StoryEditorOCM
4 kantunaUDRUŽENJE OBRTNIKA

Mladen Malta: Odlazim s mjesta predsjednika, ali ne želim nikoga protežirati, neka bude netko dobar, neću se stavljati na ničiju stranu!

Piše M. Kalajžić
1. travnja 2022. - 17:57

Mladen Malta više neće biti predsjednik Udruženja zadarskih obrtnika, tako je odlučio nakon 12 godina obnašanja te funkcije. Malta koji se rado i neposredno odazivao na pozive novinara pri čemu je uvijek imao jasno definirane stavove, kaže kako se nije dogodilo ništa posebno dramatično, već je tako odlučio zbog osobnih razloga.

- Imam namjeru za nešto više od godinu dana ići u mirovinu u svom obrtu, pa ne bih više imao niti pravo biti predsjednik Udruženja. Bilo bi glupo sad uzimati nekome mandat godinu dana i odrađivati ga u krnjem obimu, s obzirom da predstoje izbori kad se mora birati novo rukovodstvo. Treba doći netko mlađi tko će moći odgovoriti na zahtjeve vremena i nove tehnologije, sveopću digitalizaciju, neke nove trendove... Mislim da je vrijeme za promjenu nakon 12 godina, dovoljno je bilo. Sve je dobro funkcioniralo, bili smo dobar tim, ali donio sam takvu odluku. Mene će u obrtu kći zamijeniti, a u Udruženju netko tko bude imao energije prihvatiti se te dužnosti – kaže Mladen Malta.

Kad se osvrne iza sebe reći će da su uvijek bila teška vremena, ali možda još teža tek dolaze.

- Uzima sve to vremena i energije, trebalo je pregovarati s lokalnom samoupravom, boriti se za interese članova kojih ima oko 3.600. Rezultati su dobri i zato sam i rekao da odlazim kad je najbolje. Trudio sam se da ne bude nikakvih „repova” i da iza mene ostane dobar trag. Na Skupštini je prošlo izvješće o radu u prošloj godini bez ikakvih problema. Sve funkcionira zbilja uhodano i sad je samo pitanje koga će se izabrati da to nastavi. Ne bih želio nikoga protežirati, neka bude netko dobar, ali neću se stavljati na ničiju stranu, sve su mi to kolege i ne bi bilo fer da ja nekoga favoriziram zbog ostalih kandidata. Vjerojatno će se pokušati dogovoriti da to bude jedan kandidat ili će ih biti više, u svakom slučaju želim puno uspjeha onome tko dođe na moje mjesto – ističe Malta.

Problemi koji očekuju zadarske obrtnike rješavat će se na nacionalnoj razini, a tiču se krize u Europi, poskupljenja, problema u opskrbi i sl. S gradskom upravom postignuta je suglasnost u mnogim pitanjima, posebno u pandemiji kad se izišlo u susret obrtnicima koliko se moglo.

- Došlo se do razine funkcioniranja s gradskom upravom koja je zadovoljavajuća. Kritike koje sam im upućivao, uvijek su bile usuglašene s upravnim odborom tako da sam se trudio da zastupam interese kolega, a ne da kroz to ističem neke svoje vlastite stavove ili interese. Mislim da je najgore razdoblje bilo kad sam bio angažiran u politici, jer se onda na drugačiji način tumačilo moja istupanja prema lokalnoj samoupravi. Ali sve je to dobro završilo, zadovoljan sam obavljenim i mirne duše predajem ovu funkciju nekome tko će imati volje dalje gurati stvari u interesu naših obrtnika – zaključuje Mladen Malta.

01. svibanj 2024 13:29