StoryEditorOCM
4 kantunaINVENTURA GRADONAČELNIKA: MY SMART CITY ZADAR KONFERENCIJA I HACKATHON

Moj pametni grad Zadar!

Piše Promo
9. listopada 2018. - 10:23
MDI_3278

Može li Zadar u idućih nekoliko godina postati pametan grad? Što to uopće znači i mogu li tehnološke inovacije i digitalizacija infrastrukture osigurati kvalitetniji život građana? Kako točno?

Odgovore na ta pitanja pokušat ćemo doznati od 11. do 13.10. kada se u zadarskom Kazalištu lutaka održavaju konferencija My Smart City i Hackathon, upotpunjeni radionicama o razvoju softvera. Riječ o prvom takvom događanju koje su organizirali predstavnici lokalne IT zajednice, Agencije za razvoj Zadarske županije i Grada Zadra. Cilj konferencije je okupiti predstavnike različitih sektora s područja grada, institucija, privatnih IT tvrtki i startupa, Sveučilišta i grada kako bi raspravljali, proširili svoja znanja, te ponudili neka konkretna nova rješenja koja mogu doprinijeti razvoju Zadra kao “pametnoga grada”. Ovakvom inicijativom želi se potaknuti lokalne aktere na snažniji angažman u pravcu razvoja digitalnih usluga grada i stvaranja okruženja za razvoj pametnoga grada.

Prostor kazališta lutaka Zadar kao IT zona u centru grada

Konferencija se održava tri dana u prostorima Kazališta lutaka Zadar, koji će za ovu potrebu postati prava mala gradska IT zona, odnosno IT HUB s prostorima opremljenim brzim internetom, stolovima za rad i održavanje 24 satnog hackatona, zonama za opuštanje, te konferencijskim dijelom, odnosno središnjom dvoranom Kazališta lutaka Zadar. Tamo će se tijekom tri dana konferencije izmjenjivati zanimljivi predavači, zajednički raditi i družiti se IT stručnjaci različitih iskustava, raspravljati s lokalnim akterima na panel-diskusijama, te učiti i usvajati nova znanja na posebno osmišljenim radionicama. Tri komponente trodnevne konferencije - Hackaton, Code lab radionice, te konferencijski dan, čini ovu konferenciju kolažom događanja koji će omogućiti da se pokažu lokalni potencijali, ali i da pronađe svatko tko želi čuti ili naučiti nešto više o novim tehnologijama koje su baza današnjih tehnološki naprednih gradova.

Tri dana raznolikog programa - od natjecanja do diskusija

Program će se odvijati tri dana u sklopu kojih je prvi dan rezerviran za Hackathon i radionice programiranja. Tijekom drugog dana, gradonačelnik Branko Dukić će službeno otvoriti konferenciju, nakon čega će uslijediti prezentiranja projektnih rješenja hackathona, te nagrada pobjednika, dok su zadnji dan na rasporedu stručna predavanja i paneli u kojima će sudionici nastojati odgovoriti na pitanja iz uvoda. A sve to pod “ravnanjem” iskusnog Lovre Valčića, zadarskog IT konzultanta i razvojnog programera s diplomom Sveučilišta Alaska Fairbanks.

 

24-SATNI HACKATON ZA RAZVOJ NOVIH RJEŠENJA

Svakako najdinamičniji dio konferencije jeHhackaton, koji će okupljene timove sučeliti s idejama i programskim vještinama koje trebaju rezultirati novim pametnim aplikacijama i rješenjima. Hackaton je natjecanje u programiranju zadanih rješenja, čiji uspjeh ocjenjuje stručni žiri, a pobjednička rješenja očekuju vrijedne nagrade.

 

CODE LAB RADIONICE

Kako funkcionira web-shop ili kako izraditi web-stranicu? Što su i kako se koriste Progressive Apps? Ovo su samo neke od tema koje će biti obrađene na Code lab radionicama u sklopu My Smart City konferencije Zadar. Code lab radionice namijenjene su svima bez obzira na prethodno znanje i idealan su način da se unaprijede znanja polaznika u razvoju softvera uz vodstvo stručnih mentora. Radionice će voditi iskusni programeri koji će s polaznicima proći kroz teorijski i praktični dio kako bi polaznici sami uspješno izradili neko od softverskih rješenja.

