StoryEditor
4 kantunaEKSKLUZIVA

Mladen Grdović izbačen iz HDZ jer je bio na Kerumovoj listi! ‘Ja sam radio da maknemo Škoru i da dobije HDZ! Oni ne znaju što sam za njih napravio!‘

Piše Ivica Nevešćanin
7. srpnja 2020. - 21:27

Mladen Grdović je izbačen iz HDZ-a!

„Mladen Grdović je bio član HDZ-a. Njegovo članstvo je prestalo po sili Statuta HDZ-a, danom kandidiranja na Izborima za zastupnike u Sabor RH 2020. na drugoj listi. Naime, odredba članka 21. točka d) Statuta HDZ-a propisuje da, članstvo u HDZ-u prestaje kandidiranjem člana HDZ-a na izborima bez suglasnosti stranke” odgovorili su nam pisanim putem iz Županijske organizacije HDZ-a Zadarske županije.

Mladen Grdović je na parlamentarnim izborima bio kandidat Hrvatske građanske stranke Željka Keruma u 10. izbornoj jedinici. Grdović je bio na drugom mjestu, odmah iza Keruma, i na nedjeljnim je izborima osvojio 364 preferencijalna glasa ili 6,54 posto od ukupnog broja glasova za HDS. Nitko s Kerumove liste nije ušao u Sabor, ali to nije ni bila prava namjera Keruma i njegovih pristaša. Javnost je tjednima prije izbora nagađala kako je Kerumova lista zapravo osmišljena kao trojanski konj HDZ-a za trolanje liste Domovinskog pokreta pod vodstvom Miroslava Škore. Politički analitičari su taj Kerumov potez tumačili kao oblik „vraćanja duga” HDZ-u s kojim je u koaliciji u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji od zadnjih lokalnih izbora.

Kerum je po njima dobio zadatak poremetiti Škorine planove u najvećoj dalmatinskoj županiji, a kao jedan od mamaca za birače trebao je poslužiti Škorin pandan, ili antipod, svejedno, popularni Mladen Grdović. Zadrani međutim jako dobro znaju da je Mladen oduvijek bio odani član HDZ-a, sve do ovih izbora, kada se, kao slučajno, pojavio na Kerumovoj listi.

image
Miroslav škoro
Goran Mehkek/Cropix

Kako bi doznali je li Grdović izbačen iz HDZ-a i s kojim je motivom uopće bio na Kerumovoj listi, najprije smo nazvali predsjednika gradske organizacije HDZ-a u Zadru Josu Nekića.

Pitali smo ga je li Grdović izbačen iz HDZ-a budući da se na izborima kandidirao na listi druge stranke. Odnosno, je li Grdović bio član stranke i je li izbačen zbog kršenja stranačkog statuta.

- Za našu stranku s preko tri i pol tisuće članova, to su beznačajne stvari. Ne znam je li Grdović naš član i to za nas nije bitno – kazao nam je na početku razgovora Nekić. Mi smo ipak inzistirali na odgovoru je li Grdović član stranke i je li iz nje izbačen, na što nam je Nekić ponovio kako da to uopće nije važno pitanje. Odgovorilo smo mu kako nije važno što on misli da je važno pitanje, nego što javnost o tome misli. Nakon toga Nekić je postao nešto izravniji...

- Neću Grdovića izbaciti! – kazao nam je ljutito.

Ali HDZ je zbog istih ili sličnih kršenja statuta već izbacivao članove stranke iz svojih redova. Zašto prema Grdoviću imate dvostruke kriterije?

- Neću ga izbaciti! Slobodno napišite da imam dvostruke kriterije - kazao nam je Nekić vidno isprovociran našim pitanjima. Na kraju nas je za odgovore o članstvu Grdovića u HDZ-u uputio na tajnicu Županijske organizacije u Zadru.

Njoj smo postavili pisana pitanja: „Je li Mladen Grdović, popularni pjevač iz Zadra, član HDZ-a? Ako je član stranke, od kada je član? Ako nije član, od kada nije jer imamo informaciju da je već duže godina registrirani član vaše stranke?”

Iz nepreciznih odgovora koje smo dobili može se zaključiti da je Grdović „izletio” iz HDZ-a tek nakon našeg upita, iako je bilo jasno da prema stranačkom statutu ne može biti član HDZ-a ako se na izborima, bez dopuštenja, pojavi kao kandidat druge stranke.

image
Željko Kerum
Dalibor Urukalovic/pixsell

Na koncu smo nazvali Mladena Grdovića. Pitamo ga zna li da je izbačen iz HDZ-a jer je na izborima za Sabor bio na Kerumovoj listi. Izravan odgovor nismo dobili, a uvredljive opaske na račun Miroslava Škore namjerno smo ispustili.

- Slušaj me, ja sam radio da maknemo onog Škoru! Ja sam radio da dobije HDZ! Oni sami ne znaju što sam za njih napravio. Pusti te budale što svašta govore o meni po Zadru i Arbanasima! Ja sam oduvijek bio u stranci. Moje srce je tu, u HDZ-u, i zna se što sam sve za stranku radio! – kazao je Grdović, i tako otklonio svaku dilemu oko pitanja zašto se pojavio na Kerumovoj listi. Da bi zavarao Škorine birače i odigrao igru za HDZ. Ipak smo ostali bez odgovora na pitanje hoće li sad, nakon što je izbačen, možda opet zatražiti članstvo u stranci.

Na čiji je poziv došao na Kerumovu listu, je li prije toga razgovarao s nekim iz HDZ-a, Grdović je s dosta zamuckivanja rekao:

- Zvao me Kerum i ja sam došao. Kerum, Tommy, Jolly, to su naši ljudi. Ja sam napravio puno za stranku, a sve da zaustavimo toga Škoru. On nije dobar čovjek, on je došao u Zadar kod mog rođaka, Tomislava Ivčića, i rekao mu da ima pjesmu „Dugo polje”. Tomislav mu je pogledao pjesmu i rekao: „Ne, pjesma će se zvati 'Ne dirajte mi ravnicu'. Izazivam Škoru na javni dvoboj, na otvorenu pozornicu s gitarom, klavirom i violinom. On ne zna ni pjevati, ni svirati. Sve što sam napravio u životu napravio ja sam napravio sa svojih deset poštenih prstiju! Od ničeg ne bježim, ničega se ne sramim, A on bi se trebao sramiti – završio je naš razgovor poznati zadarski pjevač.

Na koncu zaključimo, je li se HDZ-u isplatilo 'žrtvovanje' Grdovića? Kerumova lista u 10. izbornoj jedinici osvojila je 2,89 posto glasova. Da su ti glasovi, pretpostavimo, išli Domovinskom pokretu, koji je dobio 10,28 posto, Škoro bi imao više glasova od Mosta i dovoljno za dva mandata. Ovako je Most osvojio dva mandata, a Škoro jedan. Jesu li drugi mandat Škori 'ukrali' Kerum sa 2706 i Grdović s 364 preferencijalna glasa, teško je reći, ali sumnja će sigurno ostati. 

image
Mladen Grdović
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
item - id = 1031078
related id = 0 -> 1095813
related id = 1 -> 1095782
27. studeni 2021 19:33