StoryEditorOCM
4 kantunaMPB NEĆE ODUSTATI

"Morat će me ili zatvoriti, ili istući ili ubiti! Mene porezna pretresa, ali ne i Longina, Kalmetu, Livaković, Zrilića, Grofa, Lisice..."

Piše Iva Ivanac
23. listopada 2020. - 16:16

- Da je ovo pravna država, općinski državni odvjetnik u Zadru ne bi bio više državni odvjetnik. Nikakvog pravnog temelja nije bilo da se potpiše nalog za pretragu moje kuće. Ja sam maltretiran od institucija ove države koja je pod HDZ-om i to na način da se protiv mene rade totalno protupravni postupci, kazao je Marko Pupić Bakrač u petak ispred zgrade Državnog odvjetništva u Zadru, nakon što je dan ranije iz obiteljske kuće priveden na policiju zbog sumnje da je prijetio zadarskom županu Božidaru Longinu. On ga je prijavio 20. listopada, 12 dana nakon što je vijećnik Akcije mladih u županijskoj skupštini na svom FB profilu objavio da se "političaru, dužnosniku, HDZ-ovcu s psećim nadimkom sprema kineski ražanj", u kontekstu, kako je objasnio, unutarstranačkog rata u HDZ-u. Pupić Bakrać pušten je iz policije u četvrtak navečer uz prekršajnu prijavu za nepropisno držanje oružja, odnosno zračne puške koja nije bila „pod ključem”.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Ja nemam nikakvu povijest nasilja niti prijetnji. Mene se nitko ne treba bojati uključujući i župana Božidara Longina. Mene se želi prikazati kao nasilnika, pronašli su mi, zamislite, da zračnicu ne držim prema propisima. Šalje se poruka da sam ja terorist koji ima oružje i koji je u stanju svašta napraviti, a zapravo politika manipulira represivnim sustavom. HDZ je najveće zlo ove države, pogotovo na lokalnoj razini, jer drže institucije pod svojom kontrolom – kazao je županijski vijećnik.
Pupiću Bakraču, prema policijskom spisu, ne ide u prilog što je na pretprošloj sjednici županijske skupštine nosio bijelu majicu s fotografijom psa koji ima Longinovu glavu uz natpis "Kud svi Turci tu i mali Bobi". Tako je policija povezala da se objava na FB odnosi na zadarskog župana.

- Institucije sistema, ODO, državni odvjetnik, pa sve do suca istrage potpisuju nebuloze. Da smo u pravnoj državi ne taj sudac istrage ni onaj tko je ovo potpisao ne bi više tamo radio. Ne mogu vjerovati što mi se događa, da sam ja u 2020. godini politički disident. Možemo pričati o našoj političkoj retorici i načinu izražavanja, ali tu nema ni “p” od prijetnje. Meni se pretraživala kuća kako bi mi se našlo bilo što. I našli su mi pušku zračnicu izvan ormara. Sada se to stavlja u kontekst da sam oružje držao na nezakonit način pa sam valjda terorist zbog onoga što se dogodilo na Markovom trgu, kazao je Pupić Bakrač dodajući da ne zna zbog čega je njegova objava "izazvala strah i bojazan za vlastiti život" kod župana Longina, jer takva namjera ne postoji.

- On ili ima neke iracionalne strahove zbog kojih se treba obratiti stručnjacima ili je ovo sve bilo u cilju da mi se pretraži kuća što je bilo iznimno neugodno. Šest policajaca je upalo u šest sati ujutro, pretraživali su mi dom i automobil. U kući je osim mene bila i ženina majka koja je doživjela šok, baš kao i moja kćerka koja se tresla. Moji roditelji koji imaju preko 80 godina su potreseni. Ide se na mene s ciljem da prestanem sa svojim političkim djelovanjem – rekao je Pupić Bakrač dodajući kako župan Longin „glumi strah”.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- To je zaista bijedno. Zbog toga se meni pretražuju objekti i namještaju procesi. Jadno je da se nekome kopa po Facebook profilu kako bi mu se našlo bilo što kako bi se progonio na ovaj ili onaj način. Ja ne gledam profil ni župana ni Božidara Kalmete i ne tražim bilo kakve gluposti koje bi se mogle protumačiti na ovakve ili onakve načine. A Longin je ovo nebulozno protumačio, valjda da ja njega hoću nabiti na ražanj, rekao je Pupić Bakrač dodajući ne može otvoreno o svemu govoriti jer je istraga tajna.

- U svojoj sam se objavi osvrnuo na situaciju unutar HDZ-a i to nije nikakva prijetnja. Ali zašto se meni šalje policija i pretražuje kuća, svima je jasno, zaključio je priznajući kako se nije mislio kandidirati na idućim izborima, ali zbog ovoga što prolazi probudio mu se inat te neće odustati od svoje političke karijere.

- Morat će me ili zatvoriti ili nešto drugo napraviti. Što će biti iduće, hoće li mi paliti auto ili poslati nekog da me tuče, da me ubiju, ne znam. Hoće li nastaviti obračun preko institucija sistema, ne znam, kazao je Pupić kojemu je policija izuzela mobitel, laptop kompjuter, pretražena mu je kuća i automobil, ali sporna bijela majica s printom Longina mu je oduzeta

- Ovim putem molim institucije sistema, neka zadrže oružje, ali majicu mi molim vas vratite, da ne moram raditi novu, kazao je dodajući kako ga ODO i sud maltretiraju.

- Ja sam državni inspektor i znam kako se podnose i argumentiraju prijave, kako se nešto dokazuje. Po mojim prijavama se ne reagira, sve stoji u ladicama. Dao sam im svjedoke ali ih nisu ispitali, a meni je Porezna uprava godinu i pol dana češljala imovinu po anonimnoj prijavi. Ne češlja se imovina Zdenka Zrilića, Zdravka Livakovića, Božidara Kalmete, Božidara Longina, Lisica, Grofa, nego mene, koji ništa u životu nikome nisam uzeo. Da jesam, novinari koje drže pod kontrolom bi već to objavili. I onda još dođe župan Longin i ovo radi. Ne znam koliko moraš biti bijedan da napišeš da se bojiš za vlastiti život. Je l' to župan Zadarske županije? HDZ drži institucije pod svojom kontrolom, a svi se moramo boriti protiv toga, kazao je za Pupić Bakrač dodajući kako je dobio veliku potporu političkih oponenata jer je, kako ističe, svima jasno o čemu se radi.

image
Luka Gerlanc/Cropix
18. travanj 2024 11:49