 

PRIMJERI I PRAKSE DRUGIH GRADOVA - KOLIKO SMO DALEKO OD NJIH?

Jaku međunarodnu notu dodaje prezentacija o upravljanju projektom pametnog sustava javnog prijevoza u Budimpešti o kojem će pričati Szijártó Lajos, projekt menadžer T-Systems u Mađarskoj. S druge strane, domaću perspektivu dat će mnoštvo domaćih, zadarskih snaga, koje rade na zanimljivim i kvalitetnim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu, poput Marina Mamića, Zadranina i programera te predstavnika globalnog predvodnika u novim tehnologijama tvrtke Amazon. O nezaobilaznom konceptu “Interneta stvari” (IoT) govorit će Ante Medić, i to kroz hipotetski scenarij u kojemu je grad premrežen senzorima koji povećavaju kvalitetu života i daju bolji uvid u obrasce ponašanja samoga grada. Predstavnik zagrebačke tvrtke "Trilix", Mladen Savin, otkrit će kada grad postaje pametan, te će nas suočiti s pitanjem jesu li građani pravi softver grada?

 

KAKO STVORITI POVOLJNO OKRUŽENJE ZA RAZVOJ IT-A

Zanimljive prezentacije konferencije bit će upotpunjene panelima s lokalnim IT-jevciama, predstavnicima gradskih institucija i Sveučilišta, te projektnim partnerima iz gradova Mostara, Nikšića i Tuzle na kojima će se predstaviti zadarski lokalni potencijali i raspravljati o mogućnostima koje grad Zadar ima za razvoj IT-a i općenito digitalizacije javnih usluga. My Smart City konferencija u Zadru financira se iz projekta **CODE* * - Cooperation for Development of Cross Border Business Environment, unutar Programa prekogranične suradnje Hrvatska - BiH - Crna Gora 2014.-2020. kojemu je nositelj Grad Zadar, u suradnji s Agencijom za razvoj Zadarske županije - Zadra nova, te partnerima iz BiH (Zaklada Intera, BIT d.o.o. Tuzla) i Crne Gore (Tehnopolis).

 

GRADONAČENIK DUKIĆ: ZADAR JE KRENUO U PRAVCU PAMETNOGA GRADA

- Grad Zadar mora hvatati korak s razvijenim gradovima EU-a i svijeta. U tom smislu primjena novih tehnologija, digitalizacija gradskih usluga, ali i stvaranje povoljnijeg okruženja za razvoj tehnolški usmjerenih djelatnosti su predispozicija budućeg razvoja Zadra. Mi smo kao grad pokrenuli svoje kapacitete u pravcu pametnoga grada, ponajviše kroz ulogu Inovativnog Zadra koji radi na digitalizaciji gradskih usluga i dostupnosti besplatnog interneta na svim važnijim gradskim lokacijama, ali i na strateškim IT projektima “Zadar Smart City” i “eZadrani” kojim se želi digitalizirati usluge gradske uprave te brojne javne usluge - kazao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić, dodajući kako treba nastaviti razvijati okruženje kako bi što više tehnološki tvrtki, startupova i pojedinaca prepoznalo Zadar kao okruženje u kojem mogu imati perspektivu.

- U tom smislu razvoj i potpora zadarskog COIN coworking prostora te razvoj novog specijaliziranog poduzetničkog inkubatora, te još veća suradnja sa Sveučilištem okosnica su budućeg razvoja pametnoga grada Zadra. Drago mi je da se konferencija koja u središte stavlja pametan grad organizira u Zadru i nadam se da će pridonijeti da svi zajedno idemo brže u pravcu povećanja dostupnosti novih tehnologija za sve naše građane - rekao je gradonačelnik.

25. travanj 2024 12:15