StoryEditorOCM
4 kantunaSENZACIONALNO OTKRIĆE:

Mladići iz Dalmacije najviši su na svijetu, prestigli su Nizozemce, a jadranska obala je rasadnik divova!

Piše Saša Jadrijević Tomas /Slobodna Dalmacija
25. travnja 2019. - 21:54
11005108

Mladići iz Dalmacije trenutno su najviše osobe na svijetu u dobnoj kategoriji od 18 godina. Pokazalo je to veliko antropometrijsko istraživanje među 1803 mladića i 782 djevojke u 66 škola u 23 grada, dobi od 17 do 20 godina.

Istraživanje, koje se provodilo u svim hrvatskim obalnim županijama, ali i u Karlovačkoj županiji, pokazalo je da u Splitsko-dalmatinskoj žive najviši mladići, a prosjek je nevjerojatnih 184,1 centimetar, dok su - ako promatramo srednju visinu po gradovima - rekorderi Makarani: onamo je prosjek visine muških srednjoškolaca čak 187,6 cm.

Znanstvenici za usporedbu navode da je prosječna visina 18-godišnjih Nizozemaca (muškaraca), koji su među najvišim ljudima na svijetu, 182,4 cm, pa ih Dalmatinci itekako "šišaju". Najviši mladići i djevojke iz Dalmacije pohađaju gimnazije, a istraživanje je provođeno u svim tipovima škola.

Istraživanje je znakovito naslovljeno "Obala divova: antropometrijsko istraživanje srednjoškolaca na jadranskoj obali".

Inače, antropometrija je, pojašnjava Hrvatska enciklopedija, istraživačka metoda antropologije kojoj je cilj utvrđivanje dimenzija ljudskoga tijela i njihovo prosuđivanje. Mjerenja se obavljaju na tijelu (somatometrija) ili na kosturu čovjeka (osteometrija).

Kada se pobroje i usporede svi rezultati, prosječna visina mladića je 182,6 cm u svih osam županija, dok je u četiri dalmatinske županije taj prosjek 183,7 cm, a zbog čega su znanstvenici i izvukli zaključak da u Dalmaciji trenutno žive najviši mladići na svijetu.

Inače, u spomenutom istraživanju najniži mladići rastu u Karlovačkoj županiji - 180,6 cm, a najviši, kako smo već naveli, 184,1 cm u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prosjek za djevojke je 168 centimetara.

Zanimljivo je da su mladi vojni regruti 1883. godine s područja Dalmacije bili visoki 171 cm, što dovoljno govori o tome koliko su današnja djeca viša. Također, djeca su značajno viša u svim jadranskim županijama negoli u kontinentalnoj Hrvatskoj. Najniži školarci su u Hrvatskom zagorju, ali u kontinentalnom dijelu Hrvatske takvo istraživanje se nije provodilo više od 100 godina pa se ne zna kakvo je stanje danas.

Istraživanje je provodio Fakultet sportskih studija Masarykova sveučilišta u češkom Brnu, Gimnazija u Metkoviću, Fakultet sporta u crnogorskom Nikšiću i Ekonomska škola iz crnogorskog Bara. Istraživanje potpisuju Pavel Grasgruber, Stipan Prce, Nikola Stračárová, Eduard Hrazdíra, Jan Cacek, Stevo Popović, Sylva Hřebíčková, Predrag Potpara, Ivan Davidovič i Tomáš Kalina.

Iz Dalmacije je sudjelovao dr. sc. Stipan Prce, kineziolog iz metkovske gimnazije, s kojim smo i razgovarali.

 

 

- Istraživanje je pokazalo nekoliko za nas zanimljivih činjenica. Jedna je da smo trenutno među najvišim narodima u svijetu i da imamo potencijal za daljnji rast, što nema većina europskih zemalja. Naša je prednost genetski potencijal koji još uvijek nije ostvaren. Uzorak su bili učenici četvrtih razreda srednjih škola iz svih gradova od Dubrovnika do Pule.

