StoryEditorOCM
4 kantunaREKONSTRUKCIJA UŽASA

Mladić uopće nije smio voziti gliser: Dječak je tragično stradao pred očima svog oca i brata, nizozemska obitelj gliser je unajmila na otoku Ugljanu

Piše Jutarnji.hr
20. srpnja 2020. - 21:34

Šibenska policija završila je kriminalističko istraživanje o teškoj pomorskoj nesreći koja se u subotu oko 13 sati dogodila u kornatskom akvatoriju. Podsjetimo, u toj nesreći smrtno je stradao 14-godišnjak s nizozemskim državljanstvom - piše Jutarnji.hr.

- U Odjelu općeg kriminaliteta, Službe kriminalističke policije, dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 20-godišnjakom osumnjičenim za teško kazneno djelo protiv sigurnosti počinjeno na štetu djeteta, nizozemskog državljanina - rekla je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

Prema njezinim riječima, ustanovljeno je da 20-godišnjak 18. srpnja 13.15. sati na području Nacionalnog parka Kornati u Žutskom kanalu, upravljao gliserom Beneteau 550 Open s izvanbrodskim motorom Honda jačine 115 KS iako nije imao dozvole potrebne za upravljanje njime.

Kobni manevar

- Policija s Lučkom kapetanijom i Državnim odvjetništvom i dalje provodi izvide okolnosti nesreće na Kornatima. Utvrđeno je da je obitelj gliser unajmila u zagrebačkoj tvrtki na otoku Ugljanu, a u daljnjem postupku utvrdit će se snosi li još netko osim 20-godišnjaka kaznenu odgovornost za nesreću - doznajemo od Kosor.

- Osumnjičeni je vozio troje putnika, nizozemskih državljana, a dijete koje je smrtno stradalo vukao je na okruglom gumenom jastuku koji je bio privezan konopcem dužine 15,40 metara za krmeni dio glisera. Tom je prilikom osumnjičeni u jednom trenutku, dok je vukao jastuk na kojem je bilo dijete, napravio manevar u lijevu stranu, a potom se naglo vratio u desnu, zbog čega je došlo do udara gumenog jastuka, na kojem je bilo dijete, u gliser. Tada je dijete tijelom udarilo u gliser i zadobilo teške ozljede opasne za život, zbog čega je u 16.55 sati preminulo u Općoj bolnici Šibenik - objasnila je glasnogovornica Kosor.

- Očito osoba koja je vozila gliser nije imala potrebno iskustvo i nije vozila primjerenom brzinom te nije prilagodila brzinu ni dobi ni fizičkoj sposobnosti osobe koju je vozio na tom jastuku, što je pridonijelo nesreći. Nije smio raditi tako nagle manevre jer ni dužina konopca očito nije bila dovoljno dugačka da bi se izbjegao sraz glisera i jastuka. Međutim, problem je i u tome što oni koji organiziraju vožnje takvim manevrima žele postići atraktivnost vožnji, da taj jastuk leti što više, a vođeni su prije svega zaradom i ne razmišljaju koliko je to opasno - kaže nam dipl. ing Goran Husinec, stalni sudski vještak za cestovni promet, tehniku i procjenu motornih vozila i plovila.

Rekonstrukcija nesreće

- Ovakve nesreće nisu rijetkost, vještačio sam jedan slučaj gdje je žena pala s tzv. banane, slomljena joj je kralježnica i ostala je u invalidskim kolicima - upozorava Husinec na opasnost morskih akrobacija.

Dokaže li se 20-godišnjem M. B. koji je uz kaznenu prijavu šibenskog Općinskog državnog odvjetništva predan pritvorskom nadzorniku, prijeti mu kazna od jedne do osam godina.

Unajmili gliser

Kako smo neslužbeno doznali, u trenutku nesreće na gliseru su bili otac i brat stradalog djeteta. Oni su ljetovali u Preku na otoku Ugljanu, gdje su unajmili gliser u vlasništvu zagrebačke tvrtke i otišli na izlet na Kornate koji je završio kobno.

image
Jutarnji.hr

Policija, Lučka kapetanije i Državno odvjetništvo utvrdit će snosi li odgovornost za nesreću u kojoj je u subotu smrtno stradalo dijete i zagrebačka tvrtka od koje je nizozemska obitelj unajmila gliser kojim je upravljao 20-godišnjak bez dozvole.

Nizozemska obitelj gliser je unajmila na otoku Ugljanu od tvrtke sa sjedištem u Zagrebu, doznajemo u policiji. Zasad nije poznato hoće li osim skipera slijediti prijava i protiv odgovornih osoba u tvrtki koja je organizirala takve vožnje, kao i protiv roditelja stradalog dječaka jer su dopustili da se vozi na gumenom jastuku bez nadzora.

19. travanj 2024 17:52