StoryEditorOCM
4 kantunaPOD UDAROM ZAKONA

Može li poslovni odnos Nasada i Rive Liburna preživjeti krim istragu, nezakonitosti, USKOK, suđenje te nadzor ministarstava pravosuđa i turizma?

Piše Ivica Nevešćanin
27. srpnja 2022. - 20:11

Državno odvjetništvo i policija još nisu zaključili istragu okolnosti smrti 20-godišnjeg Irca koji je poginuo 7. srpnja u padu s bedema u Perivoju kraljice Jelene Madijevke. Zahvaljujući otkrićima portala Zadarski.hr i kaznenim prijavama koje je podnio županijski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač, istraga oko smrti mladića proširila se na istragu poslovanja tvrtke Riva Liburna u čijem je vlasništvu Ledana te njihovom poslovnom odnosu s gradskom tvrtkom Nasadi.

I jedna i druga istraga, kako neslužbeno doznajemo, u visokoj su fazi dovršenosti, a hoće li nakon toga doći do podizanja kaznenih prijava i optužnica, te protiv koga, vidjet ćemo, uključujući i kaznenu odgovornost za smrt iz nehaja zbog neosiguranja opasnog dijela bedema.

Zadarski.hr je ukazao na nekoliko nepravilnosti u poslovanju Ledane i ugovorima koje su sklopili s Nasadima, a Pupić Bakrač je o svojim sumnjama na nelegalno poslovanje Ledane, Nasada i ostalih, izvijestio USKOK koji je sve njegove prigovore prenio na Županijsko državno odvjetništvo u Zadru.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Obavještavamo Vas da smo Vaše e-mailove od 11. srpnja 2022. u kojem se iznose tvrdnje o nezakonitostima u postupanju trgovačkih društava Nasadi d.o.o. i riva Liburna d.o.o. te službenih osoba u Gradu Zadru, kao i Upravnom odjelu za povjerenje poslove državne uprave zadarske županije i Marine Dujmović Vuković, bivše predstojnice Ureda župana u Zadarskoj županiji, sve vezano uz dodjelu koncesije za objekt Ledana u Perivoju kraljice Jelene Madijevke, odnosno korištenje i upravljanje navedenim parkom jer da spomenuti objekti ne zadovoljava uvjete iz zakona o koncesijama te posluje i nakon nalaza Državnog inspektorata, dostavili na daljnje nadležno postupanje Županijskom državnom odvjetništvu u zadru, stoji u odgovoru zamjenice ravnateljice USKOK-a Martine Semeraj.

No to nisu jedini problemi koji bi mogli pogoditi Rivu Liburna i njene vlasnike, Branimira Markova i Mihu Vukovića.

Protiv Rive Liburne na Općinskom sudu u Splitu vodi se prekršajni postupak zbog kršenja Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Postupak je pokrenuo optužni prijedlog turističke inspekcije Državnog inspektorata u listopadu prošle godine nakon što su otkrili da u Ledani toče i poslužuju pića na oko 200 kvadrata površine Perivoja bez minimalni uvjeta za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

Zbog otkrivenih nepravilnosti i drugih sumnji u poslovanju, Državni je inspektorat na proljeće ove godine zatražio od Ministarstva pravosuđa i Ministarstva turizma provjeru zakonitosti sklopljenih ugovora između Nasada i Rive Liburna te izdanih rješenja o minimalnim uvjetima. Rezultati tog postupka još nisu poznati, a mogli bi rezultirati, primjerice, ukidanjem rješenja o izdanim minimalnim uvjetima te kaznenom odgovornošću za osobe odgovorne za njihovo izdavanje.

image


 

Jure Miskovic/Cropix

U međuvremenu, Nasadi su angažirali odvjetnika Zrinka Zrilića da pročešlja sve ugovore sklopljene zadnjih jedanaest godina s Rivom Liburna. Nasadi se, kako doznajemo, žele uz što manju štetu izvući iz problematičnog poslovnog odnosa s Rivom Liburna. Gradska tvrtka u ovom trenutku s njima ima dva sklopljen ugovora: jedan o zakupu 599 kvadrata javne površine, iz siječnja ove godine, potpisan na rok od godine dana. Drugi ugovor, o zakupu poslovnog prostor stare ledane (67 kvadrata), potpisan je prošle godine na rok od pet godina i istječe 2026., iako Ledana koristi 102,85 kvadrata, za koje ima ishodovane minimalne uvjete.

Odvjetnik Zrilić bi trebao, među ostalim, provjeriti izlazne odredbe ugovora o zakupu poslovnog prostora te procijeniti jesu li ispunjeni uvjeti da Nasadi ugovor mogu raskinuti jednostrano bez dodatnih troškova, ili sporazumno ako istražitelji pronađu dokaze za eventualnu kaznenu odgovornost Rive Liburna ili njenih vlasnika.

Jednogodišnji ugovor o zakupu javne površine nema klauzulu o raskidu, što znači da se istekom ne mora produljiti, naravno, ako Nasadi i Grad Zadar tako odluče. Podsjetimo da je predsjednik Nadzornog odbora Nasada Tomislav Korona, pročelnik Upravnog odjela za upravljanje gradskom imovinom, u čijem je vlasništvu i Perivoj kraljice Jelene Madijevke.

Kad se podvuče crta, krucijalno pitanje glasi: može li poslovni odnos Nasada i Rive Liburna sve ovo preživjeti bez ikakvih posljedica?

06. svibanj 2024 08:21