Istraživanje u Hrvatskoj je krenulo 2016. godine, kada su počela mjerenja tjelesne visine učenika. Izlaskom rada u znanstvenom časopisu završen je dio koji se odnosi na Hrvatsku i plan je ponoviti nešto slično za 10 godina. Dva su osnovna razloga zbog čega je Masarykov univerzitet radio navedeno istraživanje.

Prvi je što su oni napravili projekt i dobili sredstva za jedno takvo istraživanje. Drugi razlog su visine naših osamnaestogodišnjaka. Znalo se da smo visoki i samim time interesantni za slična istraživanja - kaže nam Stipan Prce, navodeći da bi Hrvati, kada se ostvari naš genetski potencijal, mogli i trajno postati najviši narod na svijetu.

Prci smo napomenuli da je zanimljiv podatak da su mladi ljudi (vojnički regruti) 1883. bili visoki između 165,5 cm i 171 cm.

- Podatak koji se nalazi u mnogim istraživanjima diljem svijeta jest da vršnjaci u povijesti i danas nisu iste visine. Sami znate kada odete u kuće građene prije samo 100 godina da imate problem prolaska kroz ulazna vrata, koja su niska. S današnjim vratima nemate tih problema jer su prilagođena vašoj visini. Poznat je podatak na svjetskom nivou da su osamnaestogodišnjaci viši svakih 10 godina za 1-1,5 cm. S obzirom na to da spominjete istraživanje koje je u ovom trenutku staro 136 godina, znači da bi oni trebali imati razliku od 14 do 20 cm u tjelesnoj visini. To je razlog i zašto su djeca u prosjeku viša od svojih roditelja za 2-3 centimetra - kaže Prce, kojega smo upitali zbog čega su mladi Dalmatinci toliko visoki.

- Ključna stvar u visini Dalmatinaca je genetska. Na tjelesnu visinu utječu pozitivni i negativni aspekti koji utječu na rast i razvoj djece. Pozitivni su povećanje kvalitete prehrane, odnosno količina unesenih kvalitetnih aminokiselina, a negativni je slaba zdravstvena skrb. Ključan utjecaj na visinu je genetska struktura. To je područje gdje su Dalmatinci dobri i to je osnova za pretpostavku koja govori o daljnjem rastu. S obzirom na to da su zemlje zapadne Europe dosegnule svoj maksimalan genetski potencijal, treba očekivati da ćemo za 10 godina, odnosno u sljedećem istraživanju, unaprijediti našu tjelesnu visinu. To ćemo napraviti kroz napredak u zdravstvenoj skrbi, kao i podizanjem BDP-a, što će nam omogućiti iskorištenje punog genetskog potencijala - zaključuje Prce.

Evo gdje pronaći istraživanje

Istraživanje je objavljeno u PeerJ, uglednom znanstvenom časopisu koji objavljuje istraživanja iz biologije, antropologije, medicine...

Časopis ima urede u Kaliforniji i Londonu, a cijelo istraživanje možete naći na ovom linku: https://peerj.com/articles/6598/

Visoki Crnogorci

Prosječna visina mladića iz Splitsko-dalmatinske županije je 184,1 cm.

Prosječna visina 18-godišnjih Nizozemaca je 182,4 cm.

Prosječna visina mladih muškaraca u Hercegovini je 183,4 cm.

Prosječna visina mladića iz Crne Gore je 183,4 cm.

Najviši su Makarani

Najviši mladići u Dalmaciji (srednja visina u centimetrima)

Makarska - 187,6

Imotski - 186,2

Metković - 184,

Šibenik - 184,2

Split - 183,8

Dubrovnik - 183,7

Sinj - 183,7

Zadar - 182,8

Rijeka - 182,7

Knin - 181,7

Pula - 181,2

Karlovac - 180,8

Ogulin - 180,2

Gospić - 179,1

Vrgorački bazen

Dr. sc. Stipan Prce, kineziolog iz metkovske gimnazije, koji je sudjelovao u istraživanju, kaže da postoji jedan bazen na prostoru Makarske, Vrgorca, Ljubuškog, Čapljine i Metkovića, koji ima izrazito visoke prosjeke visina kod mladića. Navodi da će se ta visina i dalje povećavati pa će biti potrebna i daljnja istraživanja.

15. travanj 2024 21:01