StoryEditorOCM
4 kantunaOTAC 11-GODIŠNJAKA

"Moje dijete je krenulo po sendvič kada ga je u školi napala spremačica. Drugo dijete je uhvatila za vrat, a trećeg je udarila mobitelom u glavu"

Piše Božana Sviličić
29. svibnja 2024. - 19:59

- Poduzeli smo sve potrebne radnje, naše stručne službe su obavile svoj posao, a službena zabilješka bit će poslana Ministarstvu prosvjete i sporta. Kolegica će sigurno biti sankcionirana, a o tome će još odlučiti nadležne institucije. Trenutno je na bolovanju, a ustanovljena joj je ozljeda bubnjića i srednjeg uha -  izjavio je Ante Barać, ravnatelj zadarske Osnovne škole Petar Preradović, dan nakon što se u utorak ujutro, u dvorištu Područne osnovne škole u Kožinu, dogodio incident koji je zahtijevao policijsku intervenciju.

Roditelj jednog učenika petog razreda fizički je napao i ozlijedio školsku spremačicu, nakon što je došao u dvorište škole u jutarnjim satima vidno uzrujan. Verbalni sukok ubrzo je eskalirao u fizički napad tijekom kojeg je spremačica zadobila lakše tjelesne ozljede.

Otac je 60-godišnjoj spremačici udario šamar i pljunuo je na dvorištu škole zbog toga što njegovom djetetu nije dopustila ulazak u razred tijekom školskog odmora već ga je ozlijedila. Policija je kasnije potvrdila da je pokrenuta kriminalistička obrada, a više informacija će biti poznato tijekom dana. Zbog incidenta, roditelji svih učenika su obaviješteni da sljedeći dan moraju dovesti djecu na vrijeme jer će školske zgrade biti zaključane nakon 8 sati.

Prema nalazu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema zadarske Opće bolnice, 11-godišnji učenik primljen je u bolnicu 28. svibnja u 12:56 sati, a otpušten u 14:31 sati, s kontuzijom koljena i ostalih dijelova zgloba i šake, kao rezultata pada na stepenicama dok je pokušavao izbjeći napad spremačice.

- Ovaj incident naglašava potrebu za hitnim mjerama kako bi se osigurala sigurnost djece u školama te kako bi se spriječilo ponavljanje sličnih događaja u budućnosti - rekao je ravnatelj.

Otac dječaka E. I. (podaci poznati redakciji), koji, prema njegovim riječima ima samo 35 kilograma, dok spremačica koja ga je napala ima oko 75 kilograma, tvrdi da je reagirao samo kako bi zaštitio svoje dijete.

- Moje dijete je krenulo po svoj sendvič u razred kada je spremačica počela s nasiljem. Drugo dijete je uhvatila za vrat, a trećeg je udarila mobitelom u glavu. To nije prvi put da se tako ponašala. Moja reakcija je bila obrana mog djeteta, i svaka normalna osoba bi podržala to što sam napravio - izjavio je otac.

Negirao je da je ispljuskao spremačicu, tvrdeći da ju je udario jednim šamarom i pljunuo ispred profesora.

- Rekao sam joj da spusti ruke i upozorio je da ću je sada ošamariti. To sam i učinio na nogostupu, nekoliko metara dalje od škole, pred profesorom, 45 minuta kasnije. nakon toga smo zvali smo 112, policiju i bolnicu. Utvrđeno je da je naše dijete ozlijeđeno. Učinio sam što sam učinio i za to ću snositi posljedice. učinio nih to opet ako bude trebal o- poručio je otac učenika.

Izrazio je ogorčenje zbog situacije tvrdeći da njegovo dijete ne bi trebalo biti izloženo nasilju u - školi.

- Moje dijete je doživjelo traumu. Spremačica ga je uhvatila za ruku, savila mu je i bacila ga niz stepenice. Drugi dječak, koji ga je došao braniti, također je pretrpio nasilje, a trećeg je uhvatila za vrat. Sve se to dogodilo jer je moje dijete samo htjelo uzeti svoju marendu. Spremačica nije redar ni zaštitar, a iz škole nas uopće nisu obavijestili o ozljedi djeteta. Nakon svega pustili su mi dijete da s drugim maloljetnim djetetom plačući ide kući, a prije toga su ga odveli u ambulantu u Ninu koja nije radila. Kada sam sve doznao sjurio sam se u školu. Nisam mogao vjerovati da je to moguće - ispričao je otac 11-godišnjaka. 

U policiji još istražuju slučaj, a otac sam navodi kako je za počinjeno djelo dobio prekršajnu prijavu, dok je čistačica dobila kaznenu prijavu za nanošenje tjelesnih ozlijeda maloljetniku, za što je i priložio dokumente.

- Čistačica je prijavljena za kazneno djelo. Dakle u jednoj školi se i to dogodilo - rekao je ogorčeni otac.

Ovaj događaj potaknuo je ravnatelja matične škole da razmotri dodatne sigurnosne mjere, uključujući mogućnost postavljanja sigurnosnih kamera i dodatnog školskog osoblja za nadzor. 

24. lipanj 2024 23:57