StoryEditor
4 kantunaKAD JE SVE KRENULO

‘Mr. Orban, do you like some travarica? Yes, thank you! Evo kako je na klupici ispred dućana u Brguljama počela opsesija Orbana našim morem...

Piše M.Kalajžić
12. svibnja 2022. - 09:07

Mađarski premijer Viktor Orban prije tri godine osvanuo je jednog vrućeg kolovoškog jutra u Brguljama na Molatu. Tamo ga je zatekao naš iskusni novinar Mario Vuksan nakon što je svratio kod prijatelja Darka Šarunića koji ima svoj dućan. Rekao mu je, onako usput, evo baš mi je bio mađarski premijer u dućanu...

U Brguljama!

Nakon toga otišao je u poznati restoran Janko na doručak, a u Brgulje je zapravo stigao jedrilicom, u društvu djece, dok supruga nije zamijećena, barem ne na obali. Orban se tada potpuno uklopio u bodulski đir gdje je šetao bosonog, s japankama u rukama, u kratkoj majici i hlačama, neobrijan, u skroz opuštenom izdanju.

Nakon što se vratio u dućan kupiti kruh kao i bilo koji drugi turist, bez tjelesnih čuvara, samo s djecom i skiperom koji upravlja 12 metara dugom jedrilicom koja je bila privezana na bovu, ne uz kraj, Vuksan mu se obratio i - počastio ga travaricom, ali zadarskom koju proizvodi poznata tvornica Maraska.

- Mr. Orban, do you like some travarica from Zadar?

- O travarica from Zadar, yes, thank you. Ali samo malo. Živili - glasio je kratki razgovor u u kojemu je još rekao da nakon Brgulja ide dalje u obilazak brodom. Nakon toga je mađarski premijer nazdravio, zahvalio se, rukovao i otišao još malo uživati sjedeći na štekatu s plastičnim stolicama, uz obalu.

image

Orban u Brguljama

Mario Vuksan

Orban očigledno voli dalmatinska mala mista. Dolazio je u Muline kod Davora Vidakovića i tražio odredišta koja nisu "razvikana", gdje može naći mir, ljepotu i spokoj, kakav je tih izvansezonskih dana bilo i u Brguljama.

Orban je tada viđen sa svojih četvero, od ukupno petero djece koliko ih ima, a jedan mu je sin i poznati profesionalni nogometaš, veznjak Gašpar Orban, za kojega se pretpostavljalo da je bio s njim i u Brguljama na odmoru.

Mađarski premijer očigledno dobro zna što valja, pa je odabrao Brgulje i mala dalmatinska mista za odmor izvan sezone, pisali smo tada za zadarski.hr., naivno uvjereni da će možda i to utjecati na bolje mađarsko-hrvatske odnose kad krene politička sezona, a i kap Maraskine travarice neće odmoći...

A zapravo je mr. Orban gledajući s klupice ispred dućana u Brguljama premjeravao naše more razmišljajući koliko pripada Mađarskoj i gdje će biti njegova međa... Ma tko bi mu i zamjerio, kad se čovjek zagleda u tu ljepotu koju imamo ispred sebe, može samo uživati u njoj ako je skroman i zahvalan ili razmišljati kako bi dio ćapio za sebe ukoliko je megaloman i tašt. Doduše (pokazala je povijest) takvi u Dalmaciji obično završe - bačeni u more!

Skužajte šjor Orban, ali drugi put ipak malo manje travarice... 

23. lipanj 2022 05:32