Komunjskog magazina”, gdje se nekad nalazila mjesna uljara. Struje će imati – dok slavlje bude trajalo! A to je puno duže nego proteklih desetak dana kada bi bez električne energije ostajali oko ponoći i čekali njen povratak do sedam sati ujutro.

Tri dana stanovnici Premude uopće nisu imali struje i živjeli su u mraku jer je početkom prošlog vikenda došlo do tko zna kojeg po redu kvara na elektroinstalacijama.

- Sada je super kako je bilo od petka do ponedjeljka popodne kada je na Premudi proradio HEP-ov agregat! Čim nema struje, kod nas nestane i vode, gase se telefoni i mobiteli, a ima i mještana koji se griju na struju, pa imaju dodatni problem, objašnjava Veljko Žuvanić „čari” života na pučinskom otoku koji je unutar administrativnih granica Grada Zadra.

- U posljednjih godinu dana ovo je drugi put da ostajemo bez struje i da smo „na agregatu”. Svaki put to potraje danima, a dok ne proradi agregat, bude baš „gadno”, otok postane jako mračno mjesto, kaže Lea Grdović.
Mještani imaju samo riječi hvale za radnike zadarske „Elektre” čije ekipe u smjenama borave na Premudi, dijele probleme s mještanima i daju sve od sebe kako bi agregat normalno radio.

- Jedino trajno rješenje je zamijeniti podmorski kabel jer svaki put kvar se dogodi baš na njemu, a ovaj je star skoro 50 godina, upozorava Veljko Žuvanić.

Ispostavilo se da je i ovog puta kvar nastao na podmorskom kabelu. Nakon što su došli ronioci, utvrđen je problem s kabelom na nekih dvadesetak metara od kraja i to na mjestu za koje mještani tvrde da je baš na njemu već nekoliko puta nastao probleme koji im poremeti normalnu opskrbu električnom energijom.

Istina, neki od njih upozoravaju da nije nemoguće da je izazvan i sidrenjem ribarskih brodova na mjestima na kojima to ne bi smjeli raditi, ali to nije tako lako dokazati.

Na Premudi procjenjuju da će struju „od sedam do ponoći” imati sve do početka sljedećeg tjedna kada očekuju da će kvar biti otklonjen. Dotle, iznimka u restrikciji dogodit će se samo u novogodišnjoj noći.

04. svibanj 2024 21:57