StoryEditorOCM
4 kantunaAUTO OD MILIJUN KUNA

Modrić pušten iz zatvora, a zadarsko tužiteljstvo se žalilo: ‘Jasno je kako dolazi do sredstava za drogu i financiranje luksuznog načina života!‘

Piše B.S.
30. siječnja 2023. - 17:06
Zadar, 290709. Na Zupanijski sud u Zadru zbog zlouporabe kokaina priveden je Josip Modrić, bivsi nogometas Zadra.Andrija Lučić/ Cropix/Cropix

Vijeće Županijskog suda u Zadru odbilo je kao neosnovanu žalbu zadarskog tužiteljstva na ukidanje istražnog zatvora 43-godišnjem bivšem nogometašu Zadra i Rijeke, 43-godišnjem Josipu Modriću.

Modriću je rješenjem izvanraspravnog vijeća Općinskog suda u Zadru 14. srpnja 2022. ukinut istražni zatvor gdje je bio zbog ovjerovljavanja neistinitog sadržaja, te mu je umjesto toga određena mjera opreza obveznog redovitog javljanja PU zadarskoj jednom u dva tjedna.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru žalilo se na tu odluku držeći je pogrešnom, jer nisu uzete u obzir sve okolnosti koje opravdavaju postojanje društvenog interesa za daljnje produljenje istražnog zatvora, obzirom da je riječ o osobi koja je u periodu od 2005. do 2022. godine šest puta osuđivan za razna kaznena djela, za koja su mu izrečena i bezuvjetne kazne zatvora, a koje očito nisu utjecale na okrivljenika da prestane sa činjenjem kaznenih djela.

- Kad se uzme u obzir i činjenica da je okrivljenik konzument droge za koju su mu potrebna znatna materijalna sredstva, pri čemu da je sam naveo da je vozilo platio oko milijun kuna, iako su mu godišnja primanja tijekom 2021. bila nula kuna, a u 2020. oko 60,000,00 kuna, zbog čega da je očito da činjenjem kaznenih djela dolazi do materijalnih sredstava potrebnih za kupovinu droge i financiranje luksuznog načina života, da je očito da postoje one osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da će na slobodi nastaviti sa činjenjem istovrsnih ili težih kaznenih djela - obrazložili su u tužiteljstvu. 

Vijeće Županijskog suda u Zadru je, međutim, odbilo žalbu navodeći kako je s pravom prvostupanjski sud zaključio da se svrha istražnog zatvora može zamijeniti mjerama opreza jer je od njegovog puštanja na slobodu proteklo mjesec i pol dana, te da nema podataka da je okrivljenik u tom vremenu na bilo koji način kršio mjere opreza.

Modrić je prije dvije godine je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od jedne godine s rokom kušnje od pet godina zbog krađa u hotelskom kompleksu Falkensteiner resort u Petrčanima.

Tri kaznena djela protiv imovine počinio je godinu ranije, samo tri mjeseca nakon što je bježao policiji po Zadru vozeći više od 200 km na sat, te se odbio se testirati na drogu, a u autu su mu tada našli kokain.

Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru teretio se da je 12. prosinca 2020. između 11,20 i 11,40 sati kombijem poljskih nacionalnih oznaka ušao u hotelski kompleks Falkensteiner resort u Petrčanima gdje je iz otvorene podzemne garaže odvezao trailer slovačkih registracija na kojem se nalazio morski skuter - jet ski "SeaDoo" vlasništvo slovačke tvrtke.

Pet dana kasnije, 17. prosinca, oko 19,20 sati ponovo je došao u istu podzemnu garažu gdje je sa još dvije nepoznate muške osobe u kamionet Citroen Jumper u mraku utovario više plažnih drvenih ležaljki, stolića i stolica.Direktoru resorta koji je naišao rekao je da ležaljke u stvari vraća, a kada je ovaj zajedno sa zaposlenikom otišao iz garaže, Modrić je ponovno ukrcao ležaljke i stoliće te pokušao izaći iz kruga resorta, međutim zadržan je na porti, kada je bio primoran zaista vratiti stvari.

Utvrđeno je i da je na Citroen Jumper postavio nepripadajuće prenosive registracijske pločice zadarskih oznaka, a na stražnjem dijelu pločice poljskih oznaka.

Modrić je ranije osuđivan presudama Općinskog suda u Zadru od 21. listopada 2005. zbog ovjerovljavanja neistinitog sadržaja, Općinskog suda u Rijeci od 4. ožujka 2010. zbog napada na službenu osobu, Županijskog suda u Zadru od 13. prosinca 2010. zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, Općinskog suda u Zadru od 31. ožujka 2014. zbog omogućavanja trošenja droga, te od 18. srpnja 2014. zbog izazivanja prometne nesreće.

19. travanj 2024 22:46