StoryEditorOCM
4 kantunaUGINULA JADNA KUJICA

Može li se pronaći zlostavljača koji je Amari izgladnjivao i prebijao do smrti, lovci na Viru tvrde "nije jedan od nas", obruč se steže...

Piše Mišel Kalajžić
4. ožujka 2021. - 20:12

Uginula je kujica Amari kako su je nazvale volonterke iz zadarskog azila za pse, nakon što je u teškom stanju završila kod njih, a imala je svega tri mjeseca. Izgladnjivana je do smrti i uz to prebijena toliko da joj je život visio o koncu. Nalazila se kod volonterki u Zadarskom azilu za pse koje su davale sve od sebe ne bi li je spasile. Dale su joj ime Amari - Čudo božje i molile se za nju da preživi. Ali izgledi su bili - mali.

Amari osim što je sa svoja tri mjeseca izgladnjela do maksimuma i što je bila prepuna parazita od kojih je svakih par minuta imala strašne epileptičke napadaje, osim što je bolovala od svakakvih infekcija i što je u strašnom stanju koje slike dočarati nikako ne mogu, prebijena je od strane “čovjeka”. I to toliko da ima udubljenje na glavi, potres mozga toliko jak da ne otvara oči i uopće nije prisutna na ovom svijetu. Na najblaži ljudski dodir imala je panične napadaje i ispuštala krikove koje se ne može više zaboraviti. Taj netko ima ime, ima djecu koju odgaja na isti način. Ta djeca gađaju Amarinu majku kamenjem i tuku ju svakakvim predmetima, a ostatak legla i dalje živi tamo gdje je do jučer živjela Amari, njih još sedam. Jedno štene od tih sedam ima ozlijeđenu nogu i vidi mu se kost – upozorile su na svojim facebook stranicama volonterke iz Azila.

Odmah se, nakon njihove objave, a posebno nakon vijesti da je sirota kujica u srijedu izdahnula, pokušalo doznati tko je zločinac koji ju je izmučio i naposljetku i usmrtio. Još jučer smo dobili informaciju da je vlasnik Amari na Viru i da je lovac. U četvrtak ujutro su nam se javili iz Lovačke udruge s Vira koja broji tridesetak lovaca. Odlučno tvrde da nitko od njih nije vlasnik legla iz koje je došla Amari.

- Nitko od nas nema takve pse, da netko ima odmah bi znali. Mi smo za to da se najstrože sankcionira počinitelj ovoga zločina, ali ne želimo da se za to okrive lovci iz udruge s Vira jer mi to nismo učinili. O svojim psima brinemo se s najvećom pažnjom i osuđujemo ovakva zlodjela – kazali su nam iz Lovačke udruge s Vira.

Poslali smo pitanje i Veterinarskoj inspekciji Državnog inspektorata koja je odmah po zaprimanju prijave koja je upućivala na navode iz našega upita započela s inspekcijskim nadzorom u suradnji sa komunalnim redarom nadležne jedinice lokalne samouprave.

- Inspekcijski nadzor kao i potpuno utvrđivanje činjeničnog stanja u svezi okolnosti predmetnog događaja još uvijek su u tijeku te ćemo vas po okončanju inspekcijskog postupka izvijestiti o utvrđenom – stoji u odgovoru Veterinarske inspekcije.

U međuvremenu smo kontaktirali i sa zadarskom policijom koja još uvijek radi na utvrđivanju svih okolnosti i otkrivanju zlostavljača. Dojma smo da se mreža steže i da neće proći nekažnjeno osobito zbog bojazni da se kod njega i dalje nalazi leglo iz kojega dolazi i Amari, a čiju majku, prema nekim informacijama, djeca i dalje gađaju kamenjima. Kao da nije svima bilo dovoljno sve što se događalo s Elzom, do kostiju izgladnjelom crnom dvogodišnjom kujom koja je bila na rubu smrti. Pronađena je u Sukošanu, volonterke su pokušale napraviti sve, zajedno s veterinarom, no, nažalost, malenoj nije bilo spasa.

Ono što se do sada znalo je da se radilo o vlasniku s otoka Vira koji je lovac i "nezgodan" čovjek kojemu se ne može tek tako ušetati u dvorište, a o zlostavljanju životinja dojavili su ljudi s terena. Čovjek koji je dojavio zlostavljanje vidio je kuju s najmanje još sedam štenaca. Obavještena je policija i inspekcija koja se zajedno s komunalnim redarima digla na noge čim je Azil objavio post na svojoj facebook stranici. Početne indicije policiji nisu dovoljne, potrebno je dokazati zlodjelo pa treba pričekati rezultate istrage. Ono što je možda jedino dobro u čitavom slučaju je da se javnost senzibilizirala, čak do te mjere da se preko društvenih mreža traži adresa počinitelja kako bi mu se na silu oduzeli preostali štenci i psi. Ipak, atmosfera javnog linča nikad nije dobra, treba pričekati da policija i inspekcije odrade svoj posao, otkriju zlostavljača i primjereno ga prijave za zlodjela.

Ovo je nažalost nastavak niza slučajeva zlostavljanja životinja koja se učestalo pojavljuju na zadarskom području u zadnje vrijeme. Nije da se nisu i do sada događala, ali se u zadnje vrijeme ipak prijavljuju i otkrivaju, što će, nadamo se, obeshrabriti buduće zlostavljače da i dalje muče živa bića koja nikome nisu skrivile samo za to što su živa. Osobito, ako se zlikovce i – primjereno kazni.

20. travanj 2024 06:59