StoryEditorOCM
4 kantunaZAPELO JE NEGDJE...

Mogu li Meštrović, Rubeša i Radeta narušiti moć HDZ-a ili će se poubijati u "bratoubilačkom ratu"? A "bitka svih bitaka" tek slijedi...

Piše Predrag Opačić
29. kolovoza 2023. - 19:12

Kontrola novca i kadrova temeljne su poluge stjecanja i zadržavanja moći, a pitanje dana glasi jesu li rezultati lokalnih izbora u dvije protekle godine imalo okrznuli odavno betoniranu moć zadarskog HDZ-a. I, nastavi li se političko mrcvarenje sadašnjim tempom, postoje li ikakvi izgledi za takvo što kada će dvije predstojeće godine ovog mandata sigurno proteći u „bratoubilačkom” ratu definitivno pocijepane većine. 

Što se kadrova tiče, smiješan i paradoksalan, ali itekako indikativan i ilustrativan slučaj je bivšeg direktora KK Zadra Željka Žilavca. Opozicija je stvarala jak pritisak da ga se makne i u tome uspjela. A onda, kroz HDZ-ove „kadrovske filtere” taj isti čovjek postaje direktor „Zadarskog sporta”! I to, praktično, bez ikakve reakcije opozicije i bez najmanjeg pokušaja stvaranja bilo kakvog političkog pritiska zbog te neviđene demonstracije moći.

Opozicija se u međuvremenu izfragmentirala, izgubljen je i privid nekakve kompaktnosti, previše je tu bilo neiskrenosti, podmetanja i ego tripova da bi duže trajalo. Jedni su ušli u KK Zadar i ubrzo pokazali nedoraslost, drugi s neskrivenim simpatijama gledaju na previranja u HNK Zadru, a HDZ u oba slučaja u tišini iz pozadine vuče konce. Ne samo kadrovske.

Za to vrijeme Ante Rubeša upire prstom u Enija Meštrovića duboko uvjeren da je baš Enio kriv što financijska moć HDZ-a ne kopni. Pa kaže:

-Prošlo je već evo 5 mjeseci, a ništa se nije promijenilo, niti jedan usvojeni amandman nije krenuo s primjenom, kao i što smo najavljivali da će biti. Od svojih želja pristali su na 10 posto, HDZ im prihvatio jedan, a primijenili 0 posto. Radi sitnih interesa i mrvica sa stola, primitivaca i pokvarenjaka, upropaštena je još jedna prilika da se HDZ-u pokaže da u ovom gradu još žive Zadrani, ma koliko god nas oni htjeli raseliti i rasprodati.

Problem s ovom argumentacijom je u tome što nije točna.

-Više od pola naših amandmana je u nekoj fazi primjene. A do razgovora oko novog proračuna neće ni doći ako svi oni ne budu provedeni! Jesam li zadovoljan? HDZ zasada prati dogovoreno, ali bit ću zadovoljan tek kada sve što je dogovoreno ispoštuju, kaže Enio Meštrović nabrajajući samo neke od amandmana na proračun koje je HDZ prihvatio i počeo ih provoditi.

Stanovi i naknade za djecu teško bolesne djece, park na Žmirićima, povećanje plaća za pomoćnike u nastavi, priprema projekta javne garaže na Bilom Brigu, ali i neki drugi opozicijski amandmani, misli Meštrović podvlačeći projekt nove zaobilaznice na kojemu će inzistirati do kraja. Njegovu „statistiku” potvrđuju i u gradskoj upravi gdje kažu da je većina amandmana u primjeni, ali Meštrović najavljuje i ključnu bitku:

-Ide se u promjene Prostornog plana kroz koje imamo priliku spasiti grad od betonizacije. Ni od čega nećemo odustati, ali to mi je najveći izazov, navodi Meštrović.

Kadroviranje je u opisu posla izvršne vlasti, misli Enio, ali priznaje da je u dvije godine na tom planu opozicija napravila premalo i da „ljudi još uvijek ne vjeruju u javne natječaje, pa se i ne javljaju”. Mada misli da su opoziciji ruke vezane za bilo kakvu drastičnu promjenu upravnih vijeća, Meštrović najavljuje da „HDZ bez nas nema nikakvu šansu formirati upravno tijelo u Centru za mlade”. Ukratko, za razliku od Rubeše, Meštrović je još uvijek uvjeren da su se u Zadru neke stvari ipak pomaknule s mrtve točke.

