StoryEditorOCM
4 kantunaDOKLE VIŠE...

Mrčela iz SDP-a žestoko napao Dukića jer su Vodovod i Čistoća isplatili plaće, ali - kakve to veze ima s blokadom gradskog proračuna!?

Piše P.O.
10. siječnja 2023. - 10:20

Iz SDP-a su jutros poslali priopćenje potpisano od njihovog gradskog vijećnika Nina Mrčele u kojem gradonačelnika Branka Dukića optužuju da laže. I to zato što u SDP-u, "unatoč demagogiji i lažnim izjavama gradonačelnika i pročelnika” imaju „informaciju kako su zaposlenici Vodovoda i Čistoće ipak primili svoje plaće”.

- Isplata plaća u gradskim ustanovama, vrtićima i školama i dalje čeka gradonačelnikovu Odluku o nužnom financiranju. Stoga još jedanput pozivamo Branka Dukića da, umjesto da piše patetično-manipulativna pisma i priopćenja, vodi ratove sa sindikatima i traži krivce u svima osim u sebi, napokon prione poslu i napiše Odluku, poziva Nino Mrčela, inače predsjednik Odbora za proračun i financije Gradskog vijeća.

- Mi ne ovisimo o proračunu Grada Zadra, a plaću isplaćujemo iz vlastitih prihoda. Iz Grada dobivamo, uglavnom kroz kapitalnu pomoć, sredstva namijenjena radovima u kojima je Grad Zadar investitor, a mi izvođač, kaže Tomislav Matek, direktor Vodovoda.

Na mjesečnoj razini, Vodovod za plaće mora osigurati oko 2,6 milijuna kuna.

Vrlo slično je u Čistoći, čiji su radnici također dobili plaće.

- Isplaćujemo ih iz vlastitih prihoda i to ćemo raditi sve dotle dok to možemo, kaže direktor John Ivan Krstičević napominjući da bi, što se gradskog proračuna tiče, u pitanje mogli doći novi projekti planirani s Gradom Zadrom, kao što je, na primjer, izgradnja još jednog podzemnog spremnika na Poluotoku.

Prihodi Nasada prošle su godine iznosili oko 87 milijuna kuna, a sada je za plaće isplaćeno oko 4 milijuna kuna, što znači da Čistoća ima manevarskog prostora za isplatu plaća. Pritom je situacija s Vodovodom i Čistoćom specifična, jer u tim komunalnim poduzećima Grad Zadar jest najveći, ali nije jedini vlasnik kao što je slučaj u Nasadima koji bi mogli upasti u probleme.

- Imamo nešto vlastitih sredstava i uspjet ćemo isplatiti plaće radnicima do 15. siječnja. Što će se događati kasnije, ne mogu komentirati, izjavio nam je Josip Krnčević, direktor Nasada.

Ta je tvrtka puno ovisnija o gradskom proračunu, a na plaće im mjesečno odlazi između milijun i 1,1 milijun kuna, pa su Nasadi itekako zainteresirani za usvajanje makar „tehničkog proračuna”, jer bi razvlačenje krize oko gradskog proračuna ubrzo moglo dovesti do ozbiljnih poteškoća s isplatom plaća.

18. travanj 2024 14:28