StoryEditorOCM
4 kantunaOKULTNA KAMPANJA

Može li Sinovčić odmoći Marku Vučetiću i „iz svijeta političkih mrtvaca” pripomoći Branku Dukiću i HDZ-u i tko bi se pokajao da se "duh" stvarno javi?

Piše Predrag Opačić
17. veljače 2021. - 15:17

Niti 24 sata nakon što je Marko Vučetić službeno objavio svoju kandidaturu za gradonačelnika, predizborna kampanja u Zadru je ušla u okultnu fazu. Malo tko ne zna za staru pubertetsku igru u kojoj, obično u ilegali, skupina nedoraslih znatiželjnika umjesto na čelo, stavi prst na čašu i pokušava „komunicirati s onostranim silama”.

Ovdje je sve drugačije, jer su se ljudi u ozbiljnim godinama upustili u javnu seansu prizivanja duhova i to bez unaprijed jasnog odgovora na pitanje može li, makar ima službeni status političkog mrtvaca, Reno Sinovčić odmoći Vučetiću i tako „s onog svijeta” još jednom pripomoći HDZ-u i Branku Dukiću.

Brzina kojom je HDZ reagirao pokazuje da je Božidar Kalmeta i prije objave Vučetićeve kandidature znao da će to biti on i da su u Medulićevoj za „otvaranje” kampanje odavno kuvertirali svoj prvi potez odlučivši „filozofu” pod nos gurnuti njegovu političku nekonzistentnost, „nagle promjene pravca” i, što je svakako najzanimljivije - suradnju s Renom Sinovčićem!

- Dok smo od rata na ovamo zajedno s građanima Zadra gradili naš grad, mijenjali ga nabolje i postigli uspjehe na kojima nam zavide mnogi drugi gradovi, Marka Vučetića nije bilo nigdje. Da se poslužimo njegovim rječnikom - pokazao se egzogenim kandidatom. Njegov rad i njegovo političko djelovanje obilježili su mijenjanje strana, nerealna ambicija, nered i destrukcija koju ostavlja za sobom. Prošao je sve političke opcije, od onih pravaških, preko Rena Sinovčića kojem je bio jedan od najžešćih javnih podupiratelja, Mosta i sada SDP-a, kažu u zadarskom HDZ-u čiji je Sinovčić bio dugogodišnji član.

Sinovčić se „samoispisao” iz HDZ-a nakon što se na unutarstranačkim izborima kandidirao za predsjednika ŽO i izgubio od Kalmete, pa s nezavisnom listom sebe i Vedrana Uraniju ubacio u Gradsko vijeće Zadra. Na izborima u HDZ-u, dobio je neočekivano velikih stotinu glasova, ali su svi „Renovi ljudi” ostali u HDZ-u do danas, a ispao je samo Sinovčić iako je desetljećima i on funkcionirao kao „autohtoni HDZ-ov proizvod”. Sve to, ali i mnogo više, znaju i u HDZ-u i ipak Vučetića udaraju zbog potpore svom bivšem članu. Ali, ne samo to.

- Nakon što je uvjerljivo poražen za izborima za načelnika Vira 2013. godine do te mjere je zaoštrio odnose na otoku da je situacija rezultirala nezapamćenim scenama, neredima i ponašanjem koje nitko normalan ne želi u svojoj sredini.

Nakon toga organizirao je tribine Ruži Tomašić (tada HSP AS), Milanu Kujundžiću (Hrvatska zora), a nakon što je dobio „odbijanac" HDZ-a uspješno se „uvalio" Mostu i na parlamentarnim izborima 2016. s 649 glasova ušao u Sabor. Ni ta politička ljubav nije bila dugog vijeka pa se nakon izbacivanja iz kluba Mosta počeo prodavati za ljevičara. Prvi je najavio kandidaturu za predsjednika države 2019., ali jednako brzo je od nje i odustao. U svega 8 godina doživio je više preobraćenja i mijenjanja zastava od ikoga na ovim područjima te sa znatiželjom iščekujemo koja će se sljedeća markica naći ispred imena ove političke udavače, već sada vrlo sumnjivog morala, kažu iz HDZ-a poručujući da „Zadrani nikad nisu dali zeleno svjetlo rušiteljima, a puno priče i nula rada je redovito dobivalo jednako takvu podršku na izborima”.

Nije, naravno, trebalo dugo čekati da im Vučetić odgovori.

- Na Viru je HDZ bio u koaliciji sa SDP-om, a ta koalicija je podržavala Bandićevog načelnika. Ja sam, kao nestranački kandidat, okupio preostalu oporbu: HNS-HSP-HSU. Znači li da bi Kalmeta sada, u strahu od mene, opet bio u stanju sklopiti koaliciju HDZ-a i SDP-a u Zadru? Jasno, tada će gradonačelnik biti iz Bandićeve stranke, ali, znamo i sami, da razlike između Bandića i Kalmete zapravo nema. Sudjelovao sam i govorio na mnogim skupovima, a ako Kalmeta vjeruje u balkansko načelo "s kim si, takav si", onda, iz njegove perspektive prozlazi da su svi koji su, makar kratkotrajno, bili sa mnom zapravo filozofi, odgovorio je Vučetić i dodatno naložio priču:

- Sinovčić i Kalmeta su političke, javne i ostale vještine brusili u HDZ-u. Dakle, imaju iste vještine, ali i interese vezane za ljudske potencijale. Kalmeta ima sina Erlića (na čelu je GO HDZ-a), a Sinovčić oca Erlića (suoptuženi su). Budući da znamo koliko HDZ drži do veze između očeva i sinova, kao i do nasljednog političkog prava, ne čudi što Kalmeta i ovako daje do znanja da su Sinovčić i on prošli zajedničku obuku i da za bliske suradnike biraju članove iste obitelji. Volim eksperimentirati, igrati se, misliti izvan granica, ali volim ubaciti u vlastitu mišolovku one koji su tu mišolovku namijenili drugima. Endogeni prebjeg je upao u mišolovku. Ne mogu se nositi s time da ne udovoljavam visokim moralnim kriterijima endogenog prebjega i njegove stranke koja članovima, sinovima i očevima daje specifične vještine, kaže Vučetić.

Jedina Vučetićeva šansa je u izazivanju i korištenju političkih emocija: njegova pojava na izborima zaziva "kaotično" unošenje viška energije u postojeći jasno definirani i umrtvljeni poredak stvari, što je prvenstveno usmjereno prema aktivaciji pasivnih birača i apstinenata. Taj plan ne ovisi toliko o težini i političkom i moralnom profilu kandidata koalicije SDP-Akcija mladih, čiji je Vučetić kandidat za gradonačelnika, koliko o egzaktnoj brojci birača zasićenih HDZ-ovom višekratnom primjenom gesla „pobijedi na izborima, pa radi što hoćeš” i njihovom praktičnom odgovoru na brojne afere i kadrovske promašaje HDZ-ove vlasti u vidu izlaska na izbore.

Bilo bi zanimljivo da se „duh Rena Sinovčića” stvarno odazove na ovo „micanje čaše” i iz svijeta političkih mrtvaca odjednom javno progovori. Tko bi nakon toga protrnuo i pokajao se, pa zaključio „tako nam i treba kad smo ga prizivali”?

17. travanj 2024 01:33