Pogrešno bi bilo zaključiti kako u Zadru nisu zapuhali novi vjetrovi, ali je otvoreno pitanje tko će od njih profitirati, tko će biti moćniji i bogatiji, misli predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić.

-Ovaj saziv Gradskog vijeća još uvijek ima priliku pokazati da sudjeluje u kreiranju politika koje će građane učiniti moćnijima nego što su to bili prije ovog saziva Vijeća, ali je za nešto takvo potrebno nadići granice aktivističkog ega koji u suradnicima vidi suparnike. Oporbena većina ne smije međusobno ratovati. Istina je da Gradsko vijeće ne odlučuje o mnogim upravnim vijećima, kao ni o izboru direktora trgovačkih društava, no to ne znači da ne može izvršiti legitimni politički pritisak da se izaberu najbolji ili, ako takvih nema ili se nisu javili na natječaj, kao što je to bio slučaj kod izbora direktora Turističke zajednice Grada Zadra, da se onda sudbina čitavog lokalnog HDZ-a veže uz sudbinu tog direktora. Poznato je da je kadrovska politika jako bitna, ona je, što se Zadra tiče, dodatno degenerirala. Više nije riječ o stranačkoj kadrovskoj politici, nego o stanarskoj kvartovskoj politici – budući da gradonačelnik direktore bira metodom koga prvoga taj dan vidi ispred kuće na Stanovima, kaže Vučetić koji ovako rezimiraj priču oko proračuna:

-Ovogodišnji proračun je pobjeda tzv. oporbene većine, ali je to, zbog aktivističkog ega, pretvoreno u prodaju većine HDZ-u. Ovo je potpuno neshvatljivo. Proračun koji je izglasan u 5. mjesecu, koji sadrži sve stavke na kojima je oporbena većina inzistirala, koji se, što je sada vidljivo, i počeo provoditi, nipošto ne može biti HDZ-ov proračun, a tako je prikazan, dok se, istovremeno, nastavak istog modela upravljanja KK Zadrom prikazuje kao reforma za koju, vidi čuda, uvijek glasa i HDZ. Ako ne možemo izaći na kraj sa starim politikama, vrijeme je da stvorimo nešto čega nema, a treba nam. Moj je prijedlog da se napokon formira Centar za mentalno zdravlje djece i mladih. Grad trebamo, u institucionalnom smislu, pripremiti za ono što dolazi – u svijet sutrašnjice ne smijemo ući s HDZ-om, KK Zadrom, NK Zadrom i kvartovskim direktorima kojima karijera započinje na zidiću obiteljskog doma nekog gradonačelnika, zaključuje Vučetić.

"Gradsko vijeće je pogriješilo s KK i HNK Zadar"

-Trenutna zadarska politička predstava ima dva čina – jedan prikazuje sudbinu KK Zadra, a drugi sudbinu HNK Zadra. Sadašnje Gradsko vijeće je neoprezno i potpuno suludo pristalo biti povlaštenim donorom vlastitih političkih organa ovim klubovima, a sve kako bi zadarskoj javnosti svaka od političkih opcija očitovala navodnu nesebičnu ljubav prema Zadru, koji se potpuno identificira s nekim košarkaškim ili nogometnim klubom. I to je, naravno, pogrešno. Ako sudbina grada ovisi o nekom sportskom klubu, onda taj klub treba ukinuti, a tom gradu treba oduzeti status grada i svesti ga na provincijalnu navijačku ledinu. Od kolega u Gradskom vijeću očekujem da, do kraja mandata, izađu iz ove HDZ-ove zamke i da HDZ-ovu zamku pretvore u zamku za HDZ. Problemi u kojima se koprcaju ovi klubovi nastali su iz političke suradnje tih klubova s HDZ-om. Meni je to sasvim dovoljno da me svaki njihov vapaj uvede u meditativno stanje, bez ikakve aktivnosti, kaže Marko Vučetić.

 

 

26. travanj 2024 22:27