StoryEditorOCM
4 kantuna"VESELO NA OTOKU"

Mogu li izbori u HDZ-u izazvati nestabilnost načelnika Kristijana Kapovića i znači li pobjeda Vesele Vučetić jačanje "Vira bez podjela"?

Piše Predrag Opačić
24. studenog 2020. - 22:09

Virski HDZ formalno ima 143 člana od kojih je na izbore izašlo čak njih 95, što se naknadno pokazalo kao vrlo važna činjenica. Jedan je listić bio nevažeći, a nova predsjednica Općinskog odbora postala je Vesela Vučetić s 48 glasova, dok je njezin protukandidat i dotadašnji predsjednik Rajko Radović zaostao za dva glasa.

Odmah nakon što su rezultati objavljeni, pojavilo se pitanje mogu li izbori za predsjednika Općinskog odbora HDZ-a na Viru dovesti do „političke krize” na otoku ili se samo radi o najavi preslagivanja virske političke križaljke, ali tek nakon sljedećih lokalnih izbora. U čemu je intrigantnost ovog rezultata?

Mada virski HDZ nikada nije potpisao nikakav formalni „koalicijski sporazum” o zajedničkom formiranju vijećničke većine, Rajko Radović je predsjednik Općinskog vijeća i jedan od najbližih, dugogodišnjih suradnika načelnika Kristijana Kapovića iza kojega još stoje i SDP, HSLS i HSS. Procjenjuje se da je nova predsjednica HDZ-a kudikamo sklonija „Viru bez podjela” nego načelniku Kapoviću, pa se zato i pojavila dilema hoće li to protresti općinsku vlast. „Vir bez podjela” je udruga građana u kojoj su završili i brojni razočarani HDZ-ovci, udruga je godinama u žestokom ratu s načelnikom Kapovićem, ali ga na izborima nisu uspijevali srušiti. Neki od tih „razočaranih” HDZ-ovaca su se pojavljivali na HDZ-u konkurentskim listama, ali iz HDZ-a nikada nisu „izbrisani”, a sada su se, tvrdi se na Viru, „vratili u HDZ i pobijedili Kapovićevog suradnika”.

Ako je netko bio iznenađen ishodom izbora u HDZ-u, onda je to njegov dosadašnji predsjednik Rajko Radović koji je očito vjerovao u vlastitu pobjedu i u svoju stabilnu kontrolu nad članstvom HDZ-a. Ta je matematika možda temeljena na činjenici da se na izborima za predsjednika HDZ-a pojavilo jedva nešto više od 50 članova stranke. Umjesto toga, izlaznost na stranačke izbore je skočila za skoro 100 posto, pokazalo se da su na izbore izašli i HDZ-ovci na koje Radović nije računao. Ta organiziranost i Radovićeva ”opuštenost” koštali su ga pobjede.

Znači li pobjeda Vesele Vučetić da će suradnja s Kapovićem biti prekinuta?

-Ostat će ovako do sljedećih lokalnih izbora, a poslije ćemo vidjeti. Ovog trenutka ne mogu odgovoriti na pitanje što će tada biti, nisam vidovita, kaže Vesela Vučetić odbacujući tvrdnje da iza njene pobjede stoji „Vir bez podjela”:

-Ne, to nije istina, to nema veze s izborima u HDZ-u. Izabrana sam za predsjednicu i namjera mi je osvježiti HDZ na Viru, zaključuje nova predsjednica i dodaje da ne zna ništa o HDZ-ovcima koji su na izbore izlazili na tuđim listama, te da je to „njihov problem”.

KRISTIJAN KAPOVIĆ: Želim im sve najbolje!

-Želim im sve najbolje! Ja ću nastaviti suradnju s ljudima s kojima u Općinskom vijeću i sada surađujem i tu ne očekujem bilo kakve promjene, jer je suradnja u interesu Vira i njegovih stanovnika, kratko nam je, komentirajući izbore u HDZ-u, izjavio načelnik Kristijan Kapović.

17. travanj 2024 